Sunday, October 31, 2010

Restukan saja ..

Tiga minggu berturut-turut aku attend wedding reception. Aku ni kdg-kdg sensitif tak kena tmpat. Org lain yg kawin aku lak yg sebak + terharu. Mcm aku yg kawen. Hehe ..

In order to build a marriage, 'parents blessing' are very important. Dan kalaupun ada yg kawin tanpa restu ... kerana hal-hal yg tak dpt dielakkan, aku rasa selepas-selepas tu ... y not we clear the situation? Takkanlah kita nak terus bersengketa, berbalah sampai hidup anak kita berpecah belah? Apa satisfaction yg kita dapat?  This is very selfish lah.

I strongly dont agree with people who use their emotion in handling conflicts in life. Rasionalnya, lebih baik kita restukan sj mereka itu even buruk sgt org baru tu di fikiran kita. Kalau buruk dia di pandangan kita, y not kita doakan dia agar dia jadi lebih baik, more than what we expect instead of kita singkirkan dia. After all, the 'akad' has been done. The connection was build. Nobody can deny that. Bukankah bila anak kita bahagia, kita pun turut gembira?

Aku simpati lah. Dua org yg saling mencintai terpisah tanpa rela. Put ourself in their shoes. Sedih, kan. Haih .. mula lah aku nak pandang 10 tahun ke hadapan ni. Apapun, aku doakan yg baik-baik je lah utk diaorg-diaorg ni. Semoga Allah membuka lebih byk pintu dan ruang damai buat mereka. Amin.


5 comments:

miya said...

kalau dah jodoh kan kak. orang lain waima mak bapak sendiri takkan dapat halang ketentuan Allah swt..

Mohd Rozaili Mohd Adnan said...

terima je ngan redha....

kakchik@ella said...

betul sgt-sgt miya.

diana said...

betul tu..
mak pak ni kadang2 egonye mengalahkan anak2 pun ada..
mujur anak tu nak kawen,di minta jugak restu dari mak ayah.
tapi mak ayah ni pikir kesenangan sendiri je..

kakchik@ella said...

awak btl diana. ego mereka mngatasi segala2nya. biar runtuh rmhtangga anak pun tak pe, jnji ego mereka tetap teguh. sedih, kan.