Tuesday, January 25, 2011

Gelap tapi bersuluh

Hilang gelap diterangi cahaya lampu suluh
atau diterangi api lilin
atau dari sinaran lampu minyak tanah
atau dari lampu gasoline
atau dari lilin beraromaterapi
atau dari 'rechargeable lamp'

Hilang kebosanan malam yang gelap
bila ditemani gurau senda gelak ketawa jiran tetangga

Dan akhirnya pabila bekalan elektrik datang lagi
'lappy' ini jugak yg ku cari ..
Blog ini jugak yg mendpt sentuhan jari-jari halusku
(lagi 10 tahun tukar jari-jari kecutku. Haha ..)

Two hours beb, without electricity. Donno y .. bekalan elektrik terputus sementara. Nak pasang 'generator' kesian pulak kat jiran tetangga. Rumah diaorg gelap, kita pulak terang benderang. Tak patut la sangat, kan. So, marilah kita bergelap bersama. Moga-moga hidup kita rukun dan damai. Hihi ..

Boring kan bila tiba-tiba tak da api. Nak tido pun 'feel' tak da mari. Mcm mana nak ada feel, mata nak pejam, tangan nak berkipas. Tak sefahaman langsung!! Hihi .. So, i went to closed neighbour house and chat with them. Sama-sama gelak ketawa bergurau senda dlm gelap. 

Kalau diberi pilihan, korang pilih yg mana? Takda api or takda air? Aku tak nak pilih. Aku nak dua-dua. Hihi ..


21 comments:

Pembawa_Wacana said...

Baru terase nikmat ada elektrik tu kan kak...:)

Woofer Storm said...

lagi snggup tkde api kak..kalo takde air kebuluran la kat sini..hehee

deAnza-wAnda said...

earth hour pon sejam je kan kak... ishk3...

Mama Zharfan said...

kat umah my mom kat kg, tak de api means tak de air gak, sbb air guna generator (letrik) seksa time tak de api :p

cikpuanhady said...

takleh idup tanpa air dan letrik..huhuhu..tapi kalaulah terpaksa pilih salah satu kan..rela takde letrik..sbb kalau takder air, nak membuang terpaksa tahan..haruu!!

Tolong boleh :Jom Vote Zahra yang tengah syok tido

logorithm said...

I pilih tak der api, supaya boleh beramas-mesra dalam gelap.

Buwehehehe...

N@di@ said...

NADIA LAGI SATU TENSION KALAU NAK TDOW TIME BLACOUT NYAMUK ADA JE DOK BUNYI ARGHHHHH MANG TEKANANNN ^____^

Aku Ibu Muda said...

tak de letrik lg better kot dari tak de air...tapi bila dah lama2 sangat, rimas jugak...

Desk Of Carlo Santeekee said...

salam..

Sy pilih xde elektrik kakchik.. tp nk dua2 jg.. huhu

AngahSayang2314 said...

kalau tanya angah angah nak kedua2 penting susah kalau tak ada.....
org kata memerlukan la...

::Budak Degil:: said...

dulu mase einn duk umah flat, kalo tade lektrik je, 1 blog turun bawah.. anak2 kecik seronok main nyorok2..termasukla sy..hehe..rindu saat2 tu..

nazirulhazwan~ said...

nak air!letrik boleh tahan lagi woo, takde air boleh mati, hehe

kakngah said...

sama la kite kakchik. tak boleh kalau dedua takde..
mesti nak ada jugak..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak cik..klu xder api...panas,klu xder air..ssh nk masak,nak buang 'mcm2'..hihi.atie pon nak dua2 mesti ada!!!!

Melati Qistyna's Mummy said...

tol tu kakchik, dedua mesti ada...hehehe.. tamak tol la :P

sarah-najwan said...

stres kalu xdok api nih..jika mlm gak..nge panasnya..nyamuknya..nk tido pom xle..jika ado anok kecik gak..huhuhuhu

ada jiran sayo..siap tido dale kete tu..hehee

bg sayo..nok ade blakow..api nge air..kalu xdok air..lagi parak..mana mau mandi!!!!..huk hukhuk...

Ujang9897 said...

jgn takder air...takder air takleh berak..takder api leh lagi berak,...hahahaha

diana said...

kita pilih tak de air..
sebab bila tak de air suami akan kata "tak payah la masak"
dan dia akan kata "esok kita mandi kat air terjun je lah.."
dan bila tak dea air biasanye kat tempat kerja dia pun tak de air jugak..
jadi otometik cuti...dapat la kami berjimba2 ..hehhe...

ozzy said...

asssalam..

Kalau diberi pilihan biar x de api jangan x de air..mmg susah kalau x de air mcm2 benda x boleh buat

azzey said...

Saya pon x nak pilih kak. x nak amik risiko..ha3..

Maria James said...

dua2 memang sgt diperlukan. tp lau xde air lagi merana KC. hahahaha