Tuesday, February 22, 2011

Mencari nama.

Org sekarang .. nama nak meletop .. nak hot je kan? Masa tengah 'pregnant' dah mula bukak buku demi buku, kitab demi kitab, mencari nama yang sesuai buat yg bakal lahir. 

Ada yg mencari 'kesedapan' dan 'keayuan' nama tersebut. Ada yg mencari nama yg ala-ala moden*konon*Hihi .. Ada yg mencari nama yang mempunyai maksud yang baik. Macam-macam, kan.  

Masa nak menamakan Aiman dulu, nama Aiman kami berdua yang pilih tapi Yusuf adalah nama yg diberi oleh Ayah Sedara Aiman, My BIL. Aku sebut Muhamad Aiman dia kata tak best. Y not Aiman Yusuf?? OK gak tu. Cantek lak bila Aiman+Yusuf bergabung. So, kita ber2 pun "on" je la dengan nama tu.

Tapi kan, cuba kita fikir .. apa yg tak kena dengan nama Joyah, Bedah, Kiah, Jenab?? Ok jugak kan nama-nama 'typical' camtu?? Or nama-nama seperti Cempaka, Melati, Tanjung pun tak kurang hebatnya, betul tak.

Watever .. janji bahagia. Anak kita .. sukati la nak  bagi nama apa, kan. Entry ni sekadar suka-suka je, tak bermaksud apa-apa. Jangan ada yg terasa eh. Hihi ..

16 comments:

Miza Yusof said...

sekarang ramai nak namakan anak-anak dengan nama yang panjang-panjang (kalau boleh 3 4 perkataan) dan kalau boleh nama mesti meletop.

tapi maksudnya entah apa-apa. seeloknya letak nama yang ringkas dan membawa maksud yang baik.

ini pandangan miza jelah. nak cakap lebih pun kawin pun belum tambahkan nak ada anak. hehehe

My Little Diary said...

hehehe....
ada jugak salah letak nama, bole jdk bahan gelak org bila seseorg itu meningkat dewasa...

nama rima typical tak?? huhu

Isteri Yang Comel said...

kakcik walaupun IEB lum ader rezeki lagi, tapi skang dah exited dok carik nama yang indah-indah nie.... hihihi

Aku Ibu Muda said...

wani bagi nama Auni Zara - Puteri yang lembut... dengan niat nak anak tu jadi lemah lembut la kan... mula2 dulu kerap panggil zara, sekali banyak ambil sifat 'puteri' la pulak...dah jadi ala2 puteri raja ...hihiii.. now kitorang kerap2 kan sket panggil 'Auni'

makdara TERdiva said...

swit sgt2 nama aiman yusof tu.. :)

sepupu pun ade spupu nama melur & melati..

KC..leh citer sikit pasal pengalaman buruk dgn AA x? bakal suami saya suruh tnya KC ni.. :)

Ati Masrif said...

ella nama kita paling tak sedap
masa sekolah dulu selalu kena ejek

jadi bila ada anak kita letak
nama yang best2 gitu...huhu


Jom baca: CARA LETAK LINK ENTRY DALAM KOMEN ANDA

riza said...

dulu masa sekolah ada kawan kembar nama melur & melati...suwit nama tu...sampai sekarang ni ingat lagi...

azzey said...

Saya dulu excited bagi nama kat my princess panjang2. tp panggil singkat je...he3.

efa said...

wuwu dulu masa skolah member ada kta npa nama hang cmtu tergeliat lidah nk sebut mcm mana wuwu tp tak kisah la kan janji ada nma dri tak adan kan2 akak =)bahagia ngn nma skrg huhu

DaddyDian said...

setuj dgn kakchik ku... :)

MamaYatie said...

modern ker tipikal ker tak penting sngt..yg penting maksudnya baik..dlm agama pun kita disuruh letak nama yg baik2 sbb nama akan mempengaruhi peribadi orgnya juga

Ai Yu said...

Ssh tol kalau nama anak pjg2 kak...........letak yg simple,nama nyer ada makna........senang di panggil......

Lagenda said...

KC..klu bubuh nama baby tu MAHSURI, ok tak??

TU nama klasikal gak kan? Muahahahahaa...........

Melati Qistyna's Mummy said...

cantik nama Aiman Yusuf tu, switt jer... ingat nama nyer Aiman x kesah :P [guwau jer kc]

errr, nape nama anak kita terselit di situ... motip...hehehehe

::Budak Degil:: said...

thank god mase tu xtimbul lagi tagline 'aiman tak kesah'...kalau x pasal2 je..huhu

Anonymous said...

nama aiman mmg sinonim sgt n aku dari anak pertama lagik mmg nk ltak nama aiman tapi lahir nya pmpuan begitu juga anak ke2..akhirnya tahun 2005 lahirlah aiman ku..aiman anak yg baik..smoga aiman ku n aiman ko mnjadi anak yg soleh..
sayang aiman...