Wednesday, February 23, 2011

Pahit-pahit lemak

Kalau masam kita kaitkan dengan manis, yg pahit boleh la kita kaitkan dengan lemak. So hasilnya ialah Pahit-pahit lemak.

OK. Jom cerita pasal peria pahit. Masa kecik dulu, cukup tak suka makan peria. Selalu tengok mama potong peria pastu dia ramas-ramas dalam air garam, dia kata nak kurangkan pahit. Tapi bila makan, still pahit gak, tak hilang pun pahitnya. Hihi ...  

Peria hiris nipis-nipis, gaul garam kunyit dan serbuk jintan manis. Rangup dan sedap. At least bila buat camni tak la pahit sangat. Percaya tak, sebiji peria yg sederhana besar Biggiemonster boleh habiskan sorang?

Percayalah  .... *ala-ala Tokti* hihi ..


16 comments:

Miza Yusof said...

masa kecik-kecik memang tak suka peria. sekarang bila meningkat dewasa baru pandai makan. hehe. pahit tu kan ubat :)

Tasha said...

bila baca tajuk and tgk gambar je, I dah tak akk nak cerita apa. hehehe..... tapi mng pahit2 lemak la

Ct Arina said...

rina x reti makan peria. paitttttttt >_<

risa said...

peria yg pahit tu peria katak kan..kalau peria yg besar2 macam timun tu kurang sikit...tp memang bestlah mam peria neh:)

Ellen said...

Ellen suka sangat makan peria dari dulu , kini dan selamanya..miahahahaa..tapi best plak resepi kak ella ni..nanti nak beli peria dan cuba plak..hehe

diana said...

sampai sekarang kita tak suak peria..
petola suka la..
hehhe

Izan Ishak said...

kena cuba makan peria ni. dah lama sangat tak makan.

AngahSayang2314 said...

alamakkkk angah tak makan sebab pahittt loooooo

Lagenda said...

peria ni paling besh bg mak, grg belacan!!

selalunya kangkung grg belacan kan, ce tukar kangkung tu dgn peria plak..mabeles!!!

Aiman said...

dah nama pon MONSTER mesti lah boleh habis kan sorang . haha .

munna said...

munna sampai skrg tak suka makan peria ni... tapi cik abg suka sgt.. klu peria menu dia mesti peria goreng telur je... lepas ni nak cuba macam yg kak chik punya lah pula

Alin Marlini said...

Kak Chik..teringat ms kecik2 mmg tak suka makan peria. Tapi ms sekolah dulu ALin selalu kena tumbuh kutil kat tangan..mak suruh buat ulam..lamer2 ilang kutil tu.

Sekarang ni sangat suker makan peria. Nanti nak try resepi nihlah..

alinac lover said...

sdp ye kak? leh cuba ni

azzey said...

I loikeeeeeeeeeee peria also...kita geng ye KC

::Budak Degil:: said...

aduhai..ni la syur plng sy xsuke!..huhu

Peri PiA said...

sedap la peria,mase kecik biase la pahitnya hehe

tp xpenah rase msk cenggini