Wednesday, December 21, 2011

Marah dan Benci

Someone told me two days ago that dia takut saya marah dan benci pada dia. Hurmmm .. So touching. Ada jugak orang yang peduli dan mahu perhatian serta kasih sayang dari aku, ye. 

Dalam 24 jam sehari kita ada berbagai emosi. Ada marah, ada suka, ada senyum, ada airmata. 


Marah dan benci adalah dua emosi berbeza. Nak sampai ke emosi MARAH .. senang. Nak sampai ke emosi BENCI  .. susah dan bukan senang. Perlukan kelukaan tahap mendalam, maxima, situasi simpan dalam hati and uncured pain in order to hate someone. Mungkin elemen "dendam" juga penambah rasa untuk sampai ke peringkat benci itu. 


Knowing me, i dont like to keep in my heart. Uncleared heart or unfinish matters makes me feel uncomfortable. Bagaikan membawa luka sakit ke mana sahaja kalau kita berdendam atau simpan dalam hati.  So, jawapannya .. marah itu pasti tapi tidak membenci. Marah dan sudah. Noktah. 


Di hari Khamis yang manis ini, jom kita sama-sama amalkan sikap "Marah dan Sudah" dan "Jangan Membenci". Moga lebih manis lagi hari-hari kita selepas ini.  



16 comments:

Tina Othman said...

betul, nak marah tu senang tapi nak sampai tahap benci, lambat sikit sebab bukan senang nak benci ke org ni

Panglima Muda said...

benci tapi rindu

eliyaezlinalias said...

Nak intebiu BM cemana keadaan kalo kc marah
eheheheh

kakcik said...

Ada tak agaknya orang yang sengaja 'buat perangai supaya dibenci'? Mungkin ada, tapi mereka sendiri tidak sedar! :)

eiyzniey said...

Yaa..nk mrah boleh..tp sket2 jaa..
Nnti kne jual...hehe
Lam cte p.ramlee

yana halim said...

setuju dgn kak ella. Buat apa kita nak benci-benci orang. Hati tak tenang, hidup pun dalam dendam. Last-last mengundang benci Allah kat kita pulak. huhu...

Cikpuan rara said...

rara kalau marah,marah sekali je.then ok dh.

Mama Likha said...

harap2nya mcmtulah yerr kc :)

Isteri Encek Bard said...

DENDAM, AMARAH, IRI HATI ITU SEMU PENYAKIT HATI KAK KAK....

Pok Amai-Amai said...

Klu dah benci...aduh! Boleh bwk smpi ke mimpi!

AzNuRuL AzMaN said...

KC try marah sambil senyum =) guna ayat yg terkesan dlm hati dia..communication skills yg mmg ssh utk dipraktikkan..org marketing je selalu ada skills ni..=P

alinac lover said...

yong pon xnk mrh2 ni

diana said...

sama dengan saya..
saya mudah marah..
tapi tak mudah membenci..
kalau saya benci saya tak kan marah..
saya cuma tak pedulikan dia je..

nyanyisunyi said...

Alhamdulillah bila akak marah cuma waktu itu saja..

sampai tahap seorg teman membuka aib dn bercerita rahsia akak pd org lain akak rasa sgt marah tp marah akak cuma waktu itu..apa guna menyimpan marah dan dendam..syaitan akan menghasut..

Melati Qistyna's Mummy said...

Biar je org tu nak marah.... X calar pong kete kc kan? Muahahaha.... *errr, Ada kena mengena ke*

missNick said...

betul tu kak chik....macam sy ni kalau nak marah sy marah je...sebab nanti klu simpan jd bengkek....dh marah tu settle...stop sampai ctu je hehe....