Thursday, March 31, 2011

Menjejak bintang

Lama betul tak menjejak bintang .. dan kalau nak jejak bintang, dah tentulah waktu malam. Siang bintang sembunyi utk beri laluan kepada sang mentari. Tapi ini bukan sebarang bintang .. sebab ia berbukit. Senang cite ~ Aku pegi Bukit Bintang la malam Sabtu yang lalu. Jalan-jalan .. cuci mata .. cuci poket. Hihi ..

Malam minggu di Bukit Bintang meriah dengan Restoran-restoran Arab, kedai 'massage' dan jalanraya yang sesak. Yang tengah tu ialah kedai ala-ala 7-Eleven versi Arab .. pun ada di Bukit Bintang ni tau.

Ni la 'partner-partner' saya dalam Operasi Menjejak Bintang malam Sabtu yang lalu. Sapa lagi kalau bukan Si Cantek @ Pinky dengan dayang-dayang dan hulubalangnya seramai 3 orang. Hihi ..


Seperti biasa, IT dan gadget centre di Plaza Low Yat adalah wajib dikunjungi kalo ke Bukit Bintang ni. 

Kalau ke Bukit Bintang, harus lah makan Nasik Ayam yg femes dan spesial ini. Selain dari sos cili dan kicap .. dihidangkan juga dengan halia dan sup kacang. Sedaps!!

Udang Goreng Tepung dan Kerabu mangga kat sini memang superb!! Terbaiklah. Tiap kali datang mesti nak order.

Sotong goreng tepung dan Wantan sup. Punnnn sedap. Habis licin kitorang makan tau .. tak da apa yang tertinggal melainkan pinggan kosong. Hihi ..

Hani dan Hana ,, Kembar yang comel, kiut dan manis. Femes ooo diaorg kat blog aku nih.

Pavillion yang gah di waktu malam. Cantek, kan. Tak pernah sunyi dengan kunjungan. 

Bukit Bintang sudah bertukar menjadi 'entertainment hub', bukan lagi mcm zaman aku kecik-kecik dulu. Dasyat. Eh .. masa muda remaja dulu aku jalan kaki je ke Bukit Bintang tau .. dekat sangat dengan rumah ai u. 

Depan Lot 10. Dah makin cantek arr tempat ni. Comel si kembar dan abangnya, kan.

Diakhiri dengan minum-minum sebab dayang-dayang dan hulubalang si Pinky udah kepenatan lagi kehausan. Kecik-kecik dah pandai minum 100 Plus, eh. Good ... good. La .. Tuan Bodigad, awat hang hensem sangat dlm gambar nih?? Hihi ..



3 Hari di 3 Negeri ~ Hari Kedua

Sambungan dari entry Cuti-cuti di 3 negeri di Pantai Timur dalam masa 3 hari. Hahaha .. punya la lambat aku nak sambung entry ni. Super lembab betul. Kura-kura berjalan pun lagi cepat dari entry aku ni, kan. Hihi ..

Kitorang cover 3 negeri iaitu Kelantan, Trengganu dan Pahang dalam masa 3 hari sebelum pulang ke rumah sendiri di Sungai Buloh. Hebat dan penat!! Hihi ..

Dari Pasar Payang Kuala Trengganu, stop over utk rehat sekejap kat Pantai Rantau Abang. 

Ombak kuat di Pantai Rantau Abang. Cantek!! Best!! Aku suka.

Iqa, aku, Iju, Az, Aiman dan mama. Abah tunggu dlm kereta,  penat dah dia tu, tak larat nak turun.




I was with my first love that day.

Hati berbunga-bunga ~ Gembira, suka, bahagia dan riang ria. Camtu la rasanya bila jumpa cinta pertama. Walaupun aku sibuk dengan operasi mengoyakkan tisu bagai seorang selebriti di sini, tapi ingatan pada cinta pertama tetap ada. I love u now, tomorow and forever.

Tengahari Ahad aku ke sini, Selasa berdansa dengan cinta pertamaku ~ aerobik. Rabu kembali menjadi selebriti. Camtu la gaya hidup aku minggu ni, setakat ini. Hujung minggu ni kembali menjadi selebriti kot aku ni? Hihi ..
Kak Leen ~ my favorite Aerobic instructor. She is more than 40 ok. Energetic, slim and always on the mood. Lebih dari setahun ber sifukan dia, susah nak tengok dia marah, 'moody' or angry. Eh .. marah dn angry samalah!! Hihi ..She inspired me on how to be a good instructor. She has all the secret, recipe and technique. I learn a lot from her. Tqvm for all the support given, kak. Akan Ella ingat setiap ilmu dan pengalaman kita bersama sampai bila-bila. Percaya tak dalam usia seperti ini, dia masih aktif berbasikal dgn keluarganya and she love Yoga, too.

Kak Leen is the person who built up my confident in teaching. Masih ingat lagi bagaimana kuatnya degupan jantung di dada saat pertama kali berkongsi pentas dgn Kak Leen. Walau sekarang aku stop mengajar, konfiden ku tetap ada. Tapi sorry u, at the moment i got no time. Dont ask me to teach u eh. Hihihi ...

With Pinky and Kak Leen @ Rozza Studio hari Selasa malam. Sila abaikan baju ku yang basah lencun itu tapi pandanglah lihatlah pinggangku yang ramping berkat beraerobik berbelas-belas tahun tanpa jemu. Wah .. promot aerobik la pulak .. Hihi ..


Wednesday, March 30, 2011

Semalam merana .. Hari ni bahagia ..

Semalam merana .. hari ni 'line clear' ~ BAHAGIA. Camtu la fenomena yang biasa melanda pengguna-pengguna jalanraya di Kuala Lumpur kota tercinta.

Nak tau camna derita nya aku nak sampai ke tempat kerja? Tengok kat sini dan sini. Tapi hari ni betul-betul lega. Jalan tak jem beb .. line clear. Bahagia sesudah derita gamaknya ye?? Hihihi ..

Macam nak gi berperang ke tempat kerja semalam. Dah la kena ikut highway, jem nya?? Ya Rabbi ..

Best friend. Good friend.

Camtu tajuk entry tu la cite kita kali ni. U ols pun mesti ada good friend and best friend ni, kan. Nak tau nice things about her?? Baca kat sini dan sini.

With one of my best and good friend.

Sebelum kita mulakan .....

Sebelum kita mulakan aktiviti kita hari ni .. apa kata kita sarapan dulu. Sarapan adalah hidangan yang paling penting dalam hidup kita dan tidak patut kita abaikan walaupun cuma 2 keping biskut Jacob dan Nescafe O macam aku. Hihi ..

Sarapan pagi Ahad yang lalu ~ Bread butter puding dari Kakak cantek. Antara Bread  butter puding yang tersedap aku pernah makan. Nak lagi boleh kak?? Hihi ..

Bukan sebarang cerewet ..

Orang kata aku cerewet. Ok lah .. mengaku sajalah, kan. Apa guna berbahas kalau memang itu sah lagi sahih.  Tapi aku bukan sebarang cerewet ye .. bertempat cerewet ku itu. Demi kebaikan .. demi kesihatan .. demi kecergasan.

Minyak ni aku guna kat rumah hari-hari.

Makan beras ni hari-hari.  Se kilo RM7.50 x  4 kg sebulan.
Ok la kan .. duit beras RM30 je sebulan. Hihi ..

Guna garam ni dalam masakan. RM1.40 boleh pakai 3 bulan.
OK la tu, kan. 














Tuesday, March 29, 2011

Bukan salah sapa-sapa

Bukan salah sapa-sapa. Tapi salah kita sendiri yang tidak bijak menilainya. Bila ia pergi meninggalkan kita .. kita terpinga-pinga .. tertanya-tanya. Kita salah kan dia .. dia .. dan dia.

Bukan salah aku meninggalkan mu. Salah engkau sendiri yang tidak tau menghargai ku. Selamat Tinggal kawan. Moga kejadian ini menginsafkan. Andai tersimpul semula ikatan persahabatan itu satu hari nanti  .. moga simpulannya lebih kuat dan kemas .. agar ia kukuh dan berpanjangan.


Yg tersayang .. Kesayangan .. & Yg disayangi

Ada tak yang lebih bermakna dalam hidup kita selain dari meluangkan masa dengan Yang tersayang .. yang disayangi dan kesayangan kita? Hari Sabtu, 19hb Mac, selepas menghadiri Majlis yang membahagiakan ini, kitorg attend wedding kat Taman Maluri dan akhirnya pada petang yang sama, kami ke Majlis Doa Selamat dan Sambutan Hari Jadi Puteri Nur Rizqin, anak buah saya yang ke 4. Tapi dah semestinya lah saya terlepas peluang untuk mengaminkan doa bersama-sama sebab sampai nya udah lambat. So, berparti-partian sahajalah kita bersama-sama. Hihi ..

Muka Puan punya blog yang kepenatan sebab ni rumah ke 3 untuk hari tu. Sian i kan u.  Tak pe lah .. demi mereka-mereka yang penting dalam hidup saya .. Saya rela dan redha dipenatkan sebegini. Hihi ..

Ke sini untuk meraikan si kecik ni ~ Puteri Nurizqin. My niece yg manja sgt-sgt dengan saya. Kalau saya ada, Mummy and Daddy dia pun dia tak peduli lagi.

Birthday cake Barbie Doll yang tersangatlah cantek dan so gugurl. Hihi ..

Happy Birthday Puteri. Nanti Mama Uda belikan hadiah ye.

Kan dah cakap tadi that she is so attached to me. Nak potong kek pun diajaknya saya bersama. Mcm la kita berkongsi harijadi. Hihi ... Budak-budak .. ada instict tersendiri. Dia boleh rasa kasih sayang kita, kan.

Another princess in my life. Sarah Ardinie .. anak buah saya yg kiut, manja dan keletah. She is 5 years old. Best ooo  borak dgn dia. Mulut mcm org tua. Hihi ..

Tuan Bodigard dan sepupunya.

Adik angkat saya, Sarina dan babynya pun ada. Saya suka lah baby. Kalau jumpa, rasa nak gomol-gomol je. Hihi .. Sebelum Maghrib kita dah balik .. tapi jangan tak tau .. kitorang tak balik rumah terus ye. Ada Stop over lain pulak tau. Ke Uptown Kota Damansara pulak destinasi selepas itu. Hampir jam 12 malam baru sampai rumah. Penatnya ?? Fuhhh .. toksah cite. Kalau camni punya gaya .. kaum kerabat Superhero seperti Batman, Spiderman, Keluangman dan Cicakman pun surrender! Hihi ..


Bukan Monday Blues lah ..

Tetiba je. 
Pagi ber riang ria gembira .. gelak ketawa
tengahari entah dimana 'mood' nya berada.


Separuh pun tak mampu ku habiskan  waffle feveret' ku ini
Tetiba hilang selera. Mana kau pegi eh??

Ice Peach Tea pun separuh je aku habiskan.
Onion ring tu 2, 3 keping je aku makan.
Penat ke .. stress sebab banyak keja ke aku ni?
Tak pe lah. Sekali sekala diduga. Esok-esok ok la tu.


Monday, March 28, 2011

Good news!! Saya menang .. saya menang ..



Pagi ni, tengah siap-siap nak pegi kerja .. sempatlah jugak lah saya berjalan maya ke 2, 3 blog. Off course keutamaan diberikan pada blog yang ada latest updet berpandukan pada "Dashboard" saya dan jugak entry yang ber "aura" ~ seperti memanggil-manggil untuk saya ke sana dan antara entry ber "aura" yang berjaya menggamit perhatian saya pagi ini adalah ...
Biasanya, entry cun camni memang akan menggoda saya dan seperti ada aura yang memanggil-manggil saya ke sana .. Mai la .. mai la Ela .. Hihi .. dan kerana rasa terpanggil saya pun click la dia ~ Butik online ILuvbag

Baca 2, 3 entry .. scroll down lagi .. baca lagi..Tetiba .. ternampak Announcement 64:Pemenang Review Contest. Menarik ni .. baca lagi .. mcm tak percaya .. betul ke nih?? gosok mata 2, 3 kali. Kisah benar kah ini? Atau Misteri Nusantara?? Biasalah kan .. pagi-pagi kepala ada ting tong sikit. Belum masuk gear u. Hihi .. 


So, kena baca berulang kali baru paham especially yang kat bawah ni .. saya copy paste je dari blog Datin Ummi ye ..


Mak n datin berkenan dgn 2 post.
1 from Kak Chik @ Ella; n from Irwani..
huhuhuhu..
Pikiq punya pikiq, datin pilih Kak Chik @ Ella as the winner, wuuuhuuuuu:D

To Kak Chik, Tahniah:D
contact i utk claimed hadiah:D

Wah .. saya menang .. saya menang. Tak sangka. Entry saya dipilih sebagai pemenang Contest ini. Ni first time saya masuk contest. Bukan tak berminat, bukan tak nak support kawan-kawan .. tapi kerana masalah "Masa". Bukan mudah rupanya masuk contest yang melibatkan "Blog Review" ni. Saya kena baca .. geledah dan bongkar blog Datin. Tengok apa yg ada. Pastu disebabkan saya ni cerewet orangnya .. entry tu ambik masa jugak la nak siap. Tapi tu la .. berbaloi semua 'effort' saya jadi 'FBI yg buat kerja investigating' Blog Datin ni. Terima Kasih Datin Ummi sebab pilih kakchik. Suka .. gembira .. ria .. terharu. Hari ni baru saya tahu bagaimana rupanya perasaan menjadi pemenang .. sebab sebelum ni saya selalu jadi "pengalah" atau "pemerhati" je. Hihi ..


Hadiahnya .. Beg Aigner Montclair bernilai RM 650. Cantek kan korang ...


Suka sangat. Sebenarnya memang dah 'target' nak beli 1 beg Aigner dari Online butik Datin bulan 7 nanti tapi tu la .. tak sangka rupanya rezeki saya datang lebih awal dari itu. Tq so much Datin. I love u lah. Muah .. Hihi ..

Kawan-kawan .. mari la kita berterapi mata di Blog Datin Ummi. Kalau ada yang tersuka dan kebetulan budget pun ada .. boleh la berterapi poket sekali. 

Buat Adik Siti Nur Hajar .. thanks for replying my sms. Nanti Kak Ella email detail ye. Milions of Thanks again to Datin Ummi dan Adik Siti. 

Yang berat .. yang ringan dan berkhasiat

Banyak-banyak entry .. banyak-banyak blog .. yang masak-masak dan makan-makan jugak yang best. Tu pasal aku suka layan blog Mat Gebu, blog Kak Ummi dan blog-blog lain yang ada gambar makanan dan resepi .. termasuk la blog aku. Eh .. silap. Sendiri layan blog sendiri .. tu namanya syok sendiri Ella oi!! Hihihi .. Maafkan aku .. kebiolan dan ke ting tong an aku telah membuatkan aku merapu pagi-pagi camni. Hihi ..

Orange + Red apple juice without ice and sugar.
Very healthy .. berkhasiat!!

Butter cake with mixed fruit dan Chocolate Almond Brownies. Dua-dua berat dari segi kalori tapi ringan dari segi 'kg'. Hihi ..

Bread with mushroom soup dan Steak entah apa ke nama. Bukan aku punya .. tu pasal i tak tau u. Sorry .. Berat betul hidangan dia ni eh??

Yang ni aku punya ~ Grilled salmon memang sokmo pilihan hati lah. Yang ni ringan dan berkhasiat. Makan lah ikan kerana ia baik utk kesihatan. Jom tiap-tiap hari kita makan ikan.  Eh .. sempat lagi ajak u ols jaga kesihatan. Hihi ..

I got good news. Tak sangka .. pagi ni dapat good news. Alhamdulillah .. rezeki. 


Bila ianya menjadi I Love U ..

Antara yg indah dlm persahabatan ialah mendapat teman sejati .. yg mahu berkongsi susah dan senang bersama. Tambah indah bila dari sahabat menjadi rapat dan akhirnya bertukar menjadi kekasih. 

Antara yg tak indah ?? Lagi la mcm-mcm, kan. Tak perlu dikenanglah yang sepahit hempedu tu. Lupakan sahaja walau kotak memori tak ada butang 'delete' atau 'backspace'. Pergi lah kau dari hidupku.

Dapat bunga kayu ni dari opismet masa hari jadi tahun berapa entah. Bila ditanya kenapa 5 kuntum?? Jawapannya ialah kerana "I Love U Kak Ella". 1 kuntum = 1 perkataan. Terharu ..



Boleh aje. Tak da masalah punya.

My favorite tag "Boleh aje" .. bermaksud i ok je. Maknanya senang berurusan dengan aku. Ok aje. Tetiba ada pulak sorang mamat kat opis ni suka cakap "Tak da masalah punya .. ". Molek sangat la tu. Sangat cocok dan padan dengan aku. Hihi ..

Dalam hidup, ada mcm-mcm karekter manusia, kan. Ada yang senang .. tak banyak hal mcm aku  .. yg payah nak berurusan dengan dia pun ada .. jenis yang cakap je lebih tapi .... pun ada. So, korang kategori mana??


Sunday, March 27, 2011

Menjadi selebriti bertaraf 5 bintang disini ..

Ingin tau bagaimana seronoknya menjadi selebriti? Diberi layanan 5 bintang dengan bayaran 3 bintang?? Jom follow me di sini. Pagi Ahad, lepas uruskan hal-hal 'domestic' dalam rumah, bersiapan aku untuk ke Celebrity Fitness. Nak bagi badan lebih kuat dan sehat. Baru lah boleh jadi ibu, isteri, anak, kawan dan pekerja yang baik. Kan ... Hihi ..

Panaskan badan dulu ~ 10 minit je. Aku lebih suka berjalan kaki dengan kecerunan 8.0 selama 10 minit dari berlari. Berlari buat aku stress .. berjalan kaki menenangkan minda dan fikiran.

Mesin ni untuk kuatkan kaki dan tangan

30 kali kaki kiri .. 30 kali kaki kanan. Buat 2 set. So tiap kali datang aku kena buat ni 120 kali.

Threadmill - mesin untuk berjalan kaki, berlari dan mendaki bukit. Satu mesin RM20,000 ~ Mahal betul.  Entah bila la aku mampu nak ada studio sendiri kalo camni. Ahad pagi paling best sebab orang tak ramai .. Boleh pilih mesin mana kita nak. Kalo hari biasa .. jgn harap. Pakai je mana yang ada. Stepper, Cross Trainer, Bicycle pun ada disini. Pilih saja yg mana kita mau ..

90% dari mesin kat sini aku dah penah guna. Pintu kaca tu adalah Studio Yoga.

Mcm penyu erkkk?? Hihihi .. This is Leg Curl machine. Kaki saya menanggung beban sebanyak 33 paun dan akan bertambah hari demi hari bersesuaian dengan peningkatan stamina. Pastu everytime bouce, besi control berat kat sebelah kanan tu jangan sampai berlaga .. so kena kontrol menggunakan otot kaki. Wah .. pasni kaki saya mesti lebih kuat. Seronoknya ... Hihi .. 

Hip abduction machine. Mesin ni datang berpasangan. Hip abduction dan hip adduction. Untuk kuatkan otot peha luar dan peha dalam. Tiap2 kali datang aku kena buat 180 kali dengan beban sebanyak 33 paun dan akan bertambah hari demi hari. Ada berani??

Walaupun 'fully equipped with fully computerised auto machine', training dijalankan dengan dua cara ~ Manual dan menggunakan machine. Sumpah penat u olls. Sejam training pagi Ahad tu, cuma sempat buat lower body je. Nak kuatkan otot perut dan tangan tak sempat. Pastu training yang manual turut melibatkan alat-alat sokongan seperti bola, step board, tali dan macam-macam lagi lah. Coach saya bekas Ahli Sukan, dia dulu 'training' kat stadium. So, dia pandai manfaatkan setiap sudut di dalam Fitness Centre ini. 

This is the person who take care of me. Cik Shu ~ My Coach yg muda dan cantek. Baru 25 tahun dah jadi Qualified Professional Trainer. Hebat, kan. Dulu dia mewakili negara dlm acara Lari Berganti-ganti tapi itu bukan tiket utk jadi Rapid Result Coach di sini sebab Celebrity Fitness ada guideline dia sendiri .. so kena kursus, ambik exam, kena lulus Ujian Stamina, kena belajar dan tau tentang semua mesin-mesin di sini. Nama pun international company, bukan mudah nak dapat taraf 'Coach/Instructor' kat sini. Dia bagus .. dia bagi aku layanan 5 bintang. Sehari sebelum 'training' di akan hantar reminder dgn pesanan .. Kak jgn lupa makan, nanti tak da stamina. Orangnya lembut, sopan tapi tegas.

Alahai .. minggu depan mesti rindu kat dia sebab dia pergi misi mendaki Gunung Kinabalu untuk kali yang ke berapa entah. Respek arr dengan dia .. Org lain nak mendaki gunung siap gi training berbulan-bulan. Dia dah cukup fit sampai tak perlu training langsung. Bila aku tanya dia 'Tak pergi training ke? Dia boleh jawab 'Buat apa?'. Saya tak da masa kak. Saya sibuk 'train' orang je. Caya lah Shu. Hihi ..

Muka penat merehatkan diri di 'Changing Room' lepas burn hampir 1000 calories. Ingatkan nak masuk Sauna Room sekejap*disediakan percuma disini* tapi disebabkan saya keluar dengan pesanan "Ma, balik cepat tau dari Tuan Bodigad", maka hasrat tu saya pendamkan sahaja. Jadi mak camtu la, kan .. Mana-mana pergi mesti ingat anak. Apa-apa pun mesti anak dulu. Harta kita dunia akhirat tu. Kalo kita dah tak da esok, dia je la yg kita harapankan kirim pahala kat kita. So, keutamaan memang untuk dia. So, lupakan sahaja lah impian nak masuk "Sauna Room" tu. Hihi .. 

Setelah puas dilayan seperti Celebrity di sini, bila pulang ke rumah .. saya tetap ibu, isteri, chef, bibik di rumah sendiri. Back to the reality world. Hihi .. Sila abaikan muka pucat tanpa mekap dan rambut serabai saya ye. Hihi ..

Kalau tak suka aktiviti yang membebankan diri dan mengerah kudrat serta tenaga seperti "Weight Training' yang  saya buat tu, boleh la cuba aktiviti yang lebih 'gugurl' di Aerobic Studio, Yoga Studio dan Cycling Studio. Tapi Cycling Studio tu .. Ya Ampun .. belum berani saya nak masuk lagi. Gerun lah tengok training dia. Hihi .. Disini, tiap-tiap hari .. setiap jam ada class .. pilih saja masa yang bersesuaian dengan kita bermula dari jam 6 pagi hingga 12 malam dan setiap Ahad ada Free Yoga Class for Kids. Untung la sapa-sapa ada anak kecik .. dapat belajar Yoga dengan percuma. 

Kawan-kawan, kalau ada yang berminat nak join mana-mana gym make sure gym tu ada Instructor ye .. so that kita dapat gunakan mesin tu dengan betul. Kalau salah cara .. silap-silap leper dada kita. Hihi .. Sebab  ada sesetengah mesin, cara perempuan dan lelaki tak sama. So, jangan salah buat tau. Bahaya tu. Hihi ..