Tuesday, August 30, 2011

MERDEKA!!!

Walaupun hari ini hari raya ke 2, jangan lupa yang hari ini juga hari ulangtahun Kemerdekaan negara kita. MERDEKA!! 

** Terasa sungguh patriotik berbaju kebangsaan di hari merdeka (baju raya sebenarnya).Hihi.

Monday, August 29, 2011

Hari ini hari raya ..

Semalam, Atuk comel kat TV tu cakap hari ini hari raya. Yeay .... Sume orang bersuka ria. Almaklumlah .. dah boleh makan siang. Hihihi.  Kita semalam sibuk. Sibuk sangat-sangat dengan persiapan raya. Nak tengok apa yang kita buat???

Tolong mak kita rebus ketupat ..

Ingatkan nak tolong dia masak rendang .. tengok-tengok Rendang Ayam dia dah siap. Cekap betul mak kita kat dapur. No wonder la i pun camtu. Hihihi .. Memang kuah tumpah ke nasik ..

Rendang Dendeng ni memang kepakaran mak kita. Dalam setahun, dua kali je dapat makan Rendang best camni. Yeay .. sib baik ada raya. Hihi.

OK. Memandangkan hari ini hari raya .. kita nak mintak maaf lagi sekali ni. Kot la ada tulisan-tulisan kita yang terkasar bahasa .. terguris rasa .. sesapa yang membacanya. Selamat Hari Raya ye korang. Kita tengah siap-siap nak bali Kg. Sungai Siput ni. Ayahanda Ismail dan Bonda Zabedah udah menunggu. Balik kampung .. ooooo .. balik kampung .. lalalala*dgn nada hepi gila* Hihi.






Saturday, August 27, 2011

Hari Ahad, 28 Ramadhan

Semakin hampir kita dengan hari raya.  Ramai kawan-kawan dah mula cuti. Banyak pintu rumah yang sudah mula bermangga dan berkunci. Kuala Lumpur bakal senyap dan sunyi. Trend menyepikan rumah sendiri di pagi Aidilfitri adalah perkara biasa di Kuala Lumpur ni. Nampak sangat separuh KL ni orang luar daerah. Hihi ..

Pagi-pagi lagi dah sibuk .. pegi pasar rebut-rebut .. Haaaaa .. camtu la situasi kita pagi tadi.  Pasar pagi Kg. Paya Jaras sangat hot dan happening menjelang AidilFitri. Memang rasa berkobar-kobar nak raya lah bila menjejakkan kaki kat sini. Gerai paling 'hot' dah tentu gerai jual daging dan jual ayam. Dalam ramai-ramai tu, adalah sorang makcik 'kiut' menyelit*kita la tu ..*Hihi. Dalam berebut-rebut, dapat la kita membeli ayam kampung 2 ekor, daging 2 kilo, tulang sekilo dan bahan-bahan untuk dimasak Rendang nanti.

Menjamu famili kecik kita ni dengan Ketupat dan Rendang di pagi 1 Syawal adalah perkara wajib sebelum Solat AidilFitri dan seterusnya ke rumah Bonda tercinta di Sg. Buloh yang jaraknya hanya 20 minit dari rumah kita. Dan kepulangan kami tidak lengkap tanpa "buah tangan" iaitu Rendang hasil tangan sendiri dan kueh raya yang tiap tahun memang kita beli.  Maka, bakal meriahlah meja bonda tercinta dengan hidangan dari setiap rumah di pagi raya.  Serius meriah beb time tu. Wajib jamah hidangan tiap rumah walaupun hanya sesuap dua. Nama pun raya, kan. Dan biasanya pertemuan kami bakal berakhir dengan Sessi Fotografi bersama famili. Waaa .. harus melaram ni. Hihi.  Selepas makan tengahari, maka akan ke Selatan pulak kami bertiga. Kg. Sungai Siput, Jementah destinasi kami. Issshhhh .. tak sabar sungguh nak bertemu dengan Bonda Zabedah, ayahanda Ismail dan 6 lagi adik beradik kita kat sana. Maklumlah .. kami kan 'Big Famili'. Pastu tengahari raya kedua .. bakal pulang ke pangkuan Bonda mertua di Utara. Wahhh .. Utara Selatan bakal ku jejaki raya ini. Itu la dia .. tiap kali raya, penat .. tiap kali raya, padat. Sib baik tahun ni tak balik Kelantan. Kalau tidak ... Fuhhhh .. pengsan!! Ek eleh .. macam tak biasa. Hihi.

Ketupat, Ayam dan Daging sedia untuk dimasak esok pagi. Petang dan malam esok dan 'free'. Serbu Jalan T.A.R. jom kawan-kawan. Ada pesta lelong melelong kat sana. Jom .. jom . ..



Thursday, August 25, 2011

Selamat Pulang Berhari Raya ..

Ramadhan hanya tinggal beberapa hari. Berat rasa hati meninggalkan Ramadhan pergi.  Sebak, sayu. Terkenangkan Arwah Ayah mertua yang pergi meninggalkan kami tanggal 27 Ramadhan yang lalu. Esok 27 Ramadhan, genap setahun (kalender Islam) Arwah Ayah meninggalkan kami. Betul kata orang ... kalau kita kehilangan orang tersayang di hari-hari istimewa seperti ini, kita akan terasa kesannya tiap kali hari tersebut menjelma. Hmmm .. Moga Arwah Ayah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Al-Fatihah.

Jauh disudut hati, saya seperti tidak mahu Ramadhan pergi dan menyambut Aidilfitri. Pertama kali saya tidak menempah baju raya dan walau sudah membeli baju raya .. walau kuih raya sudah siap sedia, kehangatan Aidilfitri masih belum saya. Tetapi saya tahu saya harus berpijak di bumi nyata. Walau masih bersisa sedih dan pilu ..saya tetap bersyukur. Ramadhan kali ini datang dengan seribu pengajaran, memberi saya sejuta pengalaman .. mengajar saya erti kesabaran, ketabahan, kekuatan. Alhamdulillah. 

Buat yang membaca entry ini .. Selamat Hari Raya kawan-kawan. Buat yang pulang ke kampung halaman, moga selamat tiba ke destinasi. Dengan rendah diri, saya memohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa .. terguris rasa sepanjang membaca entry-entry saya. Raya saya camni .. malam raya di rumah sendiri. Tengahari raya pertama, bakal pulang ke kampung bertemu ayahanda dan bonda di Johor. Raya ke 3 mungkin bakal berkonvoi ke Pahang. Korang macamana?



Kueh raya buat tetamu dan ada yang bakal dijadikan buah tangan. Sedap kueh-kueh raya pilihan saya tahun ini. Korang .. hati-hati ye makan kueh raya. Dah turun ber kg-kg bulan puasa ni  tetiba naik berdouble triple mati la kita nanti. Hihi.








Wednesday, August 24, 2011

Antara baju raya dan dapur kita

Hiiiii ... Terkejar-kejar kita hari Selasa tu. Lagi beberapa hari nak raya, baju raya tak beli lagi. So, pukul 5 keluar ofis sempat lagi kita singgah kat one of the small mall nearby my house untuk beli sepasang baju kurung. Ekceli dah skodeng awal-awal pun baju tu .. tinggal nak beli je. Too bad. Size 36 (S) still big for me. Furthermore, the colour orange that i have been aiming for 2 weeks ago was sold out. Padan muka. Sapa suruh tangguh-tangguh? Hmmm .. sudahnya lain dicari, lain yang dapat. Beli jugaklah. Asalkan berbaju raya di pagi Aidilfitri yang mulia itu. Pengajarannya .. Lain kali tempah baju awal-awal, idak la hidup ala-ala 'Emejing Res' nanti. Hihi.

Sampai rumah pukul 6:45, sempat lagi kita masak Lauk feveret family ~ Ikan Siakap Tiga Rasa. Senang sangat-sangat cara membuatnya. Goreng garing Ikan tu. Kalau takut ikan tu hancur masa digoreng, salut dulu Ikan tu dengan tepung ubi ye. Potong dadu bawang besar, hiris halus serai, daun limau purut, cili api.  Tumis bahan-bahan tu dengan sedikit minyak sampai naik bau. Pastu masukkan Sos Thai Mae Pranom dan Thai Cili paste. Buh garam sikit. Pastu potong dadu tomato dan nenas*beli dalam tin jer .. cepat dan senang*. Pastu taburkan sedikit serbuk lada hitam. Kacau-kacau, angkat dan sedia untuk dimakan. Senang, kan.

Owhhh .. yang ni kita suruh abah Aiman beli sebab kita tak da stok sayur dalam Peti Es. Mahukan Kailan Ikan Masin atau Kangkung Belacan tapi lain yang dapat. Bolehlah .. In life we can't get all at one time, right.

Sotong Celup Tepung. Lagi la tersangat senang dan cepat membuatnya. Gaulkan aje dengan Tepung Ubi dan goreng sampai rangup. Kalau nak sedap, beli sotong yang saiz sederhana ye. Kalau yang terlalu besar, nanti 'liat.' Mau tercabut geraham bongsu. Hihi.


Kebaikan dan Kelemahan

Buat baik berpada-pada .. Buat jahat jangan sekali. Pepatah lama yang sangat bermakna dan patut dijadikan amalan kita semua.

Dalam waktu yang sama ... berhati-hati kerana ada kalanya "Kebaikan kita adalah Kelemahan diri kita sendiri tanpa kita sedari". Terlalu baik membuatkan kita susah  berkata "Tidak". Takda hati kering dalam diri. Kalaulah "hati kering" ada dijual di kedai mamak ... 

Ada kalanya terlalu baik, menyebabkan orang lain ambil kesempatan. Hmmm .. baik susah .. tak baik rasa bersalah. Camna tu?

Pada saya, baik atau terlalu baik seseorang itu datang dari dalam. Bukan lakonan. Berkelakuan baik pada seseorang yang lain lahir dari perasaan sayang. Bila wujud perasaan sayang, maka timbullah rasa ingin menjaga yang disayangi lalu kita berbuat baik dan melayani yang disayangi itu dengan baik. 

OK. Sekarang dah habis baca sume boleh tengok sekeliling. Tengok mereka-mereka di sekeliling kita. Baikkah mereka dengan kita? Atau hanya kita yang baik dengan dia? Good .. kalau kedua-duanya menjaga satu sama lain dengan baik. But if one way .. is it worth? Life is two way traffic .. not one way. Memberi dan menerima. Tak da makna kalau kau hanya memberi tanpa menerima. Mula-mula rela ... akhirnya?? Dah ramai yang penat saya jumpa.

Buat diri saya pulak, saya sangat-sangat baik dengan orang yang saya sayangi. Saya tabur bakti dengan ikhlas seikhlas-ikhlasnya tanpa mengharap balasan. I always told myself not too expect too much. Too much expectation will leads to frustation. Itu yang saya belajar sepanjang hidup ini. Kalau hari ini kita baik dengan "A", esok-esok bila kita susah, belum tentu "A" menjadi "Wira" kita meskipun kita terlalu baik dengan dia. Mungkin "B" .. orang yang tidak disangka-sangka? Walaupun begitu .. jangan berhenti dan merasa penat untuk terus berlaku baik. Percayalah pada rahmat Tuhan pada hambaNya. Sesungguhnya orang yang baik itu disayangi ....

p/s :~ Entry motivasi buat diri sendiri...



Tuesday, August 23, 2011

Lagi-lagi tentang makan ..

Lagi-lagi tentang makan dan makanan. Ada yang bosan tak membacanya? Jangan bosan ye. Ada maklumat lebih baik dikongsi bersama, jangan kedekut, Tuhan tak suka. Hihi.

I just want to share with you .. in case if u berada di 1Utama and looking for tempat berbuka, perhaps u can try Set Berbuka di Restoran Old Asia. RM39.90 for 2 persons, RM69.90 for 4 persons. The Set come with Sirap Bandung. Cubalah .. tak rugi sebab masakannya sedap.

Ayam Goreng which comes with Sotong, Wantan, little bit vege and Sambal belacan

Sayur Goreng ~Terung, Bendi and Kacang Panjang with Prawn

Soft Shell Crab. 
Owhh .. ini "Add-On". Not included in the Set.

Seafood Tomyam is part of the Set.

Kerana kasih sayang ..

Bila si Tuan Bodigad a.k.a. Anakanda kesayangan menyebut-nyebut mahukan Aiskrim McDonald di bulan puasa, sebagai ibu yang perihatin dan penuh dengan kasih sayang*Chewah ..* maka di satu malam yang cerah .. *tak hujan ler ...* si ibu dengan rela hatinya men'drive' SUV kesayangan yang banyak berjasa kepada keluarga ke McDonald Giant Seksyen 13, Shah Alam .. semata-mata untuk memenuhi keinginan anakanda tercinta. Amboi .. Mukadimah entry macam nak berpuisi!! Hahaha ..

Padahal nak buat entry tentang macamana taksub dan feveretnya Aiman pada McFlurry Oreo McD sampai bulan puasa pun nak juga. Tak dapat siang .. nak malam. Esok-esok bila Mama dah tak da, Aiman baca balik entry ni .. mesti Aiman akan ingat kenangan antara kita. Ye la .. Aiman kan tak da adik beradik lain nak kongsi kisah suka duka keluarga kita, kan. So, entry ni khas untuk Aiman.

Feveret Aiman

Feveret Mak Aiman*ai le tu* 

Monday, August 22, 2011

Pertanyaan dan Jawapan

Bila persoalan bermain di minda .. maka harus dan wajib lah kita bertanya. Dalam waktu yang sama, minda juga harus bersedia andai kata jawapan yang diterima bukan di pihak kita. Kecewa? Hampa? Sapa suruh tanya at the 1st place .. betul tak? Tu pasal ai penah cakap .. Jangan lawan kalau tak cukup kuat. Gi 'provoke' orang ingatkan boleh menang walhal diri sendiri yang merana. Nasib ler ..

Sunday, August 21, 2011

Phewwww ..

Phewwww ..penat. Phewww ... padat. Phewwww ...  ketat. Hmmm .. macam tu la cerita hujung minggu kita.

Sambal Sotong

Sayur Campur

Sambal Udang + Petai

Kari Ayam + Kentang

Pulut Panggang dan Karipap

Lompat Tikam

Pengat Keledek

Kueh Sagu dan Seri Muka

Sambal Belacan dan Ulam tak dilupa

Dessert Omputeh pun ada .. 'Belated Potong Kek day for Aiman'

OK. Sekian entry mengenang makan-makan hari Sabtu dengan kesayangan. Balik rumah mama dengan adik beradik ber 'pot luck' kan makanan di atas. Dan entry ini ditulis dengan rasa penat + nak bantal sebab sampai rumah semalam jam 12:30 malam. Have to drive 98% of the journey cos Kakak Cantek mengalami sindrom mata pejam tahap melampau. 

Route : Sg Buloh-Bukit Jelutong-Sabak Bernam-Sg. Besar-Sabak Bernam-Bukit Jelutong-Sg. Buloh, 3:30pm-12:30 am. Alhamdullillah .. Selamat pergi dan kembali. 


Friday, August 19, 2011

Intai-intai

Mengintai apa yang ada di Intai-intai. Disebabkan teruja nak tau apa ada di sana dan di mana tempatnya, saya sahut pelawaan Kakak cantek saya untuk berbuka bersama-sama keluarganya hari Sabtu lepas. 12 orang rombongan kami bersamaan dengan 3 kereta. Dah macam 'Rombongan mini Cik Kiah. Eh .. Rombongan Mak Nani lah!! Cik Kiah tak da kena mengena dlm entry ini. Sori Cik Kiah' Hihi. Jom intai entry ini ..



Buffet Ramadhan kat Restoran Intai-intai ada Segmen makanan kampung, makanan Thailand, makanan goreng-goreng, bakar-bakar dan macam-macam lagi. Fuhhhh .. sedap gila masakan dia. Yang saya ambek ni ialah Nangka masak lemak, Telur itik masak lemak, Kerabu Mangga, Paru Sambal, Kentang + Tempe goreng. Masakan di sini "ada rasa". Ada jugak Laksam, Nasi Kerabu, Mee, Bihun, Kuetiaw goreng yang khabarnya sangat sedap tapi saya tak dapat nak rasa kerana sudah ketat dan padat perut saya tau. Sian perut terdera. Hihi.

Roti Jala dan kari ayam yang ada rasa. Sayangnya gambar tersangatlah 'blurr' sebab diambil menggunakan Henfon cap Ayam yang walaupun Ayam, banyak berjasa kepada kita. Ailebiulah Henfon 'N'.

Berbagai dessert yang 'hot' termasuklah Pulut Durian, Aneka Bubur, Kueh mueh tempatan, Sandwich, Mini cupcake serta buah-buahan yang tak ada dalam gambar disebabkan tahap kelaparan yang melampau kerana cuaca sejuk, dingin sebab hari hujan. Tambah lagi, Restoran ni lokasinya dekat dengan hutan. So, kedinginan membuat kami makan, makan dan makan lagi. Lupa dunia seketika menghayati makanan yang enak dan 'ada rasa' disini.

Tomyam Udang yang cukup rasanya.  

SomTam ~ Kerabu Betik yang memang kena dengan selera.

Cempedak Goreng ~ Asal jumpa je teringin. Asal terbau je nak.
 'Sure' berangin satu badan lepas ni. Hihihi.

Ini 'dessert' entah apa nama tapi ada laici dan buah naga. Sedap.

Kerang bakar, Kambing panggang, Ayam percik dan Otak-otak pun ada.  Dengan makanan yang sedap, harga yang berpatutan dan suasana yang tenang dan mendamaikan, i dont mind to include this restaurant in my "Makan-makan List". Will definitely repeat this restaurant again.

Memang patut la nama Restoran ni Intai-Intai sebab restoran ni tak dapat dilihat dari jalan besar. Harus mengintai di balik deretan kedai-kedai baru jumpa. Pandai Tokey kedai carik nama. Hihi.





Unrecorded

Was given unrecorded leave today sebab kerja hari Ahad lepas. Amboi .. ceria muka sume yang terlibat. Masing-masing mula panjangkan langkah. Sopink, salun dalam senarai. Ai tak ketinggalan .. yang bestnya 'qada tidur is part of it'. Haha ..

Balik rumah tidur. Petang kuar gi salun, pastu berbuka dengan opismet kat luar. Dengan tak ada 'reservationnya' .. sume restoran kat Shah Alam 'full house'. Nasib baik Restoran Cili Merah masih ada 1 meja kosong, cukup lah buat kami bertiga. Dashyat orang Melayu Malaysia .. bulan-bulan posa ni, sume pakat makan luar walaupun kita dengar ramai yang main masak-masak kat rumah. 

Hmmmm .. persiapan raya camna? Surprisingly, this year langsung tak beria-ia. Entah lah kenapa .. 'mood nak beraya hilang entah ke mana' .. Kalau tahun lepas menempah baju beria-ia, tahun ni lima jari di tangan masih berlebih. Kueh raya order kat Kakak Cantek je. Paling penting .. segala-galanya sudah tersedia buat Aiman, anakanda kesayangan. 

Raya di mana? Taiping, Kelantan, Johor, Sg. Buloh? Entahlah .. tiap-tiap raya pening, tiap kali raya penat. Apa nak buat .. famili kita besar. Tiap kali raya meriah .. tiap kali raya bizi. Hihi. Apapun, redha dan rela je. InsyaAllah kuat .. InsyaAllah selamat.

Selamat Hujung Minggu korang. Kita keja Sabtu ni. Sunday also .. maybe? Alahai .. sokmo bizi. Entah bila ada masa untuk diri sendiri. Pavillion .. Jusco 1U .. dalam list ni. Entah bila lah bisa ku jejaki.

Thursday, August 18, 2011

Sesekali berduaan

Sesekali dapat berjalan hanya berdua dengan My Bodyguard,, 'heavennn' sangat-sangat. Sapa cakap rugi tak da anak perempuan. Ai oke jer .. anak sedara perempuan ai ramai dan dah macam anak sendiri. OK la tu .. sikit pun tak rasa rendah diri. After all, rezeki Tuhan bagi. Perempuan ke .. lelaki ke .. tetap Alhamdulillah.

Memandangkan abah Aiman 'outstation' kerja-kerja menyopink baju raya terpaksa ai uruskan sendirian. Tak de hal .. dah biasa. Janji 'budget' nya udah siap sedia. Hihi. Lega rasa hati bila semua persiapan raya Aiman selesai sudah. Almaklumlah .. ai kan superbizi. Hihi.

Bila penat, kita cari 'port' untuk rehat ..

Merenung jauh anakku. Penat ke? Lapar ke? Sabar eh .. Posa!! Hihi

Aik?? Tetiba ada makanan? Kata posa tapi makan? Hihi. Owh .. yang ni ialah aktiviti selepas pulang dari bersopink dengan anakanda kesayangan. "Main masak-masak di dapur sendiri seorang diri"  ~ Sayur buncis + carrot dan udang. Sedap weih ai masak. Tak caya sudah ... Hihihi.

Paru goreng berlada + kentang

 Kari Tulang dengan kentang

Cokodok bawang + carrot dan udang kering. Memang tak kena dan tak cukup bahannya tapi dah tu je yang ada dalam peti es. Nak kuar gi kedai malas. So, kita 'On' je la projek cokodok bawang kita dengan apa yang ada. Eleh .. kurang bahan pun licin apa diaorang makan .. Hihi.


Wednesday, August 17, 2011

Taksub

Saya tak nafikan dalam diri tiap insan wujud sikap minat, suka dan 'admire', pada seseorang. Mahu jadi seperti dia .. mahu jadikan dia Idola. Tapi .. janganlah kita terlalu taksub kepada dia yang kita sukai atau minati itu sehingga kita meng 'iya' kan semua perbuatannya. Gunakan akal fikiran untuk menilai. Rasional bukan emosional. Jangan ikut emosi tapi guna pintu hati. Mereka juga manusia biasa ciptaan Tuhan. Ada kelebihan .. ada kekurangan. Mereka tak sempurna. Mereka juga lakukan kesalahan. Jangan terlalu taksub pada mereka. Hmmm .. memang patut kata-kata "Berpada-pada .. Jangan Over" dijadikan pegangan hidup kita semua.

Bil makan RM2,780??

Bil makan sampai RM2,780? Actually perkara ni dah diceritakan oleh my Kakak Cantek at one of her entry tapi kita nak jugak cerita kat sini. Hmmm .. berbuka puasa dengan geng seramai 10 orang di Restoran De' Chiengmai satu hari di bulan puasa tahun 2011 .. bill kitorang cuma RM236 je tapi masa 'q' nak bayar tu, terkejut tengok bill kakak kat depan - RM2,780. Mak aihh .. apa yang diaorang makan ye? Hmmm .. camtu la persoalan yang bermain di minda kami berempat  bila tertengok bill dia. Kakak tu pun terkejut kot dengan bill dia sebab dia dok 'menebeng' kat Kaunter Cashier dengan kawan dia sambil merenung bil ribuan dia tu. Tapi yang herannya, bill kitorang biasa-biasa jer. Kenapa eh?? Alahai .. kan dah tertanya-tanya .. aritu awat takmo jadi 'ala-ala FBI gi investigate'? Ataupun suruh jer si Yanti@Pinky yang dah tentu berkelulusan 'Master in Forensic Accounting and Financial Criminology' gi audit bill akak tu. Kan senang ... Hihi.

OTW menjemput Dr. Rozzana kat rumah dia yang duduknya belakang rumah kita jer. Bukan senang nak 'date' dengan dia ni. Sokmo bizi dengan kerja le .. outstation le .. dan tentu kena book dia awal-awal.


Restoran De' Chiengmai, Kg. Melayu, Sg. Buloh. 

Air Longan 2 tin = RM18.00

Bubur manis campur-campur ni RM5.00 semangkuk

Ayam Pandan kat sini tersangatlah sedap. Memang feveret Aiman sejak dulu lagi. Satu = RM3.00

Kerabu mangga kat sini pun sedap. Tiap kali datang sini mesti kita order. 'Medium' saiz ~ RM25.00.

Ikan Siakap De'Chiengmai ~ Seekor ikan saiz sederhana ni RM45. Kita order 2 ekor. First time try menu ni. Sedap jugak.

Tomyam Campur bersaiz 'M' ~ RM35.OO. Eh .. kita ada Sayur Campur jugak lah. .. tapi 'missing in action' pulak fotonya. Hihi.

Sepanjang bulan puasa ni, baru sekali ni dapat berbuka dengan Dr. Rozzana dan Yanti. Almaklumlah .. diaorang bizi. Ai dan Kak Nani pulak 'super bizi' .. Kaum kerabat 'superman'. Hihi. All in .. all in .. for me harga makanan kat sini tak lah mahal sangat .. tak jugak murah. OK la tu .. bersesuaian la dengan kualiti makanan dan kualiti tempat ni.