Siew Park Choy Sos Tiram

Wednesday, July 25, 2012

Hello kawan-kawan .. Hari ni kita nak kongsi cara-cara memasak Siew Park Choy Sos Tiram yang bestfriend kita Fiza ajar aritu. Senang, cepat dan berkhasiat. Yang penting sedap.

Elololo ..  Fiza (baju biru) dan Lin (baju kotak-kotak) ni memang pantang nampak kamera .. terus diaorang tumpang sekaki. Ini kejadian sebelum bulan puasa ye. As you all know kan, Me and Geng Makan kat opis ni memang makan tengahari sama-sama. Apa yang ada je .. tak yah pening-pening cari makanan sana sini. Sometimes we do something special jugak .. buat Nasi Ayam kat opis buat Steaming Lunch .. macam-macam kitorang buat sama-sama. Haihhh .. one day, bila i dah tak keja sini .. i'm sure i will miss them so much. Ada satu hari tu (sebelum bulan Puasa) Fiza bawak seikat Sayur Siew Park Choy yang segar. So kita decide esok tengahari kita masak sayur ni. Nak buh rencah apa? Tak yah susah-susah .. pakai bawang putih je ~ kata Fiza. OK. Kau masak eh. Kau masak sayur sedap ~ Kata Misz-Ella. Setttt. Esok ko tolong potong sayur tau. pastu chop garlic. OK. Baik punya planning. Hehe.

Meh tengok cara-cara membuatnya ~ Potong sayur dan asingkan batang dengan daun. Letak tepi. Chop bawang putih *potong dadu ler*. Letak tepi jugak. Ambek kuali buh air, buh minyak minyak sikit .. buh garam sikit. Bila air dah mendidih, masukkan yang batang dulu. Guna sudip yang berjaring atau penapis utk kacau-kacau. Agak-agak dah lembut sikit angkat. Toskan air pastu susun dlm pinggan. Ulang proses yang sama utk daun pulak. Pastu buang air dalam kuali tu, keringkan dan panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih sampai garing *jangan sampai hangit* pastu angkat dan tabur atas sayur. Pastu percikkan Sos Tiram. Sedap makan panas-panas. Masa nak makan, gaulkan sos tiram tu dengan sayur tu supaya sebati rasanya. Senang, kan. Cuba la korang. Kita dah buat utk berbuka semalam. Best tau. Fiza, thanks ajar kita cara-cara membuatnya. Memanjangkan ilmu itu adalah Ibadah. OK lah. Got to go. Bye.





You Might Also Like

14 comments

Follow by Email

Like My Facebook

put your fb fan page like here