Thursday, November 8, 2012

Tak suka!!

First, serius tak suka orang yang suka ceroboh orang lain punya "Territory".
Clearly its mine. From the beginning its mine. Everyone know its mine.
Just because i'm not there you want it to be yours.
Mintak maaf ye. That is mine and will remain mine until i choose to surrender. Please give some respect.

Secondly, i hate people who like to talk on other persons behalf without permission. Bila i lantik you jadi Spokeman or Spokewoman? Iritating lah!! 

Thirdly, i hate people who like to misjudge others. Contohnya ... Alaaa you boleh la. You banyak duit. Eh .. macam kau tau pulak berapa 'saving' aku ye? Suka-suka jer. 

Talk about misjudge .. once a friend commented .. Kenapa ye i suka sangat kawan dengan u, Ella? Hmmm .. i think because you are a very positive thinking person. You dont like to misjudge others. Well .. sapa la kita nak suka-suka kondem orang tu .. orang ni ikut kepala kita sendiri. Kepala kita pun tak semestinya betul. Dalam nak bercerita tentang orang ke .. nak komen situasi orang ke .. fikir dulu banyak kali. Tengok dan kaji situasi tu berpuluh kali. Fikirlah kenapa benda tu jadi? Tapi tu la .. kebanyakan orang kita suka sangat 'misjudge'. Once mind dah set mcm tu .. camtu je la. Logik dia letak tepi .. yang dia ikutkan kata hati. Macam betul sangat la hati dia tu.

Yang ke 4 Misz-ella tak suka ialah Mr or Mrs Busybody tahap melampau. Kalau datang rumah orang .. sampai tempat tidur dia masuk dan tengok.  Kalau ko cerita A dengan dia .. sampai ke X, Y, Z, Z1, Z2 dia korek. 

Back to misjudge tadi .. pepatah omputeh Dont Judge The Book By Its Cover tu memang tersangatlah betul. Jangan kita menilai yang lembut, meliuk lentuk luaran itu lembut jugak dalamannya. Ada jugak yang luaran nampak lembut tapi dalaman mengalahkan 'Samseng'. Ada jugak yang nampak 'cool' tapi dalaman menyimpan rasa tak puas hati dan dendam tak terperi. Depan kita dia ok je but when the time come they attack you from the back. Careful friends. Hati-hati ye korang. Jangan la kita terjumpa dengan orang sebegini.

Satu lagi yang Misz-ella tak suka ialah spesis yang suka duduk selonggok bergossip. Mcm heaven je diaorang bila dapat cerita sensasi sampai terlupa yang kita ni insan biasa .. kita pun tak kan terlepas dari di duga Dia. Itu hari dia .. buatnya esok kena kat kita camna? 

Kadang-kadang bila bercerita or bagi komen, kita kategorikan diri kita macam bagus sangat.  Kenapa eh dia mcm tu? Aku tak macam tu pun. Weihh .. kalau sume org sama kurang warna la dunia. Terima la yang tiap kejadian tu terjadi dengan izin Dia. Kun Fa Ya Kun itu milik Dia. Dia penciptanya. Orang macam ni kan, cuba lah bukak minda sikit. Cuba lah pandang dari sudut yang berbeza. Apa orang puteh kata .. Think outside the box? Camtu la kot lebih kurang dak? Hehehe.

Hmmm .. ok lah. Got to go. Esok-esok kita membebel lagi. Tima kasih baca ye. Bye readers.


8 comments:

mrs gold said...

sabaq kc..memang ada org stail tu di sekeliling kita...pi la mana pon msti ada

Azwan@Mr Money said...

Nice post.
saya suka baca kak chik punya blog.
Tapi selalu jadi silent reader jer.
Saya paling best tengok part makanan tu.
Kalau saya buka dashboard dan x kuar post terbaru dri blog kak chik terus saya close. hehehe....

Bila baca je terus lapar. hehe....

kakchik@ella said...

@Mrs Gold, Kc ok sgt2 ni. Dnt worry

kakchik@ella said...

@Azwan, Hahaha .. Mekaseh baca ye. My another mkn2 in the making. Tmrw Kc publish. Baca tau.

yana halim said...

tetiba tak berani nak komen. ekeke... nice entry!

Chekgu Azrine said...

setuju dgn statement sis..klu xda mcm2 pangai manusia..kurangla warna dunia ni kan?

Dee said...

manusia mmg macam tulah kan sis..diri ini pun penuh kekhilafan dan ketidaksempurnaan...

eLL said...

salam KC,

macam-macam perangai, macam-macam warna. itulah manusia...