Masa kecik dulu, kita membesar dalam Masyarakat Jawa (walaupun mak kita Melayu Jati Perak dan Abah kita orang Kelantan). Kita faham dan biasa sangat dengan budaya Makan Nasi Ambang setalam beramai-ramai, bermaaf-maafan berbisik semasa raya, bawa pulang 'Berkat' dari Kenduri dan macam-macam lagilah. Kita perhatikan orang Jawa suka makan Cekur. Kebanyakan makanan dan masakan diaorang mesti ada Cekur termasuklah Pecal.
Pokok Cekur kat rumah kita 'mati sudah'. Lalu haruslah kita dapatkan yang baru buat pengganti. Hanya RM1.50 untuk benih Cekur secomel ini. Hiris halus-halus campurkan dalam adunan Cokodok Bilis sedap ni. Wangi aromanya bila digoreng tau. Pastu cicah sos cili. Sedap. Tak percaya?? Cubalah ..
Boleh cuba nanti. Cuba makan, bukan cuba tanam...hehehe...
ReplyDeleteSukeee makan pucuk cekur wt ulam
ReplyDeleteawet muda kata nya
hahahhaha
akak..adik tak pernah mkn...nak cubalah nnt nak tanam
ReplyDeleteheheheh
ReplyDeletekak sy jawa tp sy tak pernah lagik buat cekodok letak cekur...cekur tak dok....heheheh....kita jawa dah maju sikit...letak parsley...hahahhaha....wink!!!
kalau buat lontong suka masuk daun ni KC... wangi sgt kuah lontong tu
ReplyDeleterumah cik ina tumbuh subur, kena banyak siram air, tanam tempat teduh skit kak chik. makan cekur bagus elak angin, buh dalam kuah pecal, tedap...
ReplyDeleteakak tk penah tanam pokok cekur ni.cmpur dgn cekodok? lagilah tk penah...
ReplyDeleteKC tau tak lauk pecel (bukan pecel mcm penyet tu), kuah santan yg dimasak dgn cili padi, bwg ngan cekur. Pastu tabur daun cekur, curah atas ayam atau lele yang dah siap disalai/bakar/goreng?
ReplyDeleteSedap tau! Sukanya!
kita dulu langsung tak tau
ReplyDeletekehidupan org jawa ni
tapi lani tau sgt sbb dah
duduk tmpat org jawa :)
daun cekur sangat mujarab untuk ubat senggugut...
ReplyDeletetak penah guna lagi stakat ni...hmmmm.....shud try later.....
ReplyDeletesampai sekarang tak pandai makan daun cekur~kehkeh~
ReplyDeleteowh, orang Jawa suka pokok ni ke? patotla byk jumpa kat Johor nie. kat Kedah jarang jumpa
ReplyDeletetiba tiba teringat pecal tempe.. sedapnyaaa..
ReplyDeleteamy baru dengar namanya..boleh try cari benihnya dan cuba letakkan dalam masakan macam kak cik cakap...
ReplyDeleteakak mmng suka bau daun cekur ni, buat pecal mmng sedap...
ReplyDeleteterbongkar sudah rahsia pecal yg best..! buat ulam sedap, buat CEKURdok belum lagi. bolehle buat menu petang raye haji ni. :-)
ReplyDelete*org Jawa panggil kencur.
menarik..nnti nk tny tok
ReplyDeleteok, sy sependapat Kakcik... bole cuba mkn nnti...hehehehe
ReplyDeleteKat mana beli pokok cekur ni. RM1.50. Murah tu.
ReplyDeletekt umah mil sini ada tanam..
ReplyDeletetiap2 hari mil mkn..el kalo mkn gitu x lalu..kalo cicah sambal belacan or smbl nyok baru best hehehehe