Pages - Menu

Bukan makanan orang Jawa

Masa kecik dulu, kita membesar dalam Masyarakat Jawa (walaupun mak kita Melayu Jati Perak dan Abah kita orang Kelantan). Kita faham dan biasa sangat dengan budaya Makan Nasi Ambang setalam beramai-ramai, bermaaf-maafan berbisik semasa raya, bawa pulang 'Berkat' dari Kenduri dan macam-macam lagilah. Kita perhatikan orang Jawa suka makan Cekur. Kebanyakan makanan dan masakan diaorang mesti ada Cekur termasuklah Pecal. 

Pokok Cekur kat rumah kita 'mati sudah'. Lalu haruslah kita dapatkan yang baru buat pengganti. Hanya RM1.50 untuk benih Cekur secomel ini. Hiris halus-halus campurkan dalam adunan Cokodok Bilis sedap ni. Wangi aromanya bila digoreng tau. Pastu cicah sos cili. Sedap. Tak percaya?? Cubalah ..

21 comments:

  1. Boleh cuba nanti. Cuba makan, bukan cuba tanam...hehehe...

    ReplyDelete
  2. Sukeee makan pucuk cekur wt ulam
    awet muda kata nya
    hahahhaha

    ReplyDelete
  3. akak..adik tak pernah mkn...nak cubalah nnt nak tanam

    ReplyDelete
  4. heheheh
    kak sy jawa tp sy tak pernah lagik buat cekodok letak cekur...cekur tak dok....heheheh....kita jawa dah maju sikit...letak parsley...hahahhaha....wink!!!

    ReplyDelete
  5. kalau buat lontong suka masuk daun ni KC... wangi sgt kuah lontong tu

    ReplyDelete
  6. rumah cik ina tumbuh subur, kena banyak siram air, tanam tempat teduh skit kak chik. makan cekur bagus elak angin, buh dalam kuah pecal, tedap...

    ReplyDelete
  7. akak tk penah tanam pokok cekur ni.cmpur dgn cekodok? lagilah tk penah...

    ReplyDelete
  8. KC tau tak lauk pecel (bukan pecel mcm penyet tu), kuah santan yg dimasak dgn cili padi, bwg ngan cekur. Pastu tabur daun cekur, curah atas ayam atau lele yang dah siap disalai/bakar/goreng?

    Sedap tau! Sukanya!

    ReplyDelete
  9. kita dulu langsung tak tau
    kehidupan org jawa ni

    tapi lani tau sgt sbb dah
    duduk tmpat org jawa :)

    ReplyDelete
  10. daun cekur sangat mujarab untuk ubat senggugut...

    ReplyDelete
  11. tak penah guna lagi stakat ni...hmmmm.....shud try later.....

    ReplyDelete
  12. sampai sekarang tak pandai makan daun cekur~kehkeh~

    ReplyDelete
  13. owh, orang Jawa suka pokok ni ke? patotla byk jumpa kat Johor nie. kat Kedah jarang jumpa

    ReplyDelete
  14. tiba tiba teringat pecal tempe.. sedapnyaaa..

    ReplyDelete
  15. amy baru dengar namanya..boleh try cari benihnya dan cuba letakkan dalam masakan macam kak cik cakap...

    ReplyDelete
  16. akak mmng suka bau daun cekur ni, buat pecal mmng sedap...

    ReplyDelete
  17. terbongkar sudah rahsia pecal yg best..! buat ulam sedap, buat CEKURdok belum lagi. bolehle buat menu petang raye haji ni. :-)

    *org Jawa panggil kencur.

    ReplyDelete
  18. ok, sy sependapat Kakcik... bole cuba mkn nnti...hehehehe

    ReplyDelete
  19. Kat mana beli pokok cekur ni. RM1.50. Murah tu.

    ReplyDelete
  20. kt umah mil sini ada tanam..
    tiap2 hari mil mkn..el kalo mkn gitu x lalu..kalo cicah sambal belacan or smbl nyok baru best hehehehe

    ReplyDelete