Nak jadi lebih rajin. Nak lebih tenang dan bahagia. Nak kukuhkan jati diri. Nak jadi kawan, ibu, anak, isteri, adik, kakak yang lebih baik dari tahun-tahun yang lalu. Nak lebih sihat, lebih bertenaga, lebih bercahaya, nak lebihkan senyuman, nak lebih ceria .. Nak lebih positif dan berkualiti. Wahhhh .... wahhh .. wahhh .. Banyaknya Nak ye? Eleh .. itu biasa untuk manusia bernafsu macam kita-kita ni. Hihihi. Oklah .. Dalam ayat mudahnya .. mahu perbaiki diri ~ Impian dan harapan kita tahun 2012 ini.
Kalau semalam kita selalu "Negatif .. Hari ini kita bertukar ke "Positif". Kalau semalam kita malas, hari ini kita Rajin. Makanya bangun tidur terus melangkah tanpa lengah dan malas. Jenguk peti ais dan mula merancang isi perut famili hari ini. Memasang tekad ~ Semua juadah harus dimasak sendiri.
Sup tulang + daging .. Sayur Cendawan Goreng, Ikan Cencaru Goreng Sumbat, Limau Ais hasil tangan Aiman dan Apam Gula Hangus pemberian jiran sebelah ku Cik Yam dan Cili Api Kicap ~ Juadah famili hari ini.
Sup Tulang ni kita masak sendiri
Kali pertama menyumbat dan mengoreng Ikan Jaket (Cencaru lerrr ..). Sib baik jadi dan dipuji rasanya oleh famili. Waahhhhh .. Bermula dengan cemerlang aku hari ini*sambil senyum lebar sampai hujung telinga* Tihihihihi.
Lepas makan, kita kerjakan sebesen Limau Kasturi yang dipetik dari pokok sendiri. Ya Rabbiii .. berjam baru siap u. Demi utk mendidik diri menjadi positif .. kita gagahkan diri agar siap walaupun bak kata Aiman sampai pedih-pedih jari. Hihi.
A very tiring day for me but still .. memberikan kepuasan yang tersendiri. Masak, bersenam, mengemas, membeli belah, menziarah .. semua yang dirancang menjadi. Alhamdulillah .. Moga impian untuk "Bermula Dan Menjadikan 2012 Ini Cemerlang" dimakbulNya. Amin.
BTW, malamnya hati sedikit tersentuh gara-gara Entry ini. TQ .. TQ .. TQ .. TQVM. Permulaan yang baik untuk tahun 2012 ini, kan.
positif atau negatif sama sama ade guna
ReplyDeletesemoga apa yg kc nak nak nak tu menjadi kenyataan...aminn.....
ReplyDeletemeriahnya menu kc, pokok limau tanam sendiri? bestnya
ReplyDeleteHappy New Year KC..all the best ya..nampak menyelerakan betul segala lauk2 tu..
ReplyDeleteHari ini bercuti ke mana Ella? :)
ReplyDeleteSALAM,
ReplyDeleteLF juga nak ... nak rasa yg dalam gambar tu !
Cuti lagi la ni ye...hehehe
ReplyDeletesalam singgah,
ReplyDeletecantiknya hiasan hidangan selera nak makan :)
banyak juga limau kasturi tue kak, berapa batang pokok ada?
ReplyDeleteselamat tahun baru! :-)
ReplyDeletesup tulang tu nampak sedap la kak cik..nak resipi :)
ReplyDeleteKeep it up dear..
ReplyDeletesemoga hari2 mendatang kita menjadi manusia yang sentiasa positive..
Selamat Tahun Baru.
sedapnya ikan sumbat tu....
ReplyDeletekalau makan kat kedai, mesti cari ikan sumbat tu dulu
nak buat sendiri, tak pandai..heehehe
peerrrgghhh...memang terbaek nie..lapar2..!
ReplyDeletecayalah kc...D pun sama juga berazam nak jadi lebih baik dari tahun2 yg sebelumnya...
ReplyDeletekc kopi dah kurier...nantikan kemunculannya ye....selamat berInspirasi & berAroma ye...
positif..adik curi sikit sifat positif tu sis..adik rasa lemau je ni
ReplyDeletesedap je nampak sup daging tuh.. hehehe
ReplyDeletekak chik sedapnya sup tulang tu, terliur cik ina, limau kasturi perah dalam sambal belacan sodap, makan ngan kulitnya sekali.sedap
ReplyDeleteasam limau tuh bikin aper, kce?
ReplyDelete