Hari tu ada kawan mintak resepi Asam Rebus Kangkung. Ye la kannn .. dah selalu sangat buat Kangkung Goreng Belacan so sekali sekali jom buat Kangkung berkuah pulak ye. Ekcelikan, senang sangat-sangat cara-cara membuatnya. Tumbuk cili api, bawang merah dan belacan sampai lumat. Pastu titik serai. Pastu masukkan benda-benda tu dan kangkung yang dah dipotong dalam periuk dan rebus. Masukkan garam, sedikit gula dan asam keping sekeping dua. Masukkan la jugak kerang atau ikan bilis sebagai pelengkap. Senang, kan. Hmmm .. makan dengan nasi panas-panas dengan ikan goreng garing dan sambal belacan sedap tau. Silap-silap tak sedar nasi bertambah. Pas makan dah kenyang baru sedar*Auwwww .. lari diet ku* Hahaha.
*lupa nak cakap ~ buh serbuk kunyit sikit eh*
sedappppp.....lama x mkn kangkung ;)
ReplyDeletex pernah tahu ada resepi ni
ReplyDeleteKakcik tengok gambo pun boleh telan airliur tau Ella. :)
ReplyDeletepetang gak nk try msak lah kak..
ReplyDeletetq KC kongsi ngan kami kat sini.sesekali xde minyak bagus gak kan. yg penting pedas dan ada belacan..weeee
ReplyDeletethanx kak ella.....petang nie wajib masak menu ni.. hihi...
ReplyDeleteDasat kak cik ni..tghri br ni..huhu..terliur heh!!
ReplyDeleteOoooo...yg saya tahu kangkung goreng belacan aja..ahahaa
ReplyDeleteKC...u buat aii terkecur tau...dah le suka asam² rebus ni...esok nak try...tak tahan....!!!! thanks share resepi...i like!!
ReplyDeleteKC...u buat aii terkecur tau...dah le suka asam² rebus ni...esok nak try...tak tahan....!!!! thanks share resepi...i like!!
ReplyDeletesedapnyer KCE... dah lama tak masak macam ni... klu kat kampung dulu selalu buat..
ReplyDeleteuishh.. menariks.. :)
ReplyDeleteyg tau kangkung belacan jer...ni kalau lawan dgn ikan goreng panas...nasik putih..mau bertambah-tambah ni...
ReplyDeletesaya lebih suka kangkung goreng belacan lagi best.... huhuhu
ReplyDeleteMmmmm! Lama tak makan kangkung.
ReplyDeleteSoalan: Naper kangkung kampung lebih sedap?
Jawapan: Sebab ia tumbuh kat tepi longkang.
:-p
Alamak...tetiba teringat akan asam rebus daging.....adehhhh
ReplyDeleteblh cuba ni KC...bulan bulan posa ni mmg best mkn yg masam2..
ReplyDelete1st time tau resepi ni! Bule try lepas ni....
ReplyDeletekankung titik dengan serai? cmner ye rasanya ye..
ReplyDeletekena cuba nie..
sedapnya! dah lama tak makan kangkung...
ReplyDeletethanks kc!!bertambah menu masak2 :)
ReplyDelete