Bulan puasa ni kan, kita sukaaaaa sangat makan Cucur Bilis ataupun kat rumah kita lebih dikenali dengan nama Cokodok. Kalau cokodok ni ada .. kueh lain sume kalah .. tak pandang dah. Semalam petang buat Cokodok Bilis versi paling simple. Cuma guna Tepung gandum, Ikan Bilis, Bawang Besar, Cili Masak, Air panas, Kunyit Serbuk, Garam dan Minyak je. Nak buat beria-ia bukan sempat pun .. masa cuma ada satu setengah jam *sampai rumah pukul 6 petang* macam-macam nak buat. So .. bersyukur je la dengan apa yang ada. Yang penting 'tummy' berisi dan hepi. Kannnn ..
Cucur Bilis Rangup yang dibancuh dengan 100% air panas. Dulu-dulu Mama kita ajar guna air panas separuh .. air biasa separuh. Pastu masa KY belajar kat ITM, dia belajar dengan roommate dia cara-cara buat Cokodok crispy ni. Boleh tambah kacang panjang hiris, carrot hiris dan segala macam daun yang korang suka. Kat rumah ni sayur-sayur tu tak yah la .. kang jenuh diaorang kuis .. Misz-Ella yang kena kutip sebab dalam rumah tu kan .. Misz-Ella sorang je yang suka sayur .. tapi mata tak gak ijo, kan. Hehehe.
Ikan Kerisi Sambal Kicap, Siew Pak Choy, Ayam Goreng dan Cokodok Bilis. Dalam banyak-banyak ni kan, Cokodok bilis 'juara'. Dia habis dulu .. Aiman makan banyak sampai tengok nasi dia tak da selera. Sedap kot Cokodok Mama buat eh? Hehehe. Hari ni kannn .. rasa macam malas sangat nak masak. Tapi .. jangan!!! Jangan Malas!!! Malas itu negatif .. tak baik. Tak baik malas tau. So .. rasanyakan .. nak masak benda yang lebih simple untuk berbuka nanti. Jap-jap nak fikir. Apa eh? Owh Ok. Tak pe. Esok-esok kita cerita 'what happen' seterusnya. Jadi ke tak jadi masak ni?? Eh .. OK lah. Got to go. Sekian sahaja Entry Mengenang kelam kabut buat Cokodok Bilis pukul 7 petang tanggal 5 Ramadhan. Mekaseh baca ye. Bye.
Assalamualaikum Ella,
ReplyDeletemmng sedap cekodok ikan bilis, akak pun sejak puasa ni mesti nak ada menu goreng2 mcm tu..sedap je kan makan ulang2...menu yg lain tu pun menyelerakan gak..slmt berpuasa kakcik..
kenapakah saya diuji dgn cekodok garing sebegini rupa? kenapa? kenapa?
ReplyDeletehuwaaaaa!!
cekodok ni klu bulan pose mmg laku KCE.. laju je.. terus lupa makanan yang lain.
ReplyDeletesayur tu nampk fresh..yummy.
ReplyDeletehai kak chik..!
ReplyDeletelama dah tak menomen nih..
dok jadik silent reader je..
tapi tak tertahan nak mengomen entry nih..
pasal sekodok ikan bilis nih la..
hehe..simple tapi tak pasal2 pukul 3.13pm nih buat dayah terliur dah la..
hehe..
:D
kc, cmana kc buat cekodok tu elok je bulat2 ye, tina buat mesti leper
ReplyDeleteyg benarnyakan, petang smlm pun buat cekodok, sebab baca ceta kc aritu, tapi tak ambik gambar pun sebab tak comel
Dalam simple tu pun dah berbagai! Kalau simple kite takat cucur tu ajelah kot akaka! Tapi mmg petua mak kite kalau nak apa2 yg goreng tu rangup bancuh ngan air panas!
ReplyDeleteMy latest Entry :)
JJCM: Day 5 Ramadhan 1433
Dah masuk hari ke 6 ni, kakcik masih juga belum berjaya membuat cekodok sebab ahli rumah yang lain suka makan nasi dengan lauk je!
ReplyDeleteNak tunggu berkumpul dengan adik2, baru meriah nak buat cekodok kut. :)
alahai...tiba2 teringin cekodok...
ReplyDeletePeh!! Cucur sedapnya!
ReplyDeletealahai kakchik.... merembes ailio tengok cekodok ikan bilis.. panas-panas.. cicah plak ngan cili sos.. takde nasik pon tak kisah laaahh..hahah
ReplyDeleteCucur bilis, cicah dgn sos ya ampun leleh ayaq lioq....
ReplyDeleteelok je bulat2 cekodok KC,kalau suri buat nape jadi ranap je ye?
ReplyDeleteCucur mmg sdp kak kc..apatah lg yg bt sndiri..hehe
ReplyDeleteyumyum..tengok cekodok tu nampak sedap..maan panas panas mmg best kan KC. cicah ngan sos..wuhuuu tak terkata :D
ReplyDeleterajin ella mengadun cekodok cantik bentuknya.kalo akk bentuk kodok lenyek..hehe
ReplyDeletemasak sendiri walau simple sedap kan ella.kat bazar ramadan nmpk menyelerakan..tapi rasa hampeh..