Rasanya ini Lauk makan tengahari yang terakhir kita masak sebelum puasa. Pasni masak untuk makan malam dan sahur je. No more masak untuk makan tengahari sebab esok dah start puasa, kan. Eh .. korang dah 'stock up' barang-barang dalam Peti Ais ke? Nanti nak masak senang. Tapi tak kesah .. tak masak pun tak pe sebab kedai jual makanan banyak .. macam-macam makanan ada. Tapi kannn .. kita lebih suka masak sendiri. Kueh je kita beli. Tu pun kalau ada masa kita buat jugak 'Cokodok Bilis'. Cokodok Bilis yang kita buat sendiri sedap tau. Cehhh ... sempat lagi Syok Sendiri kau ni Ella. Perasan!! Haha.
Ikan Gelama Masak Taucu ni memang feveret Si Aiman. Lajuuuuuu dia makan.
Haaaaa .. Sambal Kentang dan Ikan Bilis ni feveret Mama Aiman a.k.a Misz-Ella iaitu Puan punya Belog ini yang tersangatlah suka membebel sorang-sorang di sini. Tapi tak pe .. cakap sorang-sorang .. baca ramai-ramai, kannn. Hehe. OK .. kalau buat sambal kentang kan, kita suka potong 'wedges' .. baru la terasa kentang dia. Kalau hiris nipis-nipis kang rasa cam makan Mister Potato perisa sambal lak. Hehe. Eh OK lah. Memandangkan esok kita bakal berpuasa sulung .. kita nak cakap ... Awakkk .. Selamat Berpuasa eh. Jangan lupa bangun sahur tau. Malam ni jom la kita Solat Tarawikh berjemaah. Pastu nanti buka puasa jangan makan sampai kenyang sangat eh. Tak baik tau .. sian 'tummy'. Hehe. OK la ye. Got to go. Nanti-nanti kita sambung cerita lagi. Mekaseh baca ye. Bye.
sambal kentang feveret menu sahur ;)
ReplyDeleteSambal kentang tu betul2 mengoda..makan dgn nasik panas dan kicap manis sedapppnya...
ReplyDeleteTetiba kakcik rasa balik nanti nak buat masak taucu jugalah. :)
ReplyDeleteSelamat menyambut Ramadhan Ella.
kc, sedapnya sambal ikan bilis kentang tu, rasa mcm nak masak tu lah pulak untuk sahur hehe
ReplyDeleteselamat berpuasa untuk kc sekeluarga
sedapnya ikan masak taucu ;p
ReplyDeletememang sedaplah cekodok bilis tu kalau kita sendiri yb buat kan? ;p
selamat berpuasa KC
Salam Ramadan & Selamat Berpuase...
ReplyDeleteKA pown suka wat masak taucu cuma anak2 pulak x gemar. neway selamat berpuasa ye
ReplyDeleteSalam kak chik...ayoo itu kentang sambal very the mengancamm..lahh. Ubat sakit tekak tu..Selamat menyambut Ramadan untuk kak chik sekeluarga...
ReplyDeletenasib baik dah pekena taucu malam tadi..hehe
ReplyDeletecekodok bilis, masak tauchu dan sambal kentang mmg feveret saya.. bila baca dan tgk gambar kat entry niu treus rasa lapar.. he..he..
ReplyDeleteSalam ramadhan buat kakchik dan keluarga.. selamat berpuasa kak...
rajinnya KC macak walaupon ibu bekerja..mmg supermom la KC ni..
ReplyDeleteselamat berpuasa ya KC :)))
berbuka nmpak gayanya kena beli la..sampai umah pon lam kol 7 dah...sahur mungkin masak
ReplyDeleteselamat berpuasa kakcik!
asben belanja dni makan lalapan tadi :D
ReplyDeletedua2 tu febret el huhuhu sodapnye
ReplyDeleteAs salam kak cik Ella,
ReplyDeleteSalam Ramadhan! Kita tak heran masak taucu tu sb baru buat aritu tp sgt melelh air liur tgk sambal tu...tgh puasa ni... kami posa awal sehari...hehehe...ade ke yg bertanya...ahaks! :))
sedapnyer nampak sambal kentang tu kak cik.. harus try nanti nih..
ReplyDeleteselamat berpuasa kak chik & family..
selamat berpuasa kak cik
ReplyDeletesalam ramadhan kakchik..selamat berpuasa buat akak sekeluarga:)
ReplyDeletesedapnya masak taucu..kegemaran suri tu,,,tapi anak2 n suami kurang..tu yg jarang masak tu..terliurlah KC
ReplyDeletepia pon suke msk tauchu kc,letak cili hijau perhhhh
ReplyDeleteKen tang bilis tu fav ohhh, kecur lak tgk taim2 pose, hehehehe
ReplyDelete