Aritu ada reader macamana nak buat Udang Goreng Kari ni. Senang je. Senang sangat-sangat. Bahan-bahan sama macam kita nak buat Kari tapi gantikan santan dengan Susu Cair.
Goreng garing 10 ekor Udang saiz Besar yang dah digunting kepala @ sesungutnya. Kulit tak yah buang. Make sure buh garam kunyit dulu eh. Hiris bawang putih, bawang merah, halia. Pastu tumis dengan daun kari sampai naik bau. Pastu masukkan setengah peket Rempah Kari Udang yang dan dibancuh dengan sedikit air*kita guna cap Babas* kacau-kacau sampai garing pastu masukkan Susu Cair sikit demi sikit. Kuantiti susu bergantung pada korang ye. Kalau nak banyak seredak .. buh lebih. Kalau tak nak .. buh sikit pun ok. Kecik kan api dan kacau sampai kering. Dah siappp .. dah boleh makan. Senang, kan. Sokmo makan Udang Sambal kali ni tukar la Udang Goreng Kari. Rasa dia best tau .. Rasa kari berlemak-lemak. Mesti korang suka nanti. Korang cuba la eh.
sangat melelehkan air liur! nak minta wife saya buat ikut resepi ni!!! hahaha
ReplyDeletelaparrrrrrrr
ReplyDeletetempting..nanti nak buat hari ahad la....makan ramai2..kan?
ReplyDeletesedapnyer kakcik
ReplyDeletesedapnya kc, ganti sotong boleh ke, umah takde stok udang
ReplyDeleteteringin gila lah pulak tgk menu ni hihi, time lapar semua pun teringin nak buat
tq kakchik..senang bangat tuh
ReplyDeletesedapnya udang..KC kita dtg ni sbnrnya nk carik resepi ikan dori.hehe..nk try buat
ReplyDeletenampak sedap..nasib dah berbuka..hehehe
ReplyDeletePehhhhh...terbaekkk dari ladang laaaa....Terima kasih...
ReplyDeletedni blur hari ni juadah berbuka nak masak ape.... abesla huaaa :'(
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeleteAritu kitaorg mkn kt flamingo, udang grg Kari dia mabeles, nanti Nk try lah, hehehehe
ReplyDeletewoww... Sungguh menyelerakan.. Nenek saya selalu masak camni..
ReplyDelete