As usual, masakan mak memang yang terbaik di dunia walaupun seringkas Lauk Taucu.
Ikan Cencaru Masak Taucu
Mom cooked this meal for the whole family. Dalam seminggu, lauk ni mesti ada. Sebab dia memang 'favourite' the whole family. Goreng ikan garing-garing, letak tepi. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai garing, masukkan taucu, air asam jawa, air dan sedikit gula. Jangan bubuh garam ye. Sebab taucu dah masin. Bila semua rasa dah sebati, masukkan Cili hijau dan bawang besar yang dihiris. Done. Jom kita makan dengan nasi panas. Ouchhhh .. lari diet mak .. berpinggan-pinggan i bedal. Haha.
wow! sedap lar pulak tengok taucu ni.. :))
ReplyDelete6 tanda anak kekurangan zat besi
masak taucu memang feveret 1 family saya kc...
ReplyDeletemasa aruah abah ada dulu, lauk taucu paling kerap dimasak. sebab dia suka. :)
kejappp.... ikan cencaru masak taucu?? sedap ek... biasa ikan kembung/ kekisi... tak penah try caru
ReplyDeleteSedapnya masak tauchu:)
ReplyDeleteApa kbr KC? Lama saya tak jenguk lauk2 kat lama KC ni
saya suka makan taucu ni, tapi husband x makan, jadi xbest pla makan sorang2 hehe
ReplyDelete