Pages - Menu

Resepi Cekodok Pisang

Hello pembaca kesayangan,

Kali ni Misz-ella nak kongsi kan resepi Cekodok pisang.  Alahai Cekodok pisang ... apa la sangat, kan. Biasa-biasa je resepinya tapi kalau tak betul cara membuatnya, tak jadi tau! Cekodok lembik lah, meresap minyak lah ... kecewa akhirnya ..


Misz-ella guna 4 biji pisang berangan, nak habiskan stock pisang berangan kat dapur tu 

Lenyek-lenyek bagi hancur

Masukkan tepung gandum dalam 3/4 cawan, gula dalam 3-4 sudu (ikut tahap kemanisan you alls ye dan secubit garam)

Gaul rata. Pastikan adunan tak terlalu cair. Kalau cair, nanti cekodok lembik dan meresap banyak minyak. 

Panaskan kuali dan goreng sampai masak.

And tadaaaa .. itu dia Cekodok Pisang hasil gorengan Misz-ella di pagi hari. Bancuhannya lembut, tak meresap minyak dan tak rasa tepung. Selamat mencuba ...


1 comment: