Hello pembaca kesayangan,
Siapa suka lempeng? Saya! Lempeng tau you alls .. bukan lempang. Makan lempeng best! Sangat best!Lempang-lempang tak baik. Jangan lempang orang, k. Kali ni Misz-ella nak kongsikan resepi Lempeng kelapa.
Baru-baru ni Misz-ella buat Lempeng Kelapa versi mini atau pun comel. Saja je buat kecik-kecik comel-comel supaya senang nak makan.
Bahan-bahan membuatnya :-
Tepung gandum
Sedikit kelapa
Sedikit gula
Secubit garam
Air
Bancuh semua bahan-bahan di atas. Pastikan bancuhan cair dan tak terlalu pekat. Kalau pekat, nanti jadi lain. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, bila dah panas tu, masukkan sesudu bancuhan tepung tadi, lepas tu gunakan belakang senduk untuk ratakan bancuhan tu supaya sama ketebalannya. Nanti kita nampak dia 'bubble-bubble' gelembung-gelembung .. bila dah habis proses tu, balikkan sebelah lagi. Tak lama pun masak lempeng ni, sekejap je.
Lempeng kelapa ni boleh dicicah dengan sambal tumis atau sambal sardin. Sedap you alls!
So itulah dia resepi lempeng kelapa kegemaran famili Misz-ella. Seperti biasa Misz-ella akan buat dua jenis masakan .. yang manis dan yang pedas. Yang pedas tu ialah Keropok Lekor Mrs Tastee yang sangat yummy!
Ok dah habis berkongsi dengan you all semua. You all jangan lupa cuba, k. Terima Kasih baca. Byeeee.
Kuih tradisional turun temurun ni
ReplyDelete