Pages - Menu

Asam Pedas Ikan Kembung. Telur Bungkus Daging harimau menangis

 Assalamulaikum pembaca kesayangan,

Hari ni hari ke 7 kita berpuasa. Misz-ella nak kongsi resepi Berbuka puasa hari ke 3 yang lalu.


Asam pedas ikan kembung ni memang favourite my family. 

Cara-cara membuat nya sangat mudah ~ Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan belacan yang dah dikisar, sampai pes tu kering dan naik bau.

Masukkan serai. Tunggu sampai serai tu kering dan naik bau (masa ni bau dia sedap gila you all) .... Masukkan air asam jawa, ikan, daun kesum dan tunggu hingga ikan masak (saya tutup periuk supaya wap tak lari dan masak lebih cepat). Bila ikan dah masak, masukkan kacang bendi, masukkan garam dan sedikit gula untuk sebatikan rasa. Siap!! 






























Yang ni pulak ialah Telur bungkus Daging harimau menangis. Paling senang nak buat dan sangat sedap dimakan.

Masak daging harimau menangis NIASE selama 7 minit. Lepas tu hiris kecik-kecik.

Buat telur dadar nipis-nipis .. masukkan daging harimau menangis NIASE yang telah dimasak. Gulung. Curahkan sos NIASE dan tabur bijan di atas nya. Sedap you alls .. anak-anak Misz-ella suka.



Satu peket Daging harimau menangis NIASE ni banyak ye .. boleh makan 3 orang. So lebih tu masukkan dalam pinggan maka jadilah satu lagi juadah berbuka puasa.


Daging harimau menangis NIASE ni sedap, sangat sedap. Lepas tu nak memasak nya pun sangat cepat, sesuai buat mereka yang sentiasa mengejar masa di bulan Ramadhan ni. Kalau sesiapa nak order, WhatsApp ye .. no telefon seperti di dalam gambar tu.


No comments:

Post a Comment