Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kau jangan macam-macam

Kita ni kan cuma manusia biasa yang tak sempurna. Kita banyak hal.

Kita banyak karenah dan ragam.

Kita selalu fikir buruk sesuatu perkara. Kita jarang nak fikir hikmah. Kita jarang nak fikir apakah yang tersurat dan tersirat di sebalik setiap kejadian. Kita fikir negatif .. 

Sebagai contoh, bila orang datang mintak tolong. Ada masa, kita akan fikir macam ni .. nak tolong ke tak? buatnya kita tolong dia nanti kita pulak yang susah, macamana?

Haippp .. kau jangan macam-macam. Kita buat kerja kita sebagai manusia .. selebihnya kita serah pada Allah. Kita kena selalu ingat orang yang membantu orang lain, baik dari segi kewangan, bantuan tenaga mahupun apa-apa bantuan di dalam keadaan orang itu memerlukan bantuan dan perlu dibantu, dia telah melakukan satu perkara yang sangat mulia dan disenangi Allah. Dan setiap perbuatan baik yang lahir dari hati yang ikhlas, pasti tidak akan terlepas dari pandangan Allah SWT.

Jangan sesekali kita ragu-ragu. Ingatlah yang setiap kejadian itu, semuanya berlaku dengan izin Allah SWT dan kita jangan sesekali lupa yang rezeki kita, susah senang kita, di tangan Allah.

Ada sebab kenapa dalam ramai-ramai manusia, Allah bukak hati dia untuk pergi ke kita mintak pertolongan. Allah SWT sebenarnya sedang uji  kita. Pintu rahmat, pintu pahala sedang menanti kita. Kalaulah kita sedar yang kita sedang diuji Allah, mesti kita nak lulus ujian tu, kan. Mesti kita nak ambik peluang untuk bantu dia seikhlasnya dan dapat pahala. Mesti kita takkan  biarkan dia terkapai-kapai keseorangan pergi membawa hati yang kecewa dan lara? Betul tak?

PERCAYALAH YANG SETIAP KEBAIKAN YANG KITA LAKUKAN, BAIK KECIL ATAU BESAR TIDAK AKAN TERLEPAS DARI PANDANGAN ALLAH SWT.

Bantulah mereka yang memerlukan dengan seikhlasnya. Jangan takut susah, jangan takut miskin. Percayalah yang rezeki kita di tangan Allah SWT.

 

0 comments: