Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Yang ni tetap no. 1

Lauk favorite no. 1. Tak susah sebenarnya melayan selera kami sekeluarga. Kalau ada Sambal Sardin, Ayam golek sudah tidak ku pandang lagi. Hihi ..

Sapa cakap Cap Ayam tak best?? Terbaik la beb.

Makan dengan roti pun sedap. Ada petua nak hilangkan hanyir sardin tau ~ Goreng dulu Ikan sardin tu tapi awas .. siapkan perisai terlebih dahulu sebab meletop-letop ikan tu. Pastu tumis bawang besar, masukkan cili mesin, goreng sampai cili tu garing. Pastu masukkan sos sardin, air asam jawa, garam dan sedikit gula. Kalau nak 'extra' campurkan kentang yang dipotong serong. Pastu buh cili api. Siap dan sedap. Hihi ..


49 comments:

azzey said...

Ada juga memberbagi tips yg sama ; goreng dulu ikan sardin tu..mg meletup2 dia kata..he3..

Alin Marlini said...

aduh...Kak Chik jd lapaq pulak..hehehe..kalau makan mentah pun sedap..letak bawang + cili padi..nyum..nyum..

MamaYatie said...

terbaeekk dr kak chik!!

diana said...

maisara cukup suka sardin..
tapi dia lebih suka makan dengan roti..
dengan nasik gak kurang la..

Ellen said...

ni buat separuh jiwa ku pergi kat periuk tu kak ella..hahhaa

aida aphet said...

wahhh..sedap nyer...lik umah t nak kne suh ibu masak ni...tambah telur dadar...

qemaishak said...

semalam baru makan sardin, memang sedap makan ngan nasi panas2 fuh best.

kathy said...

lama x mkn sardin..kene g beli ni ;)

alexa yussida said...

akak taw tak asal usul sardin dari mana?portugis:D teheeeee tapi org mlayunye sardin lain la..spicy2 la kita kan..:)

makdara TERdiva said...

grrrrr..mai sepinggan :)

echah mashuri said...

kak chik!sardin pun buat cmpur bahan2 lain.kalau ecah panaskn cmtuh je.huhuh.

eelobor said...

hehehe...kalu menu nie memang saya terer. sambil tutup mata sebelah pun, selamba jer buat. hihihihi

Syima Emi said...

terangkatttt kak chik. suka suka....

Adinda Amy Sensei said...

saye suke sardinn..yeah

Bulan said...

uwaa..bestnye.da la xmkn lg nie.ehee

Qaseh dalia adelia said...

huwaaa sedap.. qaseh kg tok has r sis ..

ctpayong said...

KC mmg terbaeklah sambal sardine.

azila said...

baca sambil telan air liur..heheh.tp yg ptg hiasan keliling pinggan wajib ader..penyeri gtuuu:)

Princess Nur said...

sedapnya sardin kak chik.. kita pn kaki sardin gk ni..huhu

Imzainieyzulkipli said...

sedapnya!!!

ardinihumaira said...

perghhh dni dah terliur... dah lama tak makan sardin. asik baham nasik lauk ayam je... nak sikit ;D

munna said...

munna mmg suka goreng dulu ikan sardin tu... klu garing lagi sodapp

Ct Arina said...

tibe2 tingin nk makan sardin ibu masak! yummyyyyy >_<

Fakhrul1409 said...

nyum2! nak lauk ni..! adeh..lpr plak tbe2..hehehe

kakchik@ella said...

@azzey, try la. best!!

kakchik@ella said...

@Alin marlini, terus jd isi sandwich. hihi

kakchik@ella said...

@MamaYatie, ada lagi yg best2. hihi

kakchik@ella said...

@diana, ckp dgn maisra .. hang ni geng dgn untie ella. hihi

kakchik@ella said...

@Ellen, no wonder la periuk ku kosong sudah, dik. haha

kakchik@ella said...

@aida, mmg kna dgn telur dadar dik. gulp .. kc lak terliur. hihi

kakchik@ella said...

@Qemaishak, wah .. kita geng. give me 5 dik*pap* hihi

kakchik@ella said...

@kathy, cepat gi beli.

kakchik@ella said...

@alexa yussida, kna blajar dgn yuss ni. hihi

kakchik@ella said...

@mdt, mai la rumah makan. hihi

kakchik@ella said...

@echah, kita nak bagi lbh berperisa. hihi

kakchik@ella said...

@eelobor, nnt nak rasa versi awak lah. hihi

kakchik@ella said...

@Syima Emi, wah .. kita sama. hihi

kakchik@ella said...

@Adinda Amy, sapa pon. hihi

kakchik@ella said...

@Bulan, gi cari cepat. hihi

kakchik@ella said...

@Qaseh, tak tau la kg tu kat ne. buta kawasan!! hihi

kakchik@ella said...

@ctpayong, the best kn kak. hihi

kakchik@ella said...

@azila, penyeri tu pn wajib dibedal jugak. hihi

kakchik@ella said...

@Princess nur, wah .. kita ada 'chemistry' la dik. hihi

kakchik@ella said...

@Imazaineyzulkifli, mmg sedaps! hihi

kakchik@ella said...

@Ardinihumaira, jom mkn. hihi

kakchik@ella said...

@munna, yup. agree!!

kakchik@ella said...

@CtArina, dah homesick la pulak. tetiba rasa berslh. huhu

kakchik@ella said...

@Fakhrul1409, gi arr mkn. hihi

Melati Qistyna's Mummy said...

mmg pon kc, kami sekeluarga pon suke sardin :P.... sardin cap ayam yg selalu di beli, bkn mackerel...heheheh