Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Jelajah Blog 2011 ~ Kategori Ibu by Ben Ashaari

Yeah .. Ben kembali lagi dengan Segmen yang bisa menggegar hati keibuan ku ini. Haha ..


Secara ringkas tentang diri saya ye? Saya ibu@mama kepada Biggiemonster, merangkap Tuan Bodigad yang sentiasa mengiringi saya ke mana sahaja saya pergi, "Mama Uda" kepada anak-anak buah kesayangan saya dan dikenali sebagai "Kakchik" oleh adik beradik dan  ibu bapa saya.

Saya seorang yang sentiasa sibuk dengan jadual dan aktiviti harian yang sangat padat iaitu Chef di dapur sendiri, Driver untuk Biggiemonster, Executive Secretary untuk 2 org Tuan Besar, dan mcm-mcm lagilah yang saya buat. Saya seorang yang sangat penyayang, very friendly dan murah hati. Hihihi .. 

Kenangan manis bergelar ibu? Tersangatlah banyak. Paling manis dan akan saya ingat sampai bila-bila ialah saat membawa "Aiman" ke sana sini selama 9 bulan dan melahirkannya agar dia dapat melihat dan menikmati bumi Allah yang indah ini. Sekali je saya berpeluang menikmati pengalaman indah itu. Alhamdulillah .. tetap rezeki yang patut kita syukuri, kan.

Kenangan pahit bila bergelar ibu? Sudah semestinya bila anak tunggal kesayangan saya nakal, tidak mendengar kata, melawan dan sebagainya. Tak pe lah, dah tentu semua ibu kena lalui cabaran itu, kan. Lagi satu bila dia jatuh sakit .. sampai sekarang, kalau dia batuk atau demam, saya yang tak tidur malam. Dia lena je. Hihi ..

Untuk En. Somi @ Abah Aiman ... Awak sungguh bertuah kerana mendapat isteri seperti saya yang 'very the independent', dan menjadi tulang belakang yang sgt kuat untuk awak kerana awak selalu busy. Doakan saya lebih kuat ye, supaya saya boleh beri lebih dan lebih lagi utk keluarga ini. Amin. 

Untuk anak ku sayang Aiman Yusuf Bin Abu Yazid, I love u now, tomorrow and forever. Moga membesar menjadi anak yang soleh dan baik, yang mengenang jasa ke dua ibu bapa, yang berbudi pekerti dan dihormati. Ingat rule no. 1 ~ Gunakan lah akal dengan sebaik-baiknya sebab itulah anugerah teristimewa yang dicipta utk manusia oleh Tuhan.  Harapan mama agar Aiman menjadi sekuat mama suatu hari nanti, atau mungkin lebih lagi dari mama. Nothing less than me, ok.

Nasihat buat gadis di luar sana? Buat yg sedang berpacaran, cepat-cepat la kahwin, sebab institusi keluarga ni indah sebenarnya. Kita akan jadi lebih komited, lebih terurus, kita akan belajar bertolak ansur, tidak mementingkan diri dan yang pastinya hidup kita akan lebih bermatlamat dan berhala tuju selepas berkahwin. Tak caya cuba korang kawin cepat, life korang berubah beb!! Sure tak sabar nak balik rumah .. nak jumpa En. Somi .. nak cuba masak utk En. Somi*pdhal sebelum kawin cuma pandai masak air je*hihi .. Tak da la hidup tu terumbang ambing atau 'Follow the flow' lagi dah. 

Ok lah. Tu je nak cakap. Hihi .. Sapa-sapa mau join, boleh la tengok di sini.




70 comments:

Faztee Danisha said...

GD LUCK..SESAMA JOINT

ibu qaleesya said...

baca kisah mama ni jadi sedih.. ehhehe

Mamaleesya said...

jenjalan tengok mama-mama segmen ben ashaari. salam kenal

http://diarialeesya.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

diana said...

untung aiman..
ada ibu yang sangt kuat..

Ujang9897 said...

wow...=)

kim salam kat aiman

Ati Masrif said...

indah sungguh namanya..

mesti kacak org nya

^__________^

Amy Syaquena said...

wah bestnya boleh jaoin.amy confirm x layak untuk join serta huhu..anyway good luck sis.touching pulak membacanya...

azzey said...

Segmen baru ye KC. Kena terjah nih..:)

Cik Sue said...

gud luck..tak leh join sebab lum jadi mama lagi...apapun dtg utk support semua yang join segmen nih.. =D

selamat hari wanita...

eliyaezlinalias said...

KC!!!! el pon da join....

sahromnasrudin said...

selamat berjaya :-)

Zuwairi Aiman said...

semoga berjaya ye ;)

AngahSayang2314 said...

good luck kak

Daddy Ziyyad said...

Good luck!

And Selamat Hari Wanita.

So u akan sambut secretary day lah yer...panggil Anwar Zain ker ? :P

Lagenda said...

ekeke..join segmen Ben nampaknya..nak join jugak la..

ben, aci x klu mak punya e3 3 page panjangnya?? bab kenangan manis dan pahit tu melampau2 banyaknya!

Mihahahaa

bee said...

lita join juga tersampuk kak chik heee

MamaEma said...

aiman tak kisah...hehehe

selamat hari wanita kak chik...

mizzkechique said...

mama aiman ni besh!!!

Lulu caldina said...

menjadi seorang ibu adalah anugerah yang tidak ternilai...Tahniah...semoga anak yang dibesarkan menjadi anak yang solehah dan semanis ibunya...

cik yuz said...

wahh...kaum ibu join segmen...syabas!!

keep on blogging

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

pinky momma dtg sini dari blog abg ben =)
terus folo kamu mama..slm kenal..

syahdu baca cite kamu..
smga kite menjadi mama yg terbaik utk anak2 kita =)

eppy blogging..jemputla sggah blog pinky momma kalau sudi..

http://eppyphamdiary.blogspot.com

pRiNCe said...

"nice entry tau... dtg dari blog abg ben.... jom bce petua orang2 tua tntg soal kecntikan tubuh badan..."

selamat berkenalan ye...:)

mas.saari said...

singgah dari segmen abg ben

selamat hari wanita!
semoga menjadi ibu yang tabah dan cekal dalam melayan karenah anak2

risa said...

saye selalu baca bloh kak chik...hehehe dan saye suka bila jari2 halus menulis..

Yati Ali said...

jln2 dr blog en ben...
selamat hari wanita.

.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. said...

semoga astu hari nanti anak awak baca blog ni dan berkata..
"Ibu saya suprb sangat.."
saya ni terjah kamu dri link kat abg ben segmen ibu-ibu....
hehehehhehe..
salam kenalan..
chow..

Diari-Selebriti-Mama said...

tahniah! ziarah dari segmen ben. ^^

jemput ke

http://mamaglamdiva.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

Princess Nur said...

wow..segmen menarik ni..nak join jugakk..hehe

cik ayin said...

dtg dari belog BA :)

MamaFaMi said...

Salaam Kak Chik..

Agak-agak ek, apa komen En Somi bila dia baca 'ayat-ayat chenta' untuk dia tu ye... hehehe

rizaros said...

salam perkenalan mommy.. leh kongsi2 about mommy kan :)
datang dr blog ben... jom follow sy jgak.. :)

ariana's said...

Salam kenal..n follow.. jelajah dari blog Ben juga:)

Ummi said...

Salam kakchik...hehee..panjang mcm karangan SPM la kan kita punya entry...pedissss mata Ben nnt nak baca...ha, baru betuiii...kan..kan..nak suh sgt kita join kan...kan...hehehhee

kakchik@ella said...

@Faztee, gd luck to u too.

kakchik@ella said...

@ibu qaleesha, jgn sedih2. hihi

kakchik@ella said...

@Mamaleesya, terima kasih singgah.

kakchik@ella said...

@diana, tima kaseh ye dik.

kakchik@ella said...

@Ujang, okey.

kakchik@ella said...

@Ati, "Biarlah rahsia". Hihi

kakchik@ella said...

@Amy Saquena, tersentuh hati ye?? hihi

kakchik@ella said...

@azzey, sila terjah sblm terlmbat.

kakchik@ella said...

@Cik Sue, moga awak cepat jd mama. Amin.

kakchik@ella said...

@el, gd3. hihi ..

kakchik@ella said...

@sahromnasruddin, terima kasih.

kakchik@ella said...

@Zuwairi Aiman, terima kasih ye.

kakchik@ella said...

@AngahSyg, tengsss adik.

kakchik@ella said...

@Daddy Ziyyad, tengss for the wish. Takmo la Anuar Zain .. dh biasa dgn dia. hihihi ..

kakchik@ella said...

@Lagenda, mari la ramai2 menjoinkan diri. hihi ..

kakchik@ella said...

@bee, 'tersampuk?' .. hihihi

kakchik@ella said...

@Mamaema, u toooooo. hihi

kakchik@ella said...

mizzkechique, nak jadi lagi best ari demi ari. tengss adik kecik. hihi ..

kakchik@ella said...

@Lulu caldina, terima kasih ye.

kakchik@ella said...

@cik yusz, keep on rocking the blogging world ya. hihi ..

kakchik@ella said...

@pinky Mama, tqvm. I will definitely visit u.

kakchik@ella said...

@prinCe, selamat berkenalan. hihi

kakchik@ella said...

@mas saari, slamat hari wanita buat awak juga. terima kasih datang.

kakchik@ella said...

@risa, kita pun suka awak. hihihi ..

kakchik@ella said...

@Yati, hepi woman's day to u too. thnks for visiting me ya.

kakchik@ella said...

@cik angkuh yg cumel, mudah2an. Amin. Terima kasih singgah ye.

kakchik@ella said...

@Diari-Selebriti-Mama, tengss singgah. semlm saya dah ke diari awak. hihi ..

kakchik@ella said...

@princess nur, jom la join sama2. hihi

kakchik@ella said...

@Cik ayin, tengs for coming. appreciate vry much.

kakchik@ella said...

@MamaFami, mesti dia ckp camni, kan ~ Aduhhhh .. tak romantik lngsung.

Ataupun dia cakap 'Btl2 kuat lah wife i nih'. hihi ..

kakchik@ella said...

@rizaros, tunggu kedtgan saya eh. hihi

kakchik@ella said...

@ariana's, tq.

kakchik@ella said...

@Ummi, hihihi .. kalo dsuruh membebel, bagi la kat kita kan kak. hihi ..

aizamia3 said...

singgah ziarah dari blog abg ben... jalan2 BW la ni... tak sempat join contest abg ben semalam...

rinie din said...

salam kenal. singgah dari blog BA. sudilah join segmen ni. tq http://creativmum.blogspot.com/2011/01/sudikah-anda-jadi-follower-kami.html

GadiSQaMp0nK said...

salam kenal...jelajah dari segmen en ben...smoga bahagia d samping fmly tersayang...=)

ardinihumaira said...

Goodluck KC :)