Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Pernah makan ni dak?

Sabtu petang balik dari keja, kita main masak-masak sorang-sorang. Tak da org nak teman kita main. Eleh .. dah tua pun nak main masak-masak? Patut la tak da org layan. Haha ..

Patahkan biskut lemak, tambah kelapa parut (yg putih sahaja)
masukkan gula + garam. Gaul rata.
Sendukkan dalam mangkuk dan ngap!!
Penah makan? Cubalah. Sedap tau. 

p/s :- Biskut lemak pun mahai dah la ni-RM4.20 sebungkuih. Awat sume benda naek harga? Kesian rakyat yg bergaji rendah, kan?




56 comments:

sarah-najwan said...

xpenah make..igt sekut gini hok kecik2 tu..buh dale air kopi..pahtu make..perghhhh sedak maso musim gini..

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

x penah ag,, tp nk trylah,, haha

Peri PiA said...

wahh,new resipi ni menarik

ye lor,semua mau naik harga

alinac lover said...

btol2;..biskut kering pon da naik hrga..x murah da

kakyon said...

tak pernah makan..nak cuba nii..

DaddyDian said...

biskut marie boleh tak kakchik?

alexa yussida said...

tak penah..nti mau try:D

diana said...

ni la makanan kita masak kecik2 dulu..
mak selalu buat..
untuk makan petang2..
masa kecik2 kita orang susah..
tak dak beli jajan2 ni..
jadi petang2 kalau lapar mak buat benda ni la..

My Little Diary said...

salam,

tak pernah pulak makan mcm tu... hehe

Kamsiah said...

salam
tak pernah tgk,tak penah buat,tak pernah makan mcm tu hehe...biasa tgk biskut tu dipatah2kan..masukkan dalam bubur kacang...

misza said...

lagi senang cenggini. kita penah makan dengan santan. sebab yang ajar makan tu nenek yang dah takde gg. hehe.

ferra ferro said...

pernah kot . tapi bukan makan biskut la . makan ubi kayu .

missSenget said...

mcm best je kakchik..

rasa2 klu makan cmni selalu,boleh dpt body cm akak x??

Woofer Storm said...

tak pena la kak chik,bila nak blnja makan ni bnda ni....kalo bnda free mesti sdp,kalo sy try buat,takut tak lalu nak makan..hhehe

harleena said...

Ella, pernah dh buat camtu utk mkn tapi akak hancurkan biskut tu atau blend jd serbuk then campur gula ngan garam. Then mkn, ala2 mkn sagun gitu.

Amy Syaquena said...

masa keck-kecik dulu mak suka buatkan untuk kamia adik beradik memang best tapi time tue kami guna biskut merry kak...sedap layan...


p/s:Hai baru hari nie amy dapat singgah blog kawan-kawan, sihat ke? thanks ye coz sudi singgah sinar raudah dan komen.. happy weekends..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

penah...eeemm..memang sedap....masa kecik2 dolu2 arwah tok slalu buat....

kakcik gi ambik award ni...
http://mysweetworld-didie.blogspot.com/2011/01/best-follower-ka.html

toyolkiut said...

baru kali ni jumpe makanan nih..
tau biskut cicah air kopi je..
nak sikit..
please...

CT said...

tak penah akk rasa...nak trylah...mcm sedap je...sokalan bodo2...leh koros tak? wakakakaka

Lara D'yuni said...

wah... resepi baru... nak try ~ nak try .... tp.. penah mkn biskut goreng dgn teloq pastu letak sket sos cili.,.. yummy... tu pun sedap gak la

Nasuha Salleh said...

serius nak cuba!!
b4 ni cicah milo jeee
hehe

Entry Baru : study kat mane?

MamaYatie said...

pest time nengok resepi ni..
yer la kak chik, mahal sungguh sekut lemak ni la ni

makdara TERdiva said...

pernah kak! abah dia siap hancur2kan biskut tu mcm serbuk, letak kelapa & gula sikit pastu makan dgn sudu..nyum3x

kakchik@ella said...

@ cikgu sarah .. mu cubalah. sedak mu weih.

kakchik@ella said...

@Siti faridah dan Peri Pia .. cubalah kot-kot tergoda. hihi ..

kakchik@ella said...

@ alina@yong .. btl tu. yg peliknya kat kedai RM4.20 kat Jusco 1Utama RM3.29. Camna tu?

@ Kanda Yon .. cuba lah kanda. kot-kot boleh jatuh cinta. hihi ..

kakchik@ella said...

@daddydian .. daddydian cuba try test*hihi* dulu pastu bagitau kakchik. boleh?? hihi ..

@alexa yussida .. try tau. nnt cite kat akak eh.

@diana .. sbnrnya begitulah ia bermula. sama dik cerita kita.

kakchik@ella said...

@Rima .. try dik. sedapsss.

@Kamsiah .. cara awak tu pun kakchik suka. superb!! hihi ..

@misza .. hihi ..

kakchik@ella said...

@Adik senget .. u follow me, sure u become like me. Echewah. hihi

kakchik@ella said...

ferra ferro .. alamak u buat i rindu kat tapioca tu le. hihi ..

@Woofer Storm, meh sini akak tapaukan nnt blh mkn kat hspital time shift malam. sure tak ngantuk dah. hihi ..

kakchik@ella said...

@Kak Harleena, good idealah. pasni boleh la ela sagonkan dia. hihi ..

@Amy Saquena, guna biskut marie sedap eh?

@LadyZul, n3 abt that otw. tnggu ye.

@Toyolkiut, cuba lah. gerenti sedaps.

@Kak CT, kalo akak ngadap tu je ari2 gerenti pinggang cam kerengga, kak. ela pun kalah. hihi

kakchik@ella said...

@Lara D'yuni ..uik? sedapnya nama.
@Mama Yatie
@Nasuha

cuba tau. nnt kasi fidbek ye.

MDT, sedap kannnnnnnn. hihi ..

alyaaboolat said...

sedap ke kakcik??x penah cube la

Ellen said...

nak try buat ler plak ni kak...fuhh dahsyatnya nak komen semua ni..hehe

Fathiah Rosdi said...

ouh,,leh gni ek??NK CBA LA..TX FER DA INFO..;)

neni izazi said...

first time tgk biskut makan mcmni..agak menarik..mesti try ni...neni biasa patah-patahkan biskut dalam mangkuk, letak susu pekat.pastu makan...mmg best la...

AROL DSHW said...

Tak pernah makan pulak biskut macam nie. Tapi nampak macam sedap jek bila lapar. Bila dah kenyang, confirm tak lalu pandang. Hehe. :D

E.d.Y said...

xpernah makan la...lain dari yg lain ni..boleh cuba

ummi_khalish said...

x penah makan..nanti dil buat untuk khalish ye....resepi mama angkat...hihi...

Mizz Farah said...

sedap ke kak???

Rina said...

sedap ke tu? x penah terpikir ada resipi mcm neh..tpok gak kan time2 takde mende nk ngunyah..

nur said...

kakchik
blom penah cube

Jemput keALL IN ONE

Maria James said...

this really catches my attention.
wow, sound really simple n crunchy. hahahaha..
will try to make this but no kelapa parut..hahahaha.
will work on this with my beautiful sis. :)

Desk Of Carlo Santeekee said...

Salam KakChik..

Xpenah try la menu nih.. tp base on my imaginary taste.. sedap nih.. huhu.. sedap ada kelapa parut tuh.. hmm.. mesti try nih.. tq.. hihi

kakchik@ella said...

@alyaalboolat .. sedap dik. cuba eh.

kakchik@ella said...

@Ellen, cubalah. simple dn senang, kan.

kakchik@ella said...

@ fathiah .. nnt cuba eh

kakchik@ella said...

@neni, cuba try cara ni plak. hihi ..

Mama Zharfan said...

tak pernah plak try mkn cara gitu--me suka cicah teh o jer kalau biskut gini hehhe

Nana said...

haha comei je
sy selalu ltk susu kt biskut sedapp

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ella...xpernah lak mkn camgini..sedap erkh????

Myra Jay said...

1st time tgk menu nie, xpenah lg try or makan.. nanti nk try la..

Pembawa_Wacana said...

penah makan biskut patah-patahkan dalam air milo panas jer... sedap gak tu..:)

MahaMahu said...

Special gak ni simple and diet sgt.. pernah makan tak biskut mayat campur milo huhu lebih kurang mcm ni sedap gak.. try lah..

Syima Emi said...

resepi baru ni.. leh cuba ni... hehehehe.. senang plak tu nak buat...hihi

aDisH.sHidA said...

xpenah.....huhuhu...tp dgn jgung penah