Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Resepi Pecal Lockdown Misz-ella


Hello pembaca kesayangan,

Sudah hari ke empat kita berpuasa. Selamat berpuasa pembaca-pembaca kesayangan. Berbeza sungguh puasa kita tahun ini berbanding dengan tahun-tahun lepas, kan.

Tahun ni kita puasa seadanya ataupun kita-kita aje. Maka apa yang kita teringin nak makan, kita kena buat dan masak sendiri. Kali ini Misz-ella nak kongsikan resepi Pecal. Misz-ella bagi nama Pecal Lockdown sebab Misz-ella buat masa kita semua di lockdown di dalam rumah.


Seperti biasa, Misz-ella akan gunakan sayur yang ada dalam peti ais. 
Ada kangkung, ada kacang panjang dan tauge. Kita celur.
Lepas tu ada tempe .. kita goreng. 
Ehhh ada kentang .. kita rebus. OK DONE!

Kalau ada tahu kita boleh goreng, kalau ada pucuk ubi, kubis kita boleh celur dan kalau ada sengkuang kita hiris je.

Cara-cara buat kuah pecal :-
Goreng kacang tanah, cili kering, bawang putih, bawang merah, halia, sedikit belacan dan sekepal asam jawa.
Blender kering semua bahan kecuali asam jawa
Bila nak makan masukkan garam, gula, air asam jawa dan air panas. Gaul rata.
Lepas tu you all rasalah.

Dah siap.
Selamat Mencuba buat yang ingin mencuba.
Selamat Berpuasa you all dan selamat duduk rumah.

Terima Kasih baca. Bye.

0 comments: