Thursday, November 29, 2012

Demam Tak Kebah-Kebah

Bila demam tak kebah-kebah even dah 4 kali jumpa Tuan Doktor, emosi Misz-ella mula macam-macam ada. Geram ada. Frust pun ada.  Nak buat apa ye? Shud i raise my voice or tarik muka 14 kat dia? No point. Kerja bodoh tu. Tak membantu langsung!!

Cool Ella.  Sabar.  Tuhan duga sikit tu. Jangan kecoh sangat.  Cuba tarik nafas dan bertenang. Inhale .... Exhale. Inhale ... Exhale. Ehh .. tu 'term' mengajar aero tu.  

Sudah 4 kali my beloved SUV keluar masuk bengkel. Dia demam. Suhu lebih tinggi dari biasa. Mula-mula Doktor Kereta tukar Hose. Tak berjaya rupanya cos after 4 days naik balik temperature dia. Haihhh .. demam lagi rupanya kau ye. Masa tu, i tengah bawak 5 orang budak comel dalam kereta otw pegi  'small discussion with sista-brother'. Perghhhhh .. panik sekejap masa tu. Sib baik my bro datang rescue. Almaklumler .. laki teman masa tu belum balik keroje. Terima Kasih to my BIL, SIL, and others who helped me on that night. My beloved Kakak Ipar, Kak Ngah dengan lemah lembut dan gemalainya buat suggestion kat laki dia *abg aku la tu* Bang .. apa kata kita teman Kakchik balik. Dah malam ni. Risau jugak kalau jadi apa-apa. Alahaiii .. cair hati gue bila Kakak Ipar gue so concern and prihatin kat adik ipo dia nih. Cayang Kak Ngah ketat-ketat. Meh Kc peluk cium eh. Muahhhh.

The next day kitorang balik kampung sebab Abah tenat. My family kecik seramai 3 orang ni 'hopped into' Adik's car. Waaaaa .. laju betul Mr. Ben bawak keta terutamanya kat jalan konar konar kat area Sagil tu. Potong kereta .. potong lori. Seriau teman kat belakang. Kussss .. semangat.

Kali ke dua Doktor kereta 'tighten' kan all cover, skru and watsoever. Esok pagi check air 'spare tank' kering lagi. Kali ke 3 dia tukar "Radiator Cover and service radiator". Esok pagi check 'spare tank' dry out lagi. Tapi Doktor kereta cakap 'spare tank' tu tak bocor. Whattttttt? Pening. Pening.

I love my SUV. Before i tukar baju baru utk dia, first thot was to change to a new one. After second thot ~ No .. no .. no .. *sambil goyang jari telunjuk ala-ala Tom Cat* 

I am a very  practical person. Kalau kau beli kereta baru 80-100 ribu pun, campur interest 5, 6, 7 tahun tu hutang kau dah jadi ratus ribu. Alahaii .. acik kayo. Kayo hutang!! Lepas banyak kali pikir .. at last i made a final decision. Dari Misz-Ella bersusah payah 5,7 atau 9 tahun bayar instalment kereta, lebih baik i bela sakit pening dia. I am 40 next year. Tak kuasa la i nak berhutang sampai tua. Kalau banyak hutang nanti i susah nak 'retired'. Nanti i tak berenggang dengan 'calculator'. Nanti dapat gaji tolak itu tolak ini, berapa je yang ada. Nanti kena potong 'budget' lain-lain. Tak nak. Tak sanggup. Paling tak sanggup tang menanggung hutang bertahun tu ler. So tak pe .. kita kekalkan sahaja dia. Afterall, barang lama lebih berharga .. lebih 'sentimental' nilainya, kan.

So i redha je lah bila my SUV diduga dengan suhu yang tinggi. Afterall, bila diduga camni, i can feel kasih sayang all my kesayangan. Mama tiap kali kol mesti tanya kereta dah ok? My sista-brother and In-law jgn ckp lah .. kitorg memang rapat. They always have their hands for me. To all my girlfriend kesayangan yang sudi jemput dan hantar balik kat rumah everytime i need them, TQVM. Sayang korang ketat-ketat. I dah rasa macam "Mem Besaq" dengan layanan korang ni. Hihihi.

Kesimpulannya kan, Tuhan tak bagi dugaan dengan percuma. Dugaan tu mendekatkan kasih sayang antara insan.  Dugaan mengajar kita erti kesabaran. Jangan merungut. Jangan marah-marah. Bertenang. Esok-esok OK la demam SUV tu. Cool Ella. Cool. Positif eh. Jangan kau tuko keta baru pulak. Tu tak patut. Tu namanya tak kenang budi Cik SUV. Ehh .. jap-jap. Dont worry. Teman idak berduit pun nak tuko keta. Teman bersyukur je dengan apa yang ada. Orang lain ramai lagi yang naik bas, komuter dan sebagainya. Teman ada jugak kereta. Bersyukur ye Ella. Bersyukur. 

Eh .. Ok la ye. Got to go. Terima kasih baca repekan saya yang entah apa-apa. Tqvm. Have a nice day, korang. Bye.




13 comments:

qemaishak said...

Moga cepat sihat kakchik:)

faraherda.razalan said...

Igtkan KC yg demam tak kebah2....adeh!

pinky said...

ingat KC yg demam hahhaha...

munna said...

mula2 ingatkan KC yg demam rupanya kereta tu ye..... semoga cepatlah kenbah deman dia ye KC

L said...

smoga keta cepat sembuh.. huu. sian tua die.. hik3..

YanaUjang said...

kete demam ghopenye..hewhew ada ler tu dia majuk pape dgn kak chik..ce pujuk2 sket..belai2..mesti kebah dia nnt :p

Daddy Ziyyad said...

semoga SUV KC cepat sembuh demamnya...mungkin dia belum jumpa doktor yang serasi lagi tu..hihihihih...

Betul tu, selagi okay keadaannya, tak perlu tambah hutang...Sebab nafsu kita ni, mmg sentiasa nak kpd yg baru...dah beli SUV baru, selang 2-3 tahun, jeling model baru pulak..the cycles goes on & on & on

kakchik@ella said...

@ Farahherdza, Pinky & Munna, Bkn Kc. keta Kc. sabar .. sabar ..*pujuk diri*

kakchik@ella said...

@Daddy Ziyyad, Kalo ikut nafsu, Kc nak beli Helicopter!! Hihihi.

diana said...

Orang pun kadang2 ada sakit pening ni kan pulak kereta..nanti2 ok la tu..dia nak manja2 je kot kakchik...hehe...

Kniedaz said...

mula2 ingatkan kakchik yang demam, rupa-rupanya "kaki" yang demam...samala kita kakchik ..."minicooper" a.k.a kancil saya tu pun tengah dibedah kat workshop..katanya 2-3 hari boleh keluar...sabo je la

Chekgu Azrine said...

moga SUV k.cik cpt sihat blk..hehe

Mama Likha said...

kc.... tk siat rupanya. cmne arini ?
rindu kc ler... :(