Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kalau kau positif Covid 19

Hai pembaca kesayangan. Assalamualaikum ..

Kes positif covid 19 naik menggila-gila disebabkan varian baru yang sangat senang menjangkiti orang lain. Covid ni, makin lama makin dekat dengan kita. Kita jadi bimbang, kita risau dan gelisah .. kita takut kita akan dijangkiti.Macam-macam dalam kepala ....... aku demam ke? Iskk sakit tekak .. lepas tu kau betul-betul demam .. 3 hari tak baik-baik. Sakit tekak, batuk, selsema semua ada.

Hari ke 4 ~ Ishh tak boleh jadi. Pergi klinik, buat RTK swab test (RM90), result dalam 20-30 minit and ... Danggggg .. positive!!

Ini cerita benar pesakit Covid 19 berumur 22 tahun, bergejala ringan dan sudah mendapat vaksin pertama.  Walaupun sudah divaksin, dia masih dijangkiti.

Sebaik sahaja kita didapati positive #Covid19, kita akan dapat mesej seperti di atas. Sila kemaskini status My sejahtera masukkan positive dan tunggu pemberitahuan atau makluman dari KKM. 

Maka beliau pun pulang lah ke rumah, bagitau Manager yang beliau positive #Covid19 dan tak dapat bekerja, kena duduk diam-diam di dalam rumah dan asingkan diri dari orang lain.


Apa pesakit covid perlu lakukan?

Mulai 26 Julai 2021, Majlis Keselamatan Negara telah mengeluarkan arahan agar penduduk di Selangor, KL dan Putrajaya yang positif #covid19 TIDAK pergi ke Pusat Penilaian COVID 19 (CAC) sekiranya :-

TIDAK BERGEJALA atau BERGEJALA RINGAN 

Mereka hanya perlu :-

 • Kuarantin dengan cara mengasingkan diri dari orang lain
 • Kemaskini status di My Sejahtera 
 • Status di My Sejahtera akan berubah menjadi merah
 • Kemaskini status harian di My Sejahtera

CARA UNTUK KEMASKINI STATUS :- Pergi ke THINGS TO DO dan ikut arahan dari situ.

Cara kuarantin di rumah sendiri :-

 • Duduk dalam bilik sendiri. Elakkan keluar dari bilik kecuali perlu sebagai contoh bilik air di luar (tiada attached bathroom)
 • Tak boleh kongsi pinggan, mangkuk, sudu dan gelas.
 • Tak digalakkan kongsi bilik air dengan orang lain. Kalau terpaksa kongsi orang yang seterusnya harus cuci bilik air dengan bersih sebelum guna.


Apa pesakit Covid perlu laku kan:-

 • Monitor setiap hari perubahan diri - hari pertama macamana, hari ke dua macamana .. ada perubahan pada badan atau sebaliknya
 • Kemaskini status anda di My sejahtera tiap-tiap hariKalau lupa nak kemaskini, anda akan dapat mesej dari KKM seperti di atas. 


 • Selain dari itu, beli oxymeter untuk check tahap oxygen dalam badan (sebagai langkah awal)

Pesakit hanya perlu ke CAC sekiranya perlu. Contohnya, seperti sekiranya keadaan kesihatan semakin merosot atau perlu berurusan dengan pihak KKM seperti mendapatkan surat pengesahan perlu kuarantin untuk dikemukakan kepada majikan. Kalau terpaksa pergi ke CAC, langkah paling bagus ialah pergi ke CAC yang paling hampir dengan tempat kediaman contohnya ke Klinik kesihatan berhampiran. Elakkan pergi ke CAC yang sesak seperti CAC Stadium Melawati Shah Alam.


Masalah biasa yang dihadapi oleh pesakit Covid 19:-

    KENDERAAN
 • Takda kenderaan untuk ke CAC. Nak naik E-hailing? dia risau takut driver Grab tu pulak terjangkit covid
 • Nak dapatkan khidmat ambulan? Dalam keadaan dimana kes positif #covid19 naik menggila sekarang ini, hospital kita tak menang tangan. Keutamaan akan diberikan kepada mereka yang di dalam keadaan kecemasan dan lebih perlu diselamatkan.
     KEPERLUAN MAKANAN ATAU BARANG-BARANG SEPERTI UBAT 
 • buat pesakit covid yang bergejala, selain dari demam, batuk, selsema, hilang deria bau dan rasa, ada antara mereka mengalami sakit-sakit badan macam dihempap pokok, nak berdiri pun tak larat. Kalau dia berseorangan di rumah, dia tak da tenaga untuk masak makanan sendiri. Sekiranya dia ada smartphone dan dia pandai order makanan online, Alhamdulillah. Sekiranya tidak, dia memang ada masalah untuk mendapatkan makanan. Sebab tu kadang-kadang kita nampak orang pakai gelang pink keluar rumah nak pergi kedai. Bukan kerana mereka saja-saja nak keluar tapi kerana mereka terpaksa .. tetapi sekarang ni sebaik sahaja mereka disahkan positif #covid19 status My Sejahtera bertukar kepada warna merah dan mereka tidak boleh lagi Check In ke mana-mana. Dah tak boleh scan dah. Nak beli roti kat 7Eleven pun dah tak boleh, kan
 • Sekiranya dia tidak bergejala atau hanya bergejala ringan, dia ada cukup bahan-bahan mentah untuk masak makanan sendiri, Alhamdulillah atau sekiranya dia tak pandai masak tapi dia ada smartphone dan pandai gunakan apps untuk order makanan secara online, Alhamdulillah.
 • SEKIRANYA TIDAK :-

Orang terdekat/komuniti setempat seperti jiran terdekat harus memainkan peranan dalam membantu mereka ini.

Misz-ella sendiri bertuah kerana berpeluang untuk menyediakan makanan buat seorang pesakit #Covid19 dan dua orang lagi kontak rapat yang duduk serumah dengan pesakit ini yang mana mereka berdua juga harus kuarantin.


Hari pertama - Nasi putih, Ayam masak kicap dan telur dadar

Hari kedua saya sediakan Nasi putih, Ayam sweet sour dan sup sayur

Hari ke tiga saya sediakan Bihun goreng dengan Ayam Pop dan sup kosong


Hari ke empat saya sediakan Nasi putih dengan Ikan siakap sambal dan Cendawan goreng

Hari ke lima saya sediakan Nasi goreng udang dan sup kosong

Hari ke enam saya sediakan Kuetiaw goreng udang

Sambil-sambil tu saya sediakan Cokodok sayur untuk minum petang

Ada 4 hari lagi kuarantin mereka. Harap-harap saya sentiasa ada idea nak masak apa untuk diaorang bertiga ni. Ok done sharing dengan pembaca kesayangan semua. Terima Kasih baca. Bye. 

Ada sapa-sapa nak order "makanan kuarantin versi Misz-ella" *hehehe*"

0 comments: