Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Mana vaksin oii?

Peperangan menentang musuh halus tidak kelihatan ini takkan berakhir begitu sahaja kerana virus pintar ini pandai bermutasi. Mutasi bermaksud berlaku perubahan pada permukaan virus itu dari semasa ke semasa. Bila berlaku perubahan pada permukaan virus itu, bermakna muncul lah varian baru yang lebih dahsyat, lebih ganas, lebih senang menjangkiti manusia dan lebih merbahaya.

Dah masuk tahun ke 2 peperangan menentang musuh halus tak kelihatan bernama Covid 19 ni. Masa mula awal peperangan dulu kerajaan buat macam-macam kempen iaitu Kita pasti menang, kempen kita jaga kita, kempen duduk rumah .. tapi setelah dua tahun kita duduk rumah, kita jaga kita .. kita masih tak menang peperangan menentang Covid 19 ni. Malah situasi makin teruk .. kes meningkat, hospital tak cukup katil, frontliners kepenatan.

Ikhtiar terakhir .. vaksin kan rakyat Malaysia .. *nothing new* pun sebab rakyat negara lain dah lama divaksin dulu. Diaorang dah lama berjaya kuat kan pertahanan diri hinggakan walaupun corona dan anak cucu cicitnya cuba serang kita, askar-askar dalam badan kita dah kuat dan kenal dia (askar-askar tu antibodi badan kita lah ...) dan akan lawan coronavirus ni balik. Antibodi kita akan buat kerja (bayangkan diaorang tengah berperang dalam badan kita) yang ni tembak yang ni hantar bom tangan (Ya Allah kau kenapa Ella .. jauh betul imaginasi kau ye .. mesti banyak tengok cerita perang, kan 😆😆😆). 

Dalam peperangan mesti ada kemusnahan tetapi kerana cik antibodi dah kenal musuh dan dah ada senjata untuk lawan dia, maka kemusnahan boleh diminimakan dan kita boleh menang.

Sebab tu lah vaksin itu penting. Ha tengok Misz-ella dah terang kan dalam ayat yang paling mudah (budak Tadika pun faham) supaya mesej nya lebih jelas.

Masalah nya .. MANA VAKSIN OOI? Ramai yang bising sebab dah daftar dari bulan Februari tapi giliran masih tidak dipanggil lagi tapi ada yang baru daftar pada bulan 6,7 sudah dipanggil dulu.

Apakah dan bagaimanakah sistem MY SEJAHTERA berfungsi? 

Sekian dari saya yang stress sebab tak dapat tarikh vaksin lagi ni. Ok dah habis cerita. Terima Kasih baca. Bye. Ehh jap .. MANA VAKSIN SAYA? 

1 comments:

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

sama la , CCL pun belum dapat tarikh vaksin