Thursday, April 29, 2010

Jom kita Aerobic


Korang suka exercise?  Aku suka.  Dh 10 tahun aku amalkan.  1st i started wth jogging.  Tiap2 ptg lps keja aku gi jogging.  Kalo Ahad plak pagi2.  Maka akan brlari la aku mngelilingi pdg slagi trdaya.  Msa ni Aiman kcik lg tau.. aku pn msa ni muda lgi ... skrg dh x muda dh ...  hehehe ....
Bt after a while aku mula bosan.  Brlari2 pusing pdg ... mcm x da arah tjuan n then dlm pd keliling pdg tu ada la grup bdk2 main bola ngorat2 aku, pndang2 aku ... aku pn mula rsa x cmfortable.  Pastu lma2 kulit aku mula jd kusam (Aku ni kn Minah prticular .. benda2 cm ni pn aku ambek port jgk tau) ... Mklumla aku jogging ptg2, masa tu mthari dh trun so bahangnya dkt dgn kita.  At lst aku gve up.  Pastu aku trfkir pulak 'y nt aku try aerobic?' so aku pn start  bli vcd.  I still rmmber the 1st vcd that i bought, it was frm Dnise Austin.
Ni la aku msa buat aerobic kt rmh ....

Frm there on aku pn mncuba.  Dr 1 cd lma2 jd byk.  Aku suka sgt aerobic.  I found it easier, mnjimatkn masa n vry2 cnvenient cmpare to jogging.  Wht i need is only a vcd player, cd and of course la electricity, kn.  The best prt is aku x prlu kuar rmh and i cn do it at anytme  .....  Aku suker sgt dgn prgerakn2 aerobic, dtmbah plak dgn muzik yg best2.  Aku ni mmg la jnis yg disiplin kuat ... so i mke it a rule that i ve to do it 3 x a week. Aerobic buat jiwa ku rsa tenang, bdn lbh segar ...  till at one tme i'm addicted to it smpai kalo dh lma x buat aku akn rsa skit2 bdn ...
Org2 dlm rmh aku pn dh fham.  Aku ni ada 1 karakter yg one kind skit.  Kalo aku buat aerobic kt hall atas, jgn la sesape kacau.  Aku x suker !!  Diaorg dh fham dh, kalo mama buat aerobic, jgn la korg nk lalu lalang kt hall tu ... msti kna marah dgn aku pnya ...  silap2 abis spoil mood aku !!  Aku ni kt rmh garang tau ...  hehehe ...
My passion to aerobic tu sgt2 la ketara smpai teman2 rapat pn dh fham ... rmai gak yg try to b like me .. i borrow them my cd, i gve them encouragemnt ... bt none of them yg brjaya.  I blieve that exercise is a lifestyle.  If u re nt into it, u xkn brtahan lama.  U wll find it tiring, buang msa, end up sparuh jln je la ...
Aku pn prnah jgk rsa boring dn bila rsa tu dtg i wll chge to a new cd.  And the climax of my boring is at the bginning of 2010.  Korang pn tau kn, slain dr KLCC, 1U is my favrite shpping spot.   So bila aku nk ke 1U, aku akn ikut LDP pastu aku trnmpk la banner ada fitness cntr nk bkak kt tpi LDP tu ..
Ati aku pn mula la brbunga2 ... cam best nih!  Nk join arr ...
Bt the place is so new n there are nt so mny mmbers yet.  In fact kalo aku join ari tu  i wll be the 1st mmber so i ddnt get the encouragemnt frm org yg dkt dgn aku, so i dcided to put the plan on hold.  Frust la skjp tp x pe ... mgkn ada hkmah yg aku x tau ... 
And then 1 ptg tu aku ronda2 kt area rmh aku dgn Aiman, kitorg trnmpk banner ada Dance studio nk bkk kt rmh aku.  Wah ... mcm menarik!! So i asked Aiman to get the phone no for me
Dh dpt no pn aku x jgak kol2 ... smpai la 1 ari tu aku gi salun aisyah n she ask me to join her ... aku ok je ... aku pn ajak la teman mesraku cik maryam.  The nxt day she kol me n said ok.
So thereon aku pn start attnding an aerobic class ... Sian cd2 aku, kn
Abis madu sepah dbuang .. Hehehe ...
Aku dcide to join the class cos dh boring wat sorang2 kt rmh lgpn studio tu dkt sesgt dgn rmh aku ..
so kira ok la tu ...
Jom tgk gmbr2 kt bwh eh ...



Ni gmbr kt class tp bkn yg kt SU tau .. ni kitorg rmai2 gi gegar Studio instructor kitorg yg kt Pncak Alam.  Cntek sgt studio dia.  Sesekali gi aerobic brrombongan Cik Kiah cam ni best gak !! 
Eh ... korang tau x yg mna 1 aku ??
Ala ... yg pkai bju T merah tu la ... hehehe


Yg ni plak aku ngan kwn2 tgh buat pose ala2 Superman ...
Hehehe ....
Stretching la wei ... bkn Superman ...  Hehehe ....


Hah ... yg cantek manis ni plak yg pling penting.  Kalo x krana dia, x wujud la aerobic class di SU tu dn x da la aku knal kwn2 lain spt Kk Zana, Jun, Midah, Ida dn rmai lg la ... 
Dia la instructior kitorang a.k.a Mentor aku
Nama dia Cikgu Rozza ...
Kalo korang nk tau kn, class dia sgt2 best dn hppening!! 
Dgn suara dia yg lntang, plihn lagu plak yg best2 sure korang akan enjoy kalo join class dia, msti korang xkn rsa boring pnya ...
Tp cikgu2 lain pn best2 jgak ...
Aku kn, kalo buat aerobic mmg always hepi.  Slalu aku senyum je smbil buat aerobic tu.  Aku heran arr tgk org buat aerobic muka masam.  Nape eh ??  Korang penat eh ?? Aerobic ni kn, korang kna enjoy tau .. enjoy the music, the surrounding ... bru la korang x rsa penat dn stress ... Byk fktor sbnrnya yg mmbuatkn aerobic tu mnarik - Plihan lgu, the instructor n the crowd itself ...
Kalo lgu best tp crowd x pndai enjoy x jdik gak, kn ...

Tday when i think back kn, mmg ada hikmah aku x join fitness cntre yg kt tpi LDP tu .. rupa2nya jodoh aku dgn si Rozza nih !!  Seronok tau gi class aerobic, kalo aku join fitness cntre x da instructor ... kalo nk gak instructor kna byr extra. 
Kalo korang x caya tnya Kk senah ... kn Kk Senah

Suker arr aku dpt buat n3 psl aerobic ni. 
Byk lg n3 psl aerobic yg akn mnyusul slps ni ..... 
Tggu ....




































4 comments:

alinac lover said...

waa..besh la aerobik..body msti mantap~

Princess Nur said...

k'ela kita pun minat gk erobik..tapi dh lama x turun class since abah sakit..niat nk pegi smula class tu after raya..hhuhu..

Rina said...

dulu muda2 kiter rajin g aerobik but now dah ada bnyk komitmen..x sempat den nak g aerobik

Alin said...

minat nak buat aerobik tu mmg ader..tp ms sentiasa mencumburi plak