Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Record in 360 degree with Ricoh Theta S


Hai readers ..

This entry is about Kamera yang boleh berpusing 360 darjah, yang boleh merakamkan gambar kita dan persekitaran kita dengan jayanya. Yeayy!! Saya suka. Korang pun confirm la suka, kan.

Ricoh baru-baru ini telah melancarkan Kamera baru yang dinamakan 'Ricoh Tetha S', sebuah kamera yang boleh merakamkan foto dan video dengan pusingan 360 darjah hanya dengan satu Klik. Model terbaru kamera keluaran Ricoh ini membolehkan sebarang foto atau aksi dan rakaman video kita dilihat secara langsung dan sangat serasi dengan platform social media yang lain.




Majlis pelancaran turut disertai oleh Supermodel antarabangsa dan Aktress Amber Chia yang telah berkongsi keseronokan beliau dengan segala keistimewaan yang dimiliki oleh Ricoh Theta S. Amber dalam sessi perkongsiannya mengatakan ~ Ricoh Theta S. memberikan semestinya memberikan pengalaman yang menyeronokkan, malah lebih unik dibandingkan dengan kamera konvensional. Ricoh Theta S. membawa 'Selfie' and 'Wefie' ke satu tahap yang berlainan dan membuatkan kita rasa benar-benar berada di tempat kejadian. Yeahhh .. I can imagine that. Bayangkan kita berada di satu tempat di mana kita ingin merakamkan foto kita di tempat tersebut .. dengan hanya satu Klik kita akan dapat merakamkan foto ataupun video kita dengan pusingan 360 darjah. Segala pemandangan di hadapan, belakang, sisi kiri mahupun kanan akan kelihatan di dalam foto atau video yang kita rakamkan. Best, kan.




Antara ciri-ciri menarik Ricoh Theta S :-


  • High Resolution ~ 1/.2.3" 12M CMOS sensor x 2 (Output pixel count equivalent to 14M)
  • Newly developed F2.0 lens*
  • Full HD Video Capture ~ 30 fps, 25 minutes continuous shooting
  • HD live streaming**
  • Live view (10 fps)***
  • Long exposure (Maximum 60 seconds)***
  • 8 GB Memory
*  Data is recorded in full HB (1920x1080) resolution, but theresolutio of spherical videos when viewed differs depending on the type of display or display magnification.
**  2 Dual fish-eye output, when connected by USB
***When Thetha S basic app is used



Ricoh Theta S juga boleh disambungkan ke telefon pintar anda dengan cara memuat turun applikasi tersebut di 'App Store dan Google Play', boleh digunakan secara manual dengan melaraskan 'setting' kamera tersebut dari telefon pintar anda mahupun tablet dan boleh merakamkan foto dan video dengan serta merta. 'Live streaming' juga boleh dijalankan apabila ia dihubungkan melalui USB atau HDMI.



Ricoh Theta S dijual pada harga pasaran RM1779 di semua rangkaian Harvey Norman di Malaysia dan juga boleh didapati secara 'online' di www.harveynorman.com.my

So, peminat-peminat kamera apa lagi .. inilah peluang anda untuk merakamkan saat-saat indah dengan lebih