Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Hati yang kau sakiti ...


La ... dh mcm tajuk lgu Rossa la pulak ..  hehe ...

Citer lama korg .. almost 10 years ago .. My close frens msti msih ingat cerita ini ... 
Saje nk share dgn korg .. rasa2nya rmai yg mmpunyai pngalaman yg sama ...

Hw do u feel being betrayed ??  backstabbed ??
Sakit kn.  Nk plak kalau yg bckstabbed kita tu org paling rapat dgn kita ..
Pd aku .. tramatlah sakit .. taruk minyak gamat pn msih pedih lgi .. dh tmpal plaster pn sakitnya msih trasa .. slps brtahun2 pn parutnya msih ada .. jmpa Specialist pn dia x leh wat apa ..
tak ada penawar .. balas balik brdosa ..
so .. bila dilanda situasi spt ni .. brserah pd Allah s.w.t.  brdoa agar dberi petunjuk .. itu yg aku buat.

This lady .. yg buat bnda ni .. is a BIG HYPPO .. BIG PRETENDER !!!  REALLY BIG ok.  Bdn dia dh mmg la besar .. x pa .. i dnt mind .. dlm prsahabatan kita x tgk fizikal tp yg aku nk cerita ni psl perangai .. hipokrit gila !!  Kalo brckp .. bkn main lenggok bhsanya .. lembut .. manja .. tp dibuat2 .. sgt2  ketara hypponya.  Kalo Blue hyppo kt kt TV tu org suka gak tgk .. tp yg nih ??

Used to be my vry2 close fren.  Gi keja aku tmpang keta dia .. sume cite dn problem dia aku simpan .. walau pn dia always nk nmpk bgus dpn org .. tp dgn aku kdg2 dia citer jgak .. mak dia camni la ... hsband dia camni la ...  Bibik dia camni ...  anak2 dia camtu ... nama pun bestfren, kn.  Kiranya dia ni ada 2 versi la .. Versi sedar dn Versi luar sedar.  Dia pnya acting  ... ish .. kalah mana2 pelakon kt m'sia ni. Bila kwn2 brcerita tntg msalah anak atau hsband kt dia .. dia akan jwb mcm ni ...  Eh .. Hsbnd i x cmtu .. Anak i x cmtu ... Ini la yg aku pnggil Versi Sedar ... cver line arr konon .. life aku prfect .. x da msalah.  Weih .. scara logiknya .. mna ada org yg hidupnya perfect 100% ??  u tell me ...
Bila diluar sdar pulak dia akan ngadu kt aku psl fmili dia .. aku layan la jgak .. nma pn bestfren, kn.  Ko tgk .. td lain .. skrg lain .. kiranya mkcik ni ada  2 identiti arr ... nk kna bgi award kt dia nih .. ''' BIG HYPPO .. BIG PRETENDER '''
1 lgik .. perangai buruk dia .. Ya Rabbi .. tahap MK dia pnya la tnggi.  Ko sebut 1 prkara .. dia akan korek hbis2an .. Mkcik Kepoh btl  .... walaupn benda tu x da kna mngena dgn dia .. dia nk sibuk jgk.  Org pling bzbody aku penah jmpa dlm dunia ni.  Polis pencen pn kalah ...  Mental kot dia nih .. Kalo aku la .. x kuasa aku nk sibuk2 hal org .. lbh baik aku jga diri aku sndiri ..

Wlaupn cmtu .. aku still baik dgn dia .. sbb prinsip aku dlm brkwn .. x kira la ko buruk mcmana pun .. as long as ko x kacau aku .. x mnyakiti aku ... aku blh terima ko lgi ...

Till 1 day ... she has cross the border ... she has entered into my privacy ..  in frenship .. no mtter hw close .. awal2 lgi  aku dh set border.  Ada bhgian2 yg ko x leh cross and enter.  U enter .. i say gdbye to our frenship.  Ths Big hyppo went to tell people smethng abt me .. even dia x sure benda tu btl @ tdk ... dia ckp ikut sdap mulut .. dia x fkir pn sblm ckp .. x fkir pn akibat dr kata2 dia tu ... she talked smethng vry2 serius abt me .... maruah aku bkn utk kau prmainkan ... Ko ingat aku pompuan apa ?? Korg tgk  .. x tahap gaban ke bzbody dia ??  Siapa ko ?? Who give u the right to interfere into my life ??  Tp msa ni aku x tau ini kerja dia .. Mcamana aku tau ???  Bca lgi ye kwn2 ... Move on to the nxt paragraph ...

Btl2 mcm seketul batu besar mnimpa aku ... Trkejut .. marah ... sedih ... sume rasa ada.  Kerana emo aku yg brbagai2 wktu itu .. aku ikut rasa hati .. i tnder my resignation ltr ... krana seekor nyamuk yg aku x nmpak ekornya  .. aku bkr 1 kelambu.  Aku  jatuh .. dhempap seketul batu yg sgt2 besar ... trkial2 aku cuba bangun blik utk mnghadapi realiti ... Aku bina semula kekuatan kubu ku sndiri ... alone.  I was so sick .. sakitnya .. pedihnya .. ... Tuhan shj yg tahu.  Pnya la aku setia sbgai seorg kwn ... aku syg kwn2 aku .. nape ada yg snggup buat aku mcm nih??  Apa dosa aku kt korg ?? Sampai ati korg  .. tp sape ?? 

I was so down .. 
Evrythng chged ... I bcame a vry lonely prson.  Dr seorg yg periang ... suka brkwn ... aku mngasingkn diri.  Aku hidup dlm dunia ku sndiri ... 1 bln notis yg aku bgi trasa spt setahun.  Aku pndg sume org dgn perasaan curiga .. Ko ke ??  Ko ke ... yg buat aku ... Sume org aku suspect  ... Aku jauhkn diri dr kwn2 .. sbb aku takut .. aku konpius .. yg mana 1 kwn ?? yg mana 1 lwn ??

Aku rasa seolah2 sume org gmbira dn mntertawakn kejatuhan ku ... 1 opis aku x tegur kecuali Kk Senah, 2 org TB yg amat2 trkejut dgn tndakan drastik aku bgi surat resign dn staff2 yg brlainan bangsa.  Kiranya .. sgt2 sdikit org yg bgi kekuatan utkku mneruskn khidupan .. X per .. aku redha.  Aku ckup kuat utk mnghadapinya ... Aku prcaya Tuhan ada disamping ku ...

Hari demi hari .. aku trtanya2 .. sapa buat aku ??  A ker ??  B ker ??  Trus terang .. lgsung x trfkir kn dia .. dlm keadaan aku camtu .. BIG HYPPO blh lgi tnjuk simpati kt aku.  Dgn lenggok suara yg lemah lmbut ... dia pjuk aku ... simpati la konon ... tp deep2 inside hr heart ... rupa2nya dia suka.  Mulut kata simpati ..  ati kata pergi ... BIG PRETENDER !! Ko suka rupanya kalo aku pergi dr sini ..

 There was no clue at all .... Aku brserah .... pasrah.  Tiap kali lps solat .. doa aku cuma 1 ... Tnjukkan aku orgnya.  Sapa orgnya ??  Dn aku brjanji .. selagi aku msih bisa brnafas .. aku x kn balas prbuatan org itu .. walau aku disakiti.  Aku prcaya kuasa dn kasih syg Tuhan pd hambanya.  Aku prcaya aku antara yg brtuah .. dpilih utk diduga.  X pernah sedetik pn aku rasa diri ku malang.  Aku redha .... I move on wth my life ... My hgh profile boss brjaya buat aku chged my mind.  Aku stay .. tp kali ni aku lbh brhati2 ..

Dn aku trus brsabar dn  brdoa ... bgi aku kekuatan .. aku was2 .. walau pernah brjanji xkn balas prbuatan org itu .. tp aku jga mnusia biasa ... Tuhan .. tnjukkan aku kebenaran dn berilah aku kekuatan ...  biar hanya Engkau yg mmbalas setiap perbuatan keji nya.

Times goes by ... Luka msih ada .. tp aku sdh bisa menahan sakitnya ... baik pnya pain killer aku pkai .. smpat lgi aku mlawak ni .. nk coolkn diri sndiri ... hehe ... Sdikit demi sdikit kekuatan yg aku bina prlahan2 dh mula mnmpkkan hasilnya ...kwn2 mula mnghmpiri dn aku dh blh trima mereka ... back to the real Ella tp msih brhati2 ... Takut pisang brbuah lgi ...dn BIG HYPPO msih mneruskn lakonan ... hebat kau !!  Trtipu aku dgn watak2 yg kau bwakn ... aku msih x sedar  ...

Smpailah 1 ari .. ada seorg hamba Allah ni .... ketuk je pntu bilik .. trus menderu msuk smbil mnangis2 ..
 bria-ia dia mnangis .. smpai kita lak kna bgi dia tissue ... msa ni dia bongkar sume citer ... aku trkedu .... BIG HYPPO lah orgnya .. yg len2 trlibat scara x lngsung ... sbb bila BIG HYPPO dh ckap ... dia kol yg len2 .. Mcmana ??..   Siap dia warning yg len2 .. Jgn smpai pecah di mulut ..... Hebat kau .. Kau buat psal ... suruh org len cover ... Pnakut jgak ko ni yer ... BIG HYPPO .. BIG PRETENDER ..

X ckup dgn itu hamba Allah ni jga mntak maaf driku melalui surat ... Smpai ari ni aku simpan ...
Aku trkedu .. trkejut .. kelu lidahku utk brkata2 .. segala2nya trbongkar .. sapa ?? dimana ?? bagaimana ??  semuanya trjwb dgn sndirinya.  Stlh hmpir 2 tahun airmata ku kering .. aku tewas ... airmata ku gugur kmbali ... tp dlm situasi yg brbeza ... kali ini aku sedih brcmpur trharu .. Sedih krana kbenaran itu amat mnyakitkan .. trharu krana Tuhan kabulkn prmintaanku ..

Tuhan .. aku sujud pd kebesaranmu.  Akhirnya kau tunaikan permintaan hambamu ini.  Kau bkak pnti ati hambamu itu utk brsemuka dn mnyatakn kbenaran pdku ...  Doaku pd wktu itu hnya 1 .. Berilah aku kekuatan utk mnghadapi hari2 mndatang ... Hanya Engkau yg tahu apa yg trbaik utkku Ya Allah ... Walau pedih utk mnerima hkikat .. tp aku tetap brpegang pd janjiku .. Aku x balas .. Malah aku bangun dgn lbh brsemangat lgi .. lbh  kuat dn brhati2 .. Tgk tu .. Tuhan bgi dugaan dn rahmat pd masa yg sama ..  Dia duga aku dlm wktu sama dia tnjuk kt aku yg jln yg betul .. dgn sapa aku patut brkwn ... Aku brsyukur sgt2 .. Kalau tdk krana pristiwa ini .. smpai bila2 pn aku xkn mmbuka mata  ..

Brmula dr hari itu .. aku dlete nama BIG HYPPO frm my Fren's list.  It's nt an easy decision fr me .. bt i do not hve a choice .. korg bygkn .. dia antara kwn yg aku syg .. yg paling rapat dgn aku ... siap dgn fmili2 dia aku knal .. trgamak dia mnyakiti aku ??  Dia tikam aku dr blkg .. pastu dpn aku dia brmuka2 ...  baik konon .. HIPOKRIT .. BERPURA2 .. lngsung sdkit pn dia tdk rsa brsalah ...Apa motif sbnr dia smpai skrg aku x tau .. Cemburu kt aku ??  utk apa ...  Sakit ati kt aku ??  apa dosa aku kt kau .... Msti ada antara korg yg penah jmpa org camni .. sure korg paham apa yg aku rasa ...

BIG HYPPO .. Hati yg kau sakiti ini tdk akan pulih smpai bila2 ... tikaman kau itu telah mninggalkn luka yg amat dalam ... walau telah cuba ku jahit .. sapu dgn minyak gamat ... dn tampal dgn plaster .. parutnya tetap ada ...  tetap brbekas di hati ku ... Tp aku tetap brsyukur .. x pernah aku mnyesal pnya kwn sejahat BIG HYPPO krana thru this experience i learn to be mre careful ...

Buat korg2 yg mmbca entry ini .. bkn niatku utk mngungkit crita lama .. iyalah dh basi, kn .. wat pe nk kenang2 lgi ... tp ku titipkn cerita ini disini agar blh kita brkongsi pengalaman dn blh kita jdikn panduan.

Pengajarannya .. Brhati-hati memilih kwn.
Rmmber .. Go for QUALITY .. nt QUANTITY ..
X kesah la kalo kita x ramai kwn .. tp biarlah yg brkualiti .. yg blh kita prcayai ...
Jgn ada kwn spt BIG HYPPO @ BIG PRETENDER ... aku dh rasa skitnya ...

Lgi 1 ... Bangunlah dr kejatuhan
Carilah kekuatan dn bina balik kubu itu ...
jgn trus jatuh dn x bangun2 ....
saat2 mcm ni .. brserahlah pada Allah s.w.t.
Dia mndgr rintihan hambanya ..
Insyallah .. kebenaran itu psti akn trbongkar jga akhirnya ...

Dan yg trakhir .. Jgn kita balas ...
Prcayalah bhawa setiap kejahatan yg org buat kt kita ..
pasti ada balasannya ...











6 comments:

Anonymous said...

Hmmmm tanpa aku sedri menitik jugak air mata aku..heran budak yg duduk sblah aku..agaknya dia fkir aku jatuh dgn hubby kot..hehehe...aku sedih sbb aku pun terkena mcm ni...sakitnya hanya Allah yg tau..knapala dia tergamak menfitnah aku...fitnah yg huh amat dasyat untuk aku terima...apa dosa aku sedangkan aku tak pernah ganggu hidup dia...

Anonymous said...

bukan jatuh "gaduhh" hehehe

kakchik@ella said...

sama la kita .. biarkn ia brlalu .. bangun dgn lbh brsemangat lagi ...

Anonymous said...

parut masih ada cmne ni???

kakchik@ella said...

buat x nmpk je la parut tu ... trus trang ckp .. aku x suka brdndam .. nnt ada ttik hitam dlm ati .. nnt hati kta x bersih .. cmna jiwa nk tenang .. btl x .. i ignore that person ..

farasakura said...

kawan sejati memang susah nak cari kan...
fara pun salu je kena camtu =,=