Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kuli-kuli. Harga Diri.

Cukup-cukup lah kau dikuli-kuli selama ini.
Jangan biar dia ambil kesempatan lagi.
Your kindness is your weakness. Be careful.

Bila terlalu sayang seseorang .. kita rela digunakan dia. Kita ikhlaskan segala lelah, wang ringgit, masa dan tenaga.  Tak sekali pun kita mengeluh kerana kita buat segalanya dengan rela. Tanpa disedari sikap terlalu ambil berat .. terlalu sayang .. terlalu prihatin itu mengundang rasa tidak senang di hati pihak ke 3, ke 4 dan seterusnya.  

Tapi sayang .. kebaikan yang kita curah tidak buat mereka celik mata tapi menjadikan mereka lebih 'buta'. Dibalas dengan  kata-kata hinaan, celaan yang bukan hanya melukakan satu hati .. malah ramai lagi. Terima kasih sahabat kerana sanggup berkongsi bukan hanya yang semanis madu tapi juga sanggup sama-sama menelan yang sepahit hempedu. Malah mereka yang lebih merasa kepahitan itu sebenarnya. Aku kah yang kurang rasa? Atau mereka yang terlebih peka?

I have learned my lesson. 'Jangan sampai pisang berbuah dua kali'. I forgive but not forget cos kotak memori tak ada butang 'delete' mahupun 'backspace.' Cukup lah dengan apa yang berlaku. Aku pun ada Harga Diri.

Tidak mahu hanyut dibuai emosi. 
Jom beraya malam ni. 2 rumah dah bagi 'green light' untuk diserbu. Yeayyy!!!




13 comments:

pinky said...

SELAMAT HARI RAYA KC...=)

Cik Ina Do Do Cheng said...

cik ina setuju, ramai yang suka mengambil kesempatan atas kelemahan atau kebaikkan orang lain.cantik eye shadow kak chik sama padan ngan baju : )

kakchik@ella said...

Cik ina, bila kita buat sesuatu dengan ikhlas dan atas rasa sayang, kita tak rasa dipergunakan. Org sekeliling yang terasa. Tu yg KC maksudkan "Aku kah yg kurang rasa atau mereka yg terlebih peka". Tak pe lah Cik Ina, benda dh berlalu. coretan ini hanya sekadar peringatan utk diri sendiri. Pasni hati-hati. Hehe.

Tina Othman said...

betul tu kc, jadi pengajaran supaya jgn mudah percaya kat org

apapun, kc sangat cantik hehe

:: Mrs.Eady :: said...

semoga kuat menempuh dugaan ini :)

faraherda. razalan said...

Rajin betul KC g raye...

Melati Qistyna's Mummy said...

Lama x singgah, byk yg Nk dibaca, ni pong belom abes, hukk

Kulit sm itam, ati lain2...


Slmt hr ry maaf zahir batin

sudipVSsenduk said...

Dugaan & cobaan buatkan kita lebih matang.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin KC.

JunAina said...

Dalam emosi boleh jalan2 raya lagi ye KC...

Itulah rencah hidup KC.

aniqbukhary said...

Cobaan! cobaan!

Peri PiA said...

kc ku always positif

Anonymous said...

kc, dlm hidup ini ramai kawan yang hipokrit..baik di depan tapi dibelakang belum tau...berhati-hatilah....

Kesuma Angsana said...

sesekali meluah rasa ye kakcik!