Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Entry Mengenang/Terkenang Kashmir

Good morning Readers.  Today is Wednesday@ Rabu. Last time i used to love Wednesday cos its in a middle of the week but now since i work on my own .. everyday is my favorite day.  No hassle .. no headache .. i managed my own time.  Dan hakikatnya saya semakin sihat dan mempunyai hidup yang lebih berkualiti sejak bekerja sendiri.  Tak percaya? Cuba. But make sure stable yourself first ya.

Ephyra Collagen Drink and Vit C is a must every morning. Dah lama Misz-ella amalkan and its actually is the secret of my beauty *ouchhh  .. puji diri sendiri* Yang penting jaga kesihatan .. cantik tu no. 2.  Apa pun dalam hidup .. cari sihat dulu. Sihat tetap no. 1, kan. Bila sehat semua kita boleh buat .. kita boleh kerja, boleh jaga diri, kita boleh jaga keluarga and makes everyone happy. And good thing, both Ephyra and Vit C ni saya jual at a very cheap and reasonable price. Nak tau berapa? Whatsapp/Email la saya .. no tel dan email macam biasa ... 

Sesekali keluar breakfast with kesayangan. Mek Ella tunggu kat rumah .. Mek Ti tunggu kat kedai. Molek sangat la tu.  So when the miscomunication settled, they and their food are done. Tak kira .. mu teman aku makan. Tehehehe.


Suka aiskrim Vanilla .. tak suka aiskrim coklat.  Tapi paling suka Aiskrim Malaysia penghilang dahaga.  Aiskrim Omputeh tak leh lawan aiskrim Made in Malaysian la babe .. tak percaya? Go and get one and tell me about it.


One day, i ate my favorite Meatball at Ikea sorang-orang.  Biasa .. its normal for me to be alone.  Tak kesah sebab i am so used to it.  The Yam Ring Cake from Beyond Veggie of Secret Recipe is very good taste. No chicken inside .. all vegie. Sedaplah!!


Sejak Aiman duduk Asrama, weekend is the most awaited moments.  The family will sit and eat together and as usual .. Misz-ella la Chef nya.  Mula-mula dulu rasa sunyi tanpa Aiman because he is the only child tapi later on dah biasa. Berdua bertiga lebih baik tapi sorang pun saya dah biasa. No complain. No bising-bising. Redha. Allah SWT has His own plan for us.  Ada sebab kenapa anak Misz-ella satu je, kan eventhough i pregnant banyak kali. Even jeles tengok orang lain beranak ramai, satu pun tetap Rezeki. Alhamdulillah. 

Once a while keluar jalan-jalan dengan kesayangan and last week .. Misz-ella keluar dengan Kak Zu, Kak Yan and Zura. We ate, we talked, we laughed and still .. Kashmir is our main topic.  We missed moments that we spend together actually, 10 hari bertemankan diaorang .. mana la tak rindu, kan.

Beautiful mountains of Kashmir from the aeroplane. I want to see it again. Tahun depan. Yeszz .. tahun depan In Sha Allah.

Kupiah Kashmir yang Misz-ella bawak balik jadi rebutan kaum Adam di rumah. Semua nak sorang satu. Nampaknya raya tahun ni korang sume se fesyen la ye? Tehehehe.

One Saturday, Kak Zu came to my house and prepared Masala Tea in my kitchen.  Sedap .. memang kena resepi nya.  Masa nak minum, menusuk aroma rempah ratus dan terus menggoda selera.

Berminat nak ke Kashmir? First tip .. decide when to visit. Nak Spring? Summer? Autumn or Winter? OK Please skip Winter. Tak da orang nak berjalan during that time.  The best is Spring and early Summer. Spring siangnya cuma 15-17 darjah celcius .. malam 2-3 darjah celcius.  Boleh main snow when you visit the Aparwath mountain dan boleh tengok the friendly matahari di Manasbal Park.  The tulips are blooming, the weather is good during this time. Tapi ketentuannya milik Allah SWT .. kita merancang sahaja.

Once decided, google the ticket price. KL-Delhi is usually expensive .. more than 2K normal price but be smart like us .. buy during MATTA Fair to enjoy big savings!! I only pay RM1050 for return KL-Delhi. Luggage 30kg, free food and beverage on board, boleh tengok ber round-round movie (5 hours journey) its so worth it with MAS. 7 days in Kashmir, cukup untuk explore the whole territory. My advise .. fly to Delhi malam hari and fly to Kashmir with the first flight the next morning. Duduk 2 malam di Houseboat dan 3-4 malam di Hotel dalam bandar Srinagar. Kashmir is a safe city, despite the Rusuhan Anti-India yang sering diperkatakan but with one condition .. sila dapatkan Tour Guide orang tempatan. They know Kashmir more. Where, When, What condition .. everything they will advise. Doesnt matter man or ladies .. its better to have local accompanying us as Kashmir belum lagi mencapai tahap "Tourist Friendly". No public toilet, lack of signages .. Kashmir is so Virgin and pure. Untouchable. That is the main beauty recipe of Kashmir, actually. Sebuah daerah yang masih 'dara', terpelihara dan buat kami jatuh cinta.

Ok dah. I dont want to write anymore. Detaill entry about Kashmir will be up soon. Esok kita cerita lagi. Bye and Thank you, Readers.



7 comments:

Mama Zharfan said...

siyes teringin nak ke sana..cuma tak tau bila..

NS said...

tak sabar nak tunggu entry kashmir... Kashmir, mu tunggu aku datang.... hehehe

Azian Elias said...

gambar kat toilet pun cantik kan. heee

kakchik@ella said...

Jom la Suzie@MamaZharfan, kc pn nk gi lagi. Jom. Jom. Jom.

kakchik@ella said...

Jom NS. Kashmir is definitely best!

kakchik@ella said...

kan Kak Yan kan. Asal nampak benda cantik je nak bergambar. Gitu la kita. Tehehehehe.

AIMAN said...

Salam. Miss ella. Mohon email. Nak tanya mengenai kashmir. Ahmad