Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kashmir Day 3 - University Of Kashmir, Ladang Apple, Manasbal Park dan Wullar Lake

Hari ke 3 - Pagi ni harus check out dari Houseboat cos we are going to stay in the hotel for the next three nights.

Dah lepas ber "Farewell" dengan pihak pengurusan Gulistan Palace, Shikara bawa kami ke jeti dan di sana Mushtaq our driver dah menanti.  Its gonna be a pack day for us .. bermacam aktiviti dah disusun untuk kami harini. Tak pe .. kitorang rela je .. apa kelas jalan jauh-jauh lepak dalam bilik, kan.


Sarapan pagi ini ialah Mee Goreng dan Toast. Hurmmm  .. not bad tapi kurang pedas. Tak makan pedas tak puas weih .. kawe tekok melayu. 




Hurmmmm Yummy!!

This Ginger Biscuits is a special recipe of Kashmir.  This is very much better than the Ginger biscuits by Mark & Spencer and Ikea.  Misz-ella peminat ginger so Ginger biscuits is my favorite and so far this is the best. Sayang Misz-ella tak dapat bungkus bawak balik. sedih. *sobs*

Moonlight - The Walnut Fudge Shop
Sedap gila cookies kat sini especially Walnut Tart. Hajat hati nak berkongsi rasa Walnut Tart yang sedap ni dengan mama, abah, adik beradik dan kesayangan disini tak kesampaian. Hurmmmm .. 



Ingat nama Kedai Bakery ni ye kawan-kawan .. MOONLIGHT.  If you are in Kashmir, please get their Walnut Tart, Ginger Biscuits and others.  The taste is damn good.  TQ  Kak Yan for recommending this delicious Walnut Tart to us.


Next is melawat University of Kashmir

Look .. Maka insiden jatuh cinta pada keindahan bumi Kashmir terjadi lagi.  Apasal lawa sangat ni?

Children's of Kashmiri .. anak-anak pekerja Universiti barangkali. Comel-comel .. they speaks good English.

Subhanallah .. cantiknya.  Spring is the most awaited time after their long winter.  People will go out .. picnic .. sitting, eating and chatting with their love one.  Masa Winter, tak da yang nak keluar rumah .. kedai-kedai tutup awal .. tak da aktiviti luar yang boleh dibuat.  So kedatangan 'Spring' adalah sangat dinantikan.  Its sunny day .. a good day today.

B.E.A.U.T.I.F.U.L. 
Pemandangan yang cantik, angin dingin sepoi-sepoi bahasa, cahaya matahari yang 'friendly' dan udara yang segar .. segala-galanya adalah 'perfect.  This University area is the Bank of Oxygen .. says Fahad.




This is Chinar Tree. 
Dalam kawasan University of Kashmir, terdapat lebih dari 600 spesis pokok ini.  Pokok Chinar telah diwartakan di bawah Undang-undang pokok Kashmir. Tiada penebangan atau penghapusan pokok sewenangnya boleh dilakukan. Kalau kita bela pokok ni di kawasan rumah, lebih dari 10 tahun usia pokok itu, dengan automatik ia jadi hakmilik Kerajaan.  Tiap pokok di kawasan ini direkod, dinomborkan untuk tujuan pemantauan.  Menurut kata Fahad, pokok Chinar ditanam dari zaman pemerintahan Moghul lagi.  Tengok bagaimana diaorang menghargai dan memelihara khazanah berharga, kan. Pokok Chinar di Kashmir tidak boleh ditebang .. walaupun untuk tujuan pembangunan.



Cantik, kan


Next is melawat Ladang epal seluas 100 ekar milik keluarga Fahad 


Walnut Tree belakang rumah je

 Bergambar dengan pokok-pokok epal yang tiada di laman rumah i.  

Wahhhh .. terjatuh cinta lagi Misz-ella disini.  

Eliiiiiiii .. dan dia pun senyum mesra pada my camera. Sweet!

 Dari ladang epal belakang rumah pun boleh nampak Gunung Salji.  I told you kan .. bentuk mukabumi Kashmir is oval in shape so gunung ganang boleh kelihatan di mana sahaja kita berada.  This is Uncle Muzaffar .. suara dia best dan romantis gila.  Kalau kat Malaysia dah kaya raya dengan iklan ni.  Thanks Uncle for allowing us to come and play around at your Apple  Farm.  Kalau datang beberapa bulan lagi dapat makan epal, kan.

Each and everyone of us were welcome with this Narcissus flower.  Menurut Uncle Muzaffar, they have not receiving any guests since Winter and are happy to have us as their guests today.  Thank you Uncle.  Shukriah. Shukriah. Terima kasih kerana sudi menerima kami sebagai tetamu di bumi Kashmir ini.  By this time, i fall in love with Kashmiri.  Budi bahasa, hormat menghormati sesama insani masih menebal dalam jiwa mereka. Alhamdulillah .. bersyukur kerana berpeluang menikmati keindahan bumi Kashmir from the other side of it.  

Kehwa Tea was served with cookies.  Kehwa is a traditional green tea preparation consumed in Afghanistan, northern Pakistan as well as Kashmir Valley. Sedap. Sangat sedap. Di Kashmir, bukan sahaja pemandangan cantik, orangnya lawa-lawa, makanan sedap .. Masala Tea dan Kehwa Tea pun sangat memikat hati. Macamana la balik kita tak teringat-ingat, kan.



Selepas sejam melawat Ladang Epal di rumah keluarga Fahad, we headed to Manasbal Park, 30km North of Srinagar.

Manasbal Park
Again!! I fall in love with the beautiful Kashmir.




The Picture Says It All .. Biar gambar bercerita



Ada satu 'cottage' indah disini. Kebiasaannya menjadi tempat hinggap VVIP 


Dan kami sangat bertuah .. kerana berpeluang menikmati 'Masala Tea' di taman yang cantik ini.  This is the wonderful Tea Party i ever had in my life .. bertemankan pemandangan yang cantik .. hidangan yang ringkas tapi penuh nikmat dalam suasana yang tenang dan damai.  Thanks Fahad for the wonderful arrangement.  Puashati la guna servis 'tour guide' dia ni.



Walnut Tart yang Misz-ella sebutkan tadi




Chinar leaves

 Our next destination is Wullar Lake .. one of the largest fresh water lake in Asia in Bandipora District.  From here, you can see the mountain.

 Subhanallah. Sungguh cantik ciptaan Allah SWT.  Unfortunately we didn't manage to explore the whole Wullar Lake cos certain area were closed during our visit.  Visit Wullar Lake info here and look for more beautiful photos.

Haihhh .. atas rumput pun nak 'pose'. Tehehehe.


 And here, sekali lagi kami menikmati hidangan ringkas ~ Kebab kambing dan bebola ayam.. Minum petang menghadap Gunung Salji dibawah sinaran matahari yang 'friendly' memang indah dan mengasyikkan.  Kat Malaysia cuaca panas orang tak keluar rumah .. but here its like their happy hour.  Bersyukur mereka kerana kedatangan 'Spring' membawa sinaran matahari yang tiada semasa 'Winter'

Kebab Kambing dan Chicken Meatball

Masala Tea

Habis minum, hari dah lewat petang lalu kami pun pulang.  Berakhir sebuah hari yang padat dan indah.  Dari University ke Ladang epal .. dari Ladang epal ke Manasbal Park dan Wullar Lake .. dari Kehwa, Masala Tea dan Air Mineral .. segalanya indah buat kami disini.  Alhamdulillah .. buat kelana kami di Bumi Kashmir di hari ke 3 ini.  Esok kita nak pegi Pahalgam.  Nanti Misz-ella cerita ye.  Till then, Thanks for reading and Good Bye.




12 comments:

Yana Halim said...

fuyooooo.....kena gigih kumpul duit nih.. hehe

Mama Zharfan said...

tak sbr nak baca entry psl bajet/expenses cuti2 kashmir ni

Amanda Suria said...

mesti best giler kan..nanti last entry share utk cost untk ke kashmir ni ye...

mrs gold said...

cantik header baru kak chik!

:: idzwa :: said...

cantik nyerrrr!!!!

Ita Rossi said...

tak sabar tunggu next entry. Rasa macam dah sampai ke sana juga bila baca cerita kc.

Kniedaz said...

nanti saya mai baca entri seterusnya k...

Anonymous said...

please update more about the trip... not follower but just male reader...6 female malays have a group trip to Kashmir... interesting story and beautiful pic... tell more how ur group manage to do this even... ingatkan Kashmir is a not a safe place for a woman....azwiusa

~ini mini~ said...

eh...rumah yg last tu mcm rumah dlm cerita Bobby dulu tu...hehe

Cik Puan Eka said...

best gileee.

pastry dia fuhh terliur eka. ngan ginger cookies tu. Pemandangan indah sgt. SubhanaAllah

Anonymous said...

Salam..nk mintak no phone or emel fahad bole? Do emel me at syu_tweet@yahoo.com.. tq yer..

Anonymous said...

search for routemasters in facebook..it's his company..I'm one of the guests.