Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Srinagar Airport, India Gates, Sarojini Nagar Market dan Indira Ghandi International Airport

Today is a sad day cos we are leaving Srinagar and heading to New Delhi before going back to Malaysia at 11 pm (India time) ~ (India is 2 1/2 hours behind us).

Memang sedih nak balik .. meninggalkan semua yang indah disini. I think not only us, the hotel staffs were sad too.  I think they feel touched dengan keramahan dan kebaikan rakyat Malaysia.  Kitorang ni .. 6 of us ni memang jenis sempoi gila.. dengan sapa-sapa boleh borak. Dengan Owner hotel boleh, dengan Waiter, dengan Chef dengan sapa-sapa pun kitorang ok.  So kawan-kawan, wherever you are, please be a good Malaysian so that orang akan kenang kita sebagai Malaysian yang baik, berhemah, berbudi bahasa tak kira pada sesiapa sahaja. I am one proud Malaysian lady when i received good comment about Malaysian from Kashmiri. Saya anak Malaysia. Yeayy!!

The night before we left .. all the staff gather with us termasuklah Mr. Altaf the MD of the Hotel. Ehhh .. lupa nak ambik gambar dia. Altaf reminded the staff to prepare our breakfast earlier as we are leaving by 6:45am to the airport tomorrow. So by 6am, kami dapat morning call from the staff .. Maam .. breakfast is ready .. please come down.  Infact every meal time they will call our room to remind us on Dinner and breakfast.  Risau betul all the staff if ada hotel guest terlupa nak turun makan. So sweet, kan. And the Uncle beside me, is such a sweet guy. He can't speak English tapi berusaha untuk berkomunikasi dengan i. He told me he has a daughter at my age. So i called him 'Baba' (father). Ololo .. kot ye sebaya dengan anak dia .. i dah 41 tahun .. bukan 20an lagi Baba oiii.

There was one incident, water in the bathroom is not hot even its already 6 am. (Kat hotel ni air panas ikut jadual) .. so Misz-ella called the Reception. Maka naiklah si 'Baba' spending almost 5 to 10 minutes to make sure the water is hot so that we can take our shower.  Dia bukak air .. tunggu air tu sampai panas .. dah panas betul-betul baru dia turun.  It takes time to panas actually .. about 15-20 minutes after the main heater for the whole building is ON. So sweet 'Baba' .. even dia cakap ayam i cakap itik .. i angguk je mengenangkan kesungguhan dia. And i gave my Red Winter coat to him as my appreciation to him.  I pun tak bawak apa-apa dari KL nak dibagi pada diaorang semua so tak pe lah .. i sedekah je lah Winter coat i tu pada 'Baba'.  Moga dia dapat manfaatkannya. In sha Allah.

Ferooz the F&B Manager.  Very nice soft spoken guy. Whatever you needs in the Hotel not only during dining, you can tell him. He is willing to offer a helping hand.  Thanks so much Feeroz. 

A Farewell photo with the hotel staff before we left to the airport.  Hampir jam 7 pagi .. matahari dah tinggi tapi still very cold at this time.  Kashmir memang sejuk sepanjang tahunlah.  During Spring its 15-17 during daytime and 2-3 celcius only during night time.  When i look at this photo, i suddenly miss this moment ~ 6 Malaysian ladies travelling together to Kashmir. Hurmmm .. i will definitely repeat Kashmir with more kesayangan satu hari nanti. Kalau ada rezeki Allah SWT .. In Sha Allah.



Srinagar Airport
Meh nak cite pasal Airport Srinagar. This is a domestic airport. Hanya ada dua airline disini .. Indigo dan SpiceJet. Security is very tight here.  Nak masuk pagar airport, you need to show your flight ticket. Dah tunjuk then kereta boleh jalan.  Stop kat first check point, turunkan bagasi and they will scan. Dah scan bag, diaorang scan kita pulak. Ada bilik khas untuk perempuan kat sini ye. All clear then masukkan balik beg dalam kereta dan terus sampai ke pintu lobi airport.  But before masuk ke pintu, bagasi will be scan for another round. So beratur. Bagasi dah clear, pergi dekat Tourist Departure Counter, isi borang ByeBye. Then proceed to Check In Counter with your luggage. Bag tag dah dapat, boarding pass dah dapat  lets go to another process which is .....

Please identify your luggage before they proceed to place it in the aeroplane. Even the counter staff dah 'tag' our bag, we still need to go to a Section where you have to identity and confirmed your bag with the airport staffs. Lepas tu baru diaorang akan ambik luggage kita dan letak dalam kapal terbang.  They want you to double confirm it. Camtu la process dia.


Dah settle semua baru proceed to the departure hall which is at the Upper floor

Even low cost carrier flight but the plane is very much comfortable and spacious than our AirAsia. Ada jual makan minum dalam kapal terbang .. macam AA jugak.  Tapi Misz-ella idak le makan .. sebab masih kenyang.

Hellooooooo .. tengok background. Confirmed i no longer in Kashmir, kan. This is India Gates in Delhi.  India Gates atau nama asalnya All India War Memorial is the War Memorial built in memory of 70,000 Indian soldier who died in World War I. Ini ialah Tugu Peringatan Perang.  Nama-nama askar yang terkorban diukir di atas batu berwarna coklat tu. Boleh kita nampak nama-nama tu kalau pergi dekat-dekat.  Kat sini kitorang tak buat apa .. ambik gambar je.  Tak tahan pun lama-lama kat sini sebab panas. Lagipun rimas la kena kejar dengan peniaga-peniaga kat sini.  Gue sudah 'broke' ok .. No money already. Tehehehe.

Lawa senibina Tugu ni.  Agak besar jugak opening dia .. boleh kereta lalu kat ruang tu.





Then kami suruh Raju our Driver @ Tour Guide bawa kami ke Sarojini Nagar Market .. tempat rakyat tempatan membeli belah .. bukan tempat 'tourist' ye. Saje je kitorang nak pergi tempat-tempat macamni.  If pergi tempat-tempat yang 'tourist' akan pergi .. harga tersangatlah al-mahal.  Sehelai Kain Saree mencecah ratusan baik beli kat KL jer, kan.

Punya la banyak barang nak dijual dalam kedai ni sampai melimpah ke luar kedai. Tapi kedai ni best .. dalam kedai dia material cantik-cantik. Lawa-lawa dan murah!

So korang in Delhi if nak shopping kain Saree or Punjabi, sila ke Sarojini Nagar Market.  Ada 2 method of shopping here. Dalam kedai or luar kedai. Barangnya sama je.  Misz-ella dah chekidauuttt for you all tapi shopping kat luar lagi 'thrill' la ... sebab sume diaorang .. kita je yang lain macam but again .. its safe here. OK je Misz-ella rebut-rebut dengan diaorang beli 'bangle' kat sini. Tak da hal.

Then we asked Raju to bring us for lunch. He brought us to a Muslim Community Area di tengah-tengah bandar New Delhi .. not far from Sarojini Nagar Market. 10-15 minit sampai dah.



Ohhh Sedih. Di Delhi kami sedih melihat keadaan hidup Komuniti Islam disini. Sedihlah. 4 Wilayah di India kami pergi, Delhi paling menyedihkan hati kami.

Antara Rangkaian Restoran Muslim terbesar di India adalah Restoran Karim

Makan time.  Zura and Eli need help while ordering the meal.  Tapi you all jangan risau, kat Menu dia ada English translation siap dengan description of the meal sekali. Very detail.

My last day in India. So i pilih Nasi Beriyani Kambing yang berasnya panjang-panjang dan menggeramkan hati. Tengok jug 'Silver' tu .. cantik, kan. Dorang buat isi air kosong serve kat pelanggan. Suka lah!!

OK dah jumpa. Tapi 'mood' dah tak da nak berhenti masa ni sebab kami diserbu oleh sekumpulan Pengemis yang tak habis-habis berzikir "Lailahailalah ..' kat kami sambil dukung anak tak pakai seluar dan tangan menghulur pada kami.  Kesian.  Memang kesian tengok tapi cuba fikir apa jadi kalau kita bagi? Mau kena serbu kitorang nanti.  So kuatkan hati. Jalan terus jangan pandang kiri kanan dan buat tak tau je.  Errrrr .. sakit jiwa. Sakit jiwa tak dapat beli idaman hati tapi tak po lah .. later-later la ye *pujuk diri*

Masuk kereta Kak Yan cakap kat Raju .. This is the real India. You know what ? Kashmir is very clean .. no beggar .. not like here. Hurmmm .. memang betul cakap Kak Yan tu. Kalau ada pun peminta sedekah, seorang dua je tu pun bagi gula-gula coklat dorang hepi dah .. tak kejar kita dah tapi kat Delhi .. adehhhh .. bertabah lah wahai Ella. Jangan serik nak datang lagi. Sarojini Market good for shopping, OK *misi pujuk diri lagi*

Lepas tu Raju nak bawak kitorang 'sight seeing' ke Redfort pulak tapi we do not have enough time because its already more than 4pm.  We have to check in to the hotel, shower, pack our things and be at the airport by 8pm. So terus kami Check in di Nandkarta Suites, Karol Bagh, New Delhi.  Hanya ada 2 jam untuk bersiap .. satu bilik 3 orang .. nak Solat, nak mandi, nak 'packing' .. so hajat hati nak naik TukTuk dengan Raju keliling bandar Delhi terpaksa Misz-ella lupakan. Later-later .. Next visit. Ehhhh .. ada ke lain kali? Tehehehe.


Raju our Driver Cum Tour Guide.  Very fluent in English and very funny guy.

We are at the Airport.

Aku baru nak bergambar tup-tup keluar mop kat belakang tu

Alamakkkkk .. keluar budak tecik tu pulak. Adehhhh
Lawa kan toilet Female and Male dorang?

Melepas lelah sorang-sorang di International Airport India.  One thing la kan, kat India ni puas kena raba dengan Pegawai Imigresen. Tak kira mesin scanner bunyi ke tidak .. masuk dalam tirai tu habis dia raba .. offkos perempuan la yang raba perempuan, kan. Tehehehe.

 Surau ada di sini ye .. Dekat dengan Gate 15. Besar dan selesa Surau dia. Tapi jangan cari 'signboard' Surau .. cari Prayer Room. Tehehehe.


Buggy Service quite active .. unlike KLIA sesekali je nampak ia digunakan. 

Boleh la kalau nak baring kalau penat.

Penerbangan balik  adalah pada jam 11 malam waktu India (1:30 pagi waktu Malaysia) via Malaysia Airlines.  Despite all the tragedy, i still love Penerbangan Malaysia.  Feeling patriotik la sangat bila terbang naik kapal terbang bawak bendera Malaysia. Sampai KLIA pukul 6:30 pagi (5 hours journey).  Masa ni baru rasa penat sebab Misz-ella hanya tidur setengah jam dalam kapal terbang.  Misz-ella memang susah nak tidur dalam flight ... tengok orang lain tidur jeles jer. Nak je gerak sorang-sorang ajak sembang. Hahaha .. macam la boleh!!

Berakhir sudah pengembaraan kami selama 9H/8M di New Delhi, Jaipur, Agra dan Kashmir. Tapi jangan risau, entry pengembaraan belum lagi habis .. so stay with me because ada 2, 3 entry lagi nak buat untuk Trip ni. Thanks for reading, Byeeee.

8 comments:

Anonymous said...

boleh tak on next entry ,you tell us the cost of the trip, hotel, tour guide etc?? kalau travel alone... safe tak? regardless if u are male or female? azwiusa

kakchik@ella said...

ok azwi. definitely i will. tunggu ye.

gadisBunga™ said...

ada lagi tak next time???

sure ada!!!! blink blink kan mata nihhh! :D

this is what i love about traveling. kite bukan nak tengok tempat cantik je. tapi juga kene nampak the dark side of the place jugak.

baru la terbuka mata kita~

Lydia Miza said...

KC!!! Lawanya kat sana. Barang murah eh?

Mama Zharfan said...

siyes besh!!!

Kniedaz said...

cerita pasal trip dah baca..nak tunggu pasal do's and don't...cost..etc plak hehehe

Sukma Haron said...

bestnya kalau ke sana.....

NEKCIK said...

salam kenal ella...ni nekcik emak eli. .aunty jura n jian
waa libur sakkan uols kat sana ye