Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

17052015 - Abah Dah Tak Ada

I was at the Bloggers Gathering last Sunday when  suddenly i received a called from my nephew thru Aiman's handphone.

Mama Uda kat mana? Balik sekarang Atok tiba-tiba tak sedarkan diri.  Ok.. I balik sekarang.

Tapi masih tak sedap hati. So i called mom's handphone. Kakchik .. balik la ... Abah dah tak sedar diri ni. Mom was crying. Ok mama, Kc balik sekarang jugak.

Then i called my sister KY ~ Have you called the ambulance? Yes. They are now doing CPR.

Dupp !! Bagai ditendang di dada Misz-ella saat ini bila terdengar perkataan CPR ~ Bantuan pernafasan yang akan diberikan kepada pesakit di saat kritikal bagi membantu jantung berdegup semula.

Me and Aiman quickly left the Event. On the way home .. dapat panggilan telefon dari my nephew .. Atok dah tak ada. Suruh Mama Uda rilek, calm down, drive home safe.

Sad. We are very sad. I was crying the whole journey home. Salam Bin Samad - This special man is my stepfather who raised me up and who has been taking care of me for 36 years. Tak pernah aku jumpa lelaki sehebat ini ~ menjaga dan membesarkan 5 orang anak tiri tanpa rungutan. Dia tak pernah jentik, tak pernah tengking, tak pernah marah even kami buat salah. Dia jaga kami macam anak sendiri.




Abah meninggal tiba-tiba. Tengah elok bersembang, tiba-tiba Abah rebah terkulai di bahu seorang sahabat. Mama ada kat sebelah. Mama ambik Abah dan akhirnya Abah menghembus nafas terakhirnya di pangkuan Mama. Tiba-tiba. Segalanya berlaku tiba-tiba. When i first received the phone call, i thot Abah pengsan rupa-rupanya Abah pergi terus meninggalkan kami semua .. tanpa pesanan. Tak sempat kami nak mintak maaf, tak sempat kami nak luahkan betapa kami semua sayang abah sepenuh hati, bagaikan abah kandung kami sendiri.

Selamat Tinggal Abah. I had a wonderful 36 years with you. Abah hantar kakchik pergi sekolah, Abah kejutkan Kakchik tengah malam bila kakchik perlu study untuk peperiksaan, Abah ajar kami erti kasih sayang, Abah banyak mendidik kakchik erti kehidupan.

Thanks God for providing us with this great man. Sejujurnya, sangat sukar mencari lelaki sehebat dia .. yang menerima kami seadanya .. yang menjaga 5 orang anak tiri bagai anak nya sendiri. Tenanglah di sana Abah bersama sang bidadari. We love you. *sobs*

Al-Fatihah buat Arwah Salam Bin Samad. Moga ditempatkan di kalangan para Syuhada.


14 comments:

Kakcik Nur said...

Innalillahhiwainnailaihirojiun....

tenku butang said...

Alfatihah buat arwah.. takziah buat awak dan family.. tabahkan hati ye

mummy_ayu said...

takziah..be strong key adapi dugaan ni.. Al Fatihah untuk arwah....

Kakzakie said...

Innalillahi wainnailaihi rojiuun.
Salam takziah dari kakak. Kakak dpt rasakan betapa sedihnya bila org yg kita sayang perginya dgn tiba-tiba.

Moga rohnya tenang di sana

Khususon ila ruhi almarhum Salam bin Samad al-fatihah.

Hudson Hah said...

Alfatihah...
May he R.I.P.

Ella bersabar ya.

Ita Rossi said...

Innalillah...

Moga rohnya ditempatkan bersama2 org yang soleh.

Bertabahlah wahai Ella.

sue sue said...

Alfatihah,,,moga tabah hadapi dugaan ini...

Jemput singgah ke blog saya:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com

Pn Qema said...

Salam Takziah sis...
Semoga rohnya dicucuri rahmat...
Banyakkan bersabar ye sis.

Yan Ty said...

Salam Takziah Buat Akak & Sekeluarga

Chot said...

Innalillah.. Alfatihah. Semoga Rohnya ditempat dikalangan orang beriman. Takziah kak ella. Semoga tabah menerima..

aima said...

Al fatihah.... Salam takziah kc....

Alin Marlini said...

Salam takziah kc...sedihnya tapi apapun kt perlu redha

mama tisya said...

salam takziah utk arwah abah..alfatihah

LadyOfGee said...

Innalillahhiwainnailaihirojiun
takziah KC..