Sunday, June 10, 2012

Borong Baju Kurung 'Made In Vietnam'

Pagi hari ke 2. Hari ini kami bershopping di HCMC sambil diiringi Azizah. We pay her 30USD  .. (sorang 10USD = RM30) untuk servis dari pagi sampai malam. Azizah is a very nice lady .. malam sebelum tu dia  tanya .. Kak Ella .. esok mahu saya belikan sarapan? Mau makan apa? Nasi Lemak? Mee Soup? Mau Teh? Mau Kopi? Mau Roti? OkOk .. DahDah. Pe kes terbang jauh-jauh dari KL ke HCMC pastu sarapan Nasi Lemak, kan? Haruss la kita makan Makanan Tempatan so 'PHO' atau Noodles Soup pilihan kami. Ekceli kalau ikutkan myself, makan roti dengan butter pun dah cukup untuk sarapan pagi tapi travel dengan anak-anak maka haruslah keselesaan anak diutamakan. So, Azizah bungkuskan 3 Vietnamese Noodles dan 5 Kopi. Sampai Hotel kopi panas tinggal suku .. yang Mama kata ni pati kopi kot .. kena tambah air ni  rupa-rupanya lagi tiga suku kopi tumpah dalam plastik. Kahkahkah. Mesti laju dan kornar baring Azizah bawak moto. Hehehe.

PHO atau Vietnamese Noodles Soup. Yang ni 'special' sebab dibuat dari Ayam Kampung. Rasa dia .... Ya Allah i tell you ... Sedap gila!! Sampai licin kuah kitorang hirup.

Makan kat Bilik Hotel jerrrr. Hotel ni best. Depan Hotel ada Kedai Makan Hajah Basiroh. Orang Melayu kita yang duduk kat hotel ni bungkus makanan dari situ pastu makan kat Coffee House. Hotel Staff  dia tak kesah pun. Pastu kalau korang nak kol sini sana tapi tak tau camna nak guna telefon dia *i le tewww* mintak je Receptionist tolong kol kan. They will help with smile and most importantly , its free. Bil telefon tak yah bayar .. internet pun free .. betul-betul kita bayar duit bilik je. Best, kan.

Pas makan kami ke Butik Hong Anh untuk beli Baju Kurung Moden. Forumer ramai cakap design kat Butik Hong Anh lebih exclusive. Bila i tengok, memang cantek lah design dia tapi hati sedikit keciwa sebab 'Staff' Butik ni kekwat sangat. Layan Customer nak tak nak. When i pay 100USD untuk baju kurung berharga 28USD dia kata give me small money*dengan muka kelat*. I dont have small change. Bila saya jawab camtu dia buat 'donno' so i decide tak yah beli lah baju tu pastu bila dia dah settle urusniaga yang Mama punya dia terus dia pandang kita dan cakap Give me the money .. i change for you.  Eh .. boleh pulak kau ye? Elele .. mentang-mentang 'sale' dia meletop .. orang Melayu ramai support business dia .. eksyen lak kau dengan aku. Hehehe. Pastu kekwat dia tahap melampau sampai Kak Tini letak tangan atas showcase pun dia tegur tak suka.  Tapi tak pe .. orang kekwat ada di mana-mana .. bukan di HCMC je tapi for me lah ..len kali i can skip this Boutique tapi korang yang belum pernah ke sini cuba lah ye .. mana lah tau kot korang bakal dilayan macam 'Tuan Puteri'. Wahhhhh .. jeles i nanti. Hehe.

Pastu kami ke rumah Hajah Basiroh untuk borong telekung dan baju kurung. Hmmmmm .. Jutaan Dong habis disini. Hajah Basiroh terima duit Dong dan USD. So, masa tukar duit tu, make sure korang tukar duit USD jugak sebab ada sesetengah benda bila kita bayar dengan USD kita lebih jimat. Kadang-kadang sampai RM4 jimatnya. Berbaloi, kan. Kami berlima duduk dikelilingi Telekung-telekung yang cantek dan berkualiti .. kat rumah Hajah Basiroh ni ada lebih dari 30 design telekung. Rambang mato weihh.

 Sana sini sinun kamera kita. Naik juling mata kitorang tau. Hahaha.

Comel, kan dia. Fatnin Hanim lah .. bukan ai. Hehe.

Borong Serkup Kepala yang dipakai Orang Melayu Champa di Vietnam. Serkup blink blink camni kalau pandai tawar boleh dapat 3 USD sahaja = RM9. Murah, kannnn. Pastu Hajah Basiroh kata "U wear like this looks very modern and nice'. Ye la Hajah. Pasni Hajah pakai cam kita ye*dalam hati* Hihi. Pastu Hajah termembebel .. i sell this at 3USD i got no profit. Pastu Kak Tini jawab .. Tak pe Hajah .. kadang-kadang kita kena sedekah jugak Jah .. tu dah banyak untung dari rombongan 2, 3 bas tu. Terdiam dan terus setuju Hajah tu. KahKahKah.

Nama saya Azizan, kak. Hello Azizan .. Saya Kak Ella. Ini anak saya Aiman. Ini Mama saya dan ini kawan saya Hartini. Gitew ler lebih kurang borak-borak kita.Bahasa Melayu Azizan sangat fasih sampai gurau pun terlebih-lebih. Aku sekeh budak ni kang *dalam hati* Hehehe.

Pastu kita ke Mery Boutique. My second visit here and we were very lucky. Auntie Mery betul-betul good mood kali ni. Habis sume baju dia bagi discount .. tak yah mintak .. 2-3 USD lebih rendah .. maknanya kami jimat hampir RM10 berbanding dengan harga pembelian kunjungan pertama dulu. Best!! Kat sini bukan habis Jutaan Viet Dong lagi dah tapi Ribuan RM. Ayoyo .. kempis dompet kami disini. Hehehe.

WahWahWah .. Tengok la tu .. Shopping sampai duduk bersila. Keluar masuk Fitting Room cuba baju tu . .baju ni .. pastu terberkenan terus beli ... pastu 'muflis'. Hehehe.

Dah habis kat situ kita gi lunch kat Vietnam Delights. Pas makan kita balik hotel rehat dan kemas beg pastu kita ke Benh Tanh Market @ Cho (sebut 'Kho') Benh Tanh. Paling mencabar disini ialah 'bargaining skill'. Korang kena kuat dan bertahan dengan harga yang korang nak sebab biasanya peniaga-peniaga kat sini boleh bagi harga tu tapi untung diaorang sikit la, kan. So sebelum dia setuju dia akan main tarik tali dengan kita dulu. Kalau tak dapat harga yang kita nak, kita jalan je lah .. kalau nasib baik dia panggil kita balik. Sebijik macam Shopping kat Louhu Commercial City dan Tnh Abang. Kalau dia tak panggil balik tak per .. rilek jer .. banyak kedai lain kat sini .. buat je muka tak kesah*walau hati geram* Hahaha.

Teacher Cantek @ Kak Tini ni hobi dia posing. Sana sini sinun dia ajak berfoto. Meh Ella .. Meh Mama .. kita ambek gambar. Iyolah kak .. ai pollo jer. Hehehe.

Jap-jap gelak .. jap-jap gaduh. KL ke .. kat Vietnam ke .. memang gitew diaorang berdua.


Tengah leka shopping tiba-tiba 'bedebupppp*bahu kena tepuk* .. Kak Ella .... Laaaa .... Nizam?Ekceli dah tau dari awal lagi yang Nizam will be in HCMC one day earlier than me.  Mak Ngah dia yang bagitau tapi tak sangka boleh jumpa kat sini sebab kalau tengok jadual dia .. fulamak  .. really super busy. Nizam, 25 years old Mamat Penang, Duty Manager di OAsia Hotel Singapura *still remember him?* travel 11 hari di Vietnam sorang-sorang. Dari Singapura terbang ke HCMC .. lepas tiga hari dia ke Natrang naik train. Uishhhh .. adventure tuuuuuu. Hmmmm .. single duit banyak tak tau nak buat apa .. terbang sini sana la kau ye. Kami sayang Nizam  macam adik sendiri. Masa duduk setaman dulu kerap kami keluar beramai sama-sama. Mak dia, Tok dia, Adik beradik dia .. sume kami kenal. Tengah syok borak tiba-tiba kena kidnapped dengan Nizam ~ "Kak Ella .. mai  ikut saya sat. Saya nak beli kain ela 5 pasang .. nak bagi Tok, Mak, Mak Ngah, Kakcik (adik dia). Mai tolong saya pilih. Ek elehhhh .. ingatkan kedai tu dalam Benh Tanh Market rupa-rupanya nunnnn .. seberang jalan luar market. Haiyooooo .. menduga kesabaran ku sungguh. By the time kita sampai ke Benh Tanh Market balik hari dah gelap .. peniaga-peniaga dah mula tutup kedai ..kat luar pulak hujan. Tapi tak pe, kita teruskan shopping di Pasar Malam (luar Pasar Benh Tanh je). Kat HCMC  kita boleh shopping dari 8 pagi sampai 12 malam. Soalnya .. ada ke tidak kudrat? ada ke lagi duit ? Hehehe.


Misi terjah Pasar Malam di Malam terakhir kami di HCMC bermula. Jalan kaki sebab dekat sangat-sangat dengan Hotel kami. Ho Chi Minh City is a safe city. Aiman pagi-pagi selamba je jalan kaki sorang-sorang. Waktu malam pulak, syok la jalan ramai-ramai camni .. bebas ke sana sini sebab laluan depan Hotel ditutup kepada lalulintas. Tapi jaga beg baik-baik eh .. Peragut ada dimana-mana, kan.

Dua malam berturut shopping di kedai Kak Linda. Malam pertama minum kopi dia tolong order. Malam kedua minum Ice Lemon Tea dia belanja. Seronok dengar cerita Kak Linda .. tentang gaya hidup dan kehidupan kaum minoriti Melayu Champ di Vietnam .. tentang sewa bangunan di bandar HCMC yang tersangatlah mahal yang mana Tokey bangunan tersebut kebanyakannya Billionaire Vietnam yang duduk di luar negara .. tentang bagaimana deposit bangunan di Vietnam ialah 12 bulan bukan 2,3 bulan macam di tempat kita .. tentang sewa tapak pasar malam berjumlah lebih kurang RM3,000 sebulan .. tentang untung rugi perniagaan jatuh bangun tangis ketawa Kak Linda dalam memperkenalkan perusahaan Baju Kurungnya. Best dengar cerita dia. Dia nampak sombong pada orang yang tak kenal tapi bila kita dah biasa dengan dia .. dia sebenarnya 'friendly' sangat-sangat. Dia ajak ke rumah dia esok hari nya tapi tak boleh la .. kami kena balik. Walau seronok di Vietnam .. Malaysia tetap Tanahair Tercinta kami semua. 

Shopping kat Pasar Malam tempat kita tak pernah lagi orang bagi kerusi suruh duduk tapi kat sini .. Duduk kak .. Duduk makcik. Tergoda ahhh dengan kebaikan dan budi bahasa mereka.

Apa kes budak berdua ni? Duit dah habis so keja 'part time' kat Vietnam eh? Hehehe.

Ahahahaha .. dah Ala-ala Pekerja Buruh di Bandar Ho Chi Minh City lak korang berdua. Kami beli terlalu banyak telekung dan baju kurung di Rumah Hajah Basiroh siang tadi dan Hajah uruskan delivery sampai ke Kedai Makan dia yang terletak di depan Hotel kami. So malamnya we go and collect the items from her shop. Aiman dah Hanim ler jadi mangsa .. Tukang pikul barang-barang yang berat itu. Senyum anak-anakku .. besar pahala tolong orang tua tau. Hehehe. OK lah. Berakhir sudah hari ke dua di HCMC. Esok dah nak balik. Nanti kita cerita lagi ye. Terima Kasih baca. Bye.


25 comments:

kasihibu said...

oh...seronoknya.......
kalau sya ke sana pun mesti muflis jugak (,")

pok amai-amai said...

Haish...bahaya gak jln2 kat Vietnam ni KC. Kena spare pulus yg mencukupi. Klu tak!!!!! Tak blk KL t.

=p

FARAH deeb said...

Wahh cam best je! Bab sopping ni mmg menerujakan sesape pun! Ahaks!

mamyharraz said...

woahh bestnya shopping!
teruja tgk.

kakcik said...

Amboi mak... banyaknya Ella and the geng memborong... :)

deno said...

bestnyeeee..... siap shopping lagi tu... :)

JunAina said...

KCE tak sabar nak gi sana hujung bulan ni bila dok baca n3 nie...

Mooniqueen said...

KC yang bisnes ke borong byk2 tu?KC, nanti buatlah trip ke sana..teringin nak ke HCMC tu...

Aku Ibu Muda said...

syoknyaaaaa ahopping :)

Chekgu Azrine said...

jeles tengok banyak uols shopink..hehehe

tiefazatie said...

wah..nie borong habis nie!

mama tim said...

kak..byknya soping telekong..hehe..saya soping sket jer tak muat beg kaedahnya..travel ngan anak2 kena pegang anak2 so beg harusla minima..hehe..

Nor Ashiken Adnan said...

Teringat kopi n pho. Sedapnys..

Nor Ashiken Adnan said...

Teringat kopi & mi sup nya.. Sedapppp nya

aida yanti Oredi said...

salam,
saya nk g vietnam jalan2 n shopping next year.. nk minta tolong ngn pemandu pelancong aziah 2.. klu nk contact dia cmna ek?

NH said...

Salam. Boleh bg contact number azizah tu x?

Mizz said...

Salam, blh bg saya no contact azizah tu x?

Mizz said...

Salam, saya juga nk no contact azizah blh?

Adrenaline Junkie said...

Salam...boleh bagi contact no. Puan Azizah? Dia ada tak stok baju kurung plus size (XL, XXL, XXXL, XXXXL)?

Afidah kamal said...

Hi Salam perkenalan.. Menarik sekali catatan anda di blog ini tentang Vietnam.. Makanan, Hotel, terutama shopping.. Boles kasi tahu saya hotel mana awak nginap Dan di mana awak shopping.. Hubungi saya ya di +6581234585 atau email afidaht@rocketmail.com . Saya ingin ke sana bulan May nanti. Terimakasih..

Esahnini Tajuddin said...

Salam... boleh tahu rmh hajjah basirah tu...
Saya mahu membeli borong telekung..
Email. . ninitajuddin@yahoo.com

Esahnini Tajuddin said...

Salam... boleh bg alamat rumah Hajah Basirah tu. Saya nak beli telekung borong..
Sekian

dairidihatiku said...

sape yg nak join Ct pergi memborong ke VIETNAM, bole terus talipon 017-3864294/ 012-5313818

dairidihatiku said...

sape yg nak join Ct pergi memborong ke VIETNAM, bole terus talipon 017-3864294/ 012-5313818

i-nie Sempoi said...

Boleh sy tahu di mana rumah Hajah Basiroh tu ?