Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Sambal Sardin Goreng & Telur Dadar Crabmeat

Dalam seminggu, jarang sangat la dapur tak berasap. Boleh je makan beli tapi tak tau la nape .. memang suka sangat kalau dapat luangkan masa jadi Chef kat rumah sendiri walaupun makannya hanya 2, 3 mulut sahaja.

Sambal Sardin Goreng. Meletop-letop kuali ai pagi ni kerana gorengan Ikan Sardin tu tau ... Bukak tin sardin, tuang sardin dalam pinggan. Ambek isi dia goreng dalam minyak panas. Dah garing, angkat pastu tumis bawang dan cili padi. Masukkan cili kisar, sos sardin tadi, garam dan air asam jawa. Kacau-kacau pastu masukkan bawang besar hiris. Hrmmmm .. sedap. Sempat kita makan sebelum gi keja tadi tau.

Telur Dadar dengan bawang dan 'crabmeat'. Saja bubuh crabmet sebab Aiman suka sangat-sangat makan crabmeat tu but not me. Beli sepeket kecik tu pun tak tau bila nak habis sebab yang suka cuma Aiman seorang je so mari bubuh dalam Telur Dadar supaya 'crabmeat' dalam peti ais cepat laku. Hehehe.

15 comments:

Daddy Ziyyad said...

makan hasil masakan sendiri, walaupun simple aja lauknya( sardin, telur goreng), adalah jauh lebih menyelerakan, dari makan kat luar..kan?

Gadis Gingsul said...

Mmmmhhhhh,,,,,,,,,,,,,,,,lapoooolah kak'ci

Pok Amai-Amai said...

Haih! Sy skg nie pun tibe2 rajin memasak. Tapi tak sampai seminggu, mulut dah tak lalu nak mkn masakan sendiri. Adehh!

Mrs Ledibet said...

nasib baik baru lepas lunch kalau tak mercik air liur depan PC nih...gabungan terbaik sardin dan telur dadar hehe

Suara Kalbu said...

Kak Chik...

Dua hidangan ini adalah pakej makanan yang sentiasa jadi pilihan saya. Especially time buka puasa. Takde yang lain pun takpe dah ...shedappnyaaaa sardin akak tu huhuu

miloais milo said...

iols suker sardin digoreng dulu - tho pedih gak lengan kena percik ngan minyak!
hiks

sedap ni - bukan takat utk sarapan - lunch and dinner pun bleh aje lauk sebegini!

♥MAMASYAZA♥ said...

feveret saya ni kak, masa saya mula2 blajar masak dulu, tok umi ajar saya masak sambal sardin, mmg expert kalo bab nak masak sardin...hehehehe

Mat Gebu said...

Ok....kita dtg bawak roti...sambal sardine tu ada lagi tak kak chik?..

rATu kEBaYA said...

sedap ni makan dengan roti..

tak pernah cuba masak telur dadar letak crabmet tu.. nanti nak try jugaklah

SURIA AMANDA said...

tgok sambal sardin terus lapar kak chik oi...

pinky said...

sambal sardin yg begitu menggoda...

Zie said...

sedapnya nampak telur tu

Cik CT said...

Sambal sardin ni kena dgn nasi panas, makan pulak time hujan...sedapppnye..:)

el said...

cara akk goreng sardin tu sejibik mcm el..el kalo msk sardin suka goreng dulu baru tumis mcm kc tu..kalo x goreng sardin tu mmg el x mkn...ntah rs xleh msok mulut..

kalo msk sambal sardin ni sure ada telur dadar..barulah mavles hehehe

Hidayah Bach said...

wahhhhhhhh...!!!

cemana la saya tak terjatuh hati kat owner blog nih...!!!

sangat jujur..

tak kisah pun ngaku makan sardin dengan telur dadar..

sesetengah orang cerita makan yang
glamer-glamer aje..

(err...ngata diri sendiri tu..)

hehehe...

~~~suka kak cik ella kita nih satu inci lebih sekarang~~~~

;)