Satu Pagi di Pasar Tani

Wednesday, June 13, 2012

Sabtu malam dapat SMS. Esok pagi apa program? Jom ke Pasar Tani .. lama tak gi. Jap-Jap .. nanti i sms balik. After 10 minutes ~ OK Yanti .. dengan syarat 7:15 pagi dari sini. Haaa .. Ok. Jumpa kat Petro esok eh. Dan semestinya Pasar Tani Shah Alam pilihan hati dari dulu sampai sekarang. Meh kita bawak korang menjelajah Pasar Tani Shah Alam .. mari tengok apa ada disini ..

Muka selebet tak fresh. Mata terpisat-pisat nak bantal. Hati dok pikir .. Jadi ke? Betul ke? 

Nasib baik girlfriendku Yanti Si Bedak Sejuk yang drive ..

One of the reason kita suka sangat datang sini ialah Makanan Tradisional yang varieties dan best!!! Ada disini sepanjang masa. Tiap-tiap minggu tak perlu tunggu raya.

Lemang, Lontong, Ketupat Palas, Rendang Tok, Rendang Ayam dan Kuah Kacang.

Boleh rasa sebelum beli.

Wajik Durian. Fuhhhhhhh ... feveret.

DimSum pun adooo .. Abang Jual tu sporting habis!!


Tapai Goreng ??? Hmmmm .. boleh tahan la rasa dia.

 Abang Kentang pun 'sporting' juga

 Yanti bukan nak jadi 'Model of The Year' di Pasar Tani tapi kita yang nak ambek gambar dia. Ni satu .. yang ni pun satu ye Bang. Dua je? Cukup ke Yanti?

Makanan kat Pasar Tani banyak pilihan dan sedap-sedap ~Jemput-jemput labu,  kentang, keledek, jagung, durian, pisang. Kita beli hampir semua .. Mix and match. Pastu makan sambil jalan-jalan dengan Girlfriendku Ismayanti @ Pinky si Bedah Sejuk. Ahahahaha .. suka la panggil dia camtu.

Tak percaya lagi kat sini macam-maccam ada? Murtabak Kambing, Murtabak Ayam, Murtabak Daging. Mahu yang frozen atau ready made? Meh 'support' Pakcik ni. Confirm sedap .. kita dah rasa.




Dah sampai rumah baru teringat .. Alaaaaa .. terlupa nak beli Daging Salai. Kena gi lagi la camni .. minggu minggu depan la ye, Yanti.

 Bang .. nak ambek gambar boleh? Boleh. Boleh. Meh RM2. Tehehehehee .. 
Kepala ni orang buat apa ye? Ada ke orang nak beli?



Akak yang jual tu cakap, Ayam Betina lebih mahal dan berkualiti dari Ayam Jantan. Hahaha .. Kami gelak besar kat situ jugak.

Natural beauty, kan. 


Akok is my forever ever favorite

Kak Ellaaa .. besarnya Mee Sup tu .. Ni untuk berapa orang Kak Ella? Satu Famili Yanti 5 orang cukup kot? Tehehehehe.


Tq Pakcik sebab posing untuk Blog saya tanpa diminta. Kehkehkeh .. kelakar la pakcik ni.

Tak sempat nak beli. Haihhh .. haruslah ke sini lagi. Yanti .. Pinky .. Are you listening? Eh .. reading? Hehehe.

I always scold Yanti sebab dia kadang-kadang tak 'organise' .. sokmo kelam kabut. But i misjudge her .. Siap dengan Ice Box, Airbatu. I misjudge her actually. Hehehe.

I tak tau camna nak makan Sipot ni. Sedut sedut tak lepas .. Sedut sedut tak nak keluar. Hilang sabar i baling je .. Ahahahahaha .. bengong betul si Ella.

Tengok Kerang .. teringat Arwah Ayah. Arwah Ayah orang laut .. tangkap kerang hari-hari. Bila Ayah balik dari laut, dia bawak balik kerang seguni. Haihhh .. kenangan. Moga Arwah Ayah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin.



 Rebung??? Tak pernah rasa .. Camna eh rasa dia?

 Sayur kampung cun-cun. Fresh-fresh kat sini.


Yanti beli 4 ekor Ketam besor-besor ... RM33 sahaja ~ lebih dari sekilo. Yanti masak Ketam? Mcm tak percaya .. tapi .. Percayalahhhhhh*ala-ala lagu Tok Ti* Hehehe.

Udang ni walaupun kecik best!! sebab dia fresh from the sea .. bukan Udang bela. 


Udang Galah pun ada juga .. tapi i tak berapa suka Udang kepala besar ni. Makan banyak-banyak takut jadi Besar Kepala!!!! Hahahaha.

Arwah Ayah cukup tak suka kalau kitorang makan Udang kulit kelabu ni .. sebab Udang ni bukan fresh from the sea .. tapi Udang bela. Arwah Ayah pesan .. kalau nak makan udang ni, buang kulitnya dulu.

Tuka ... Tuka ... Suka ikan ni dengan syarat kena pandai siang ye .. Kalau silap siang .. dia ada 'bau' sikit.

Udang kulit oren ni pun fresh from the sea. Ni best!! 

 Galah lagi ..

 Freshnya ikannnn ..

 Goreng garing-garing sedap, kan.

Hmmmmmm .. sedap nih

Yanti beli Kerisi Emas ni sebab dia cantekkk .. tapi off course la mahal sikit sebab berstatus emas, kan.



 Yang ni kita beli. Goreng dengan cili api dan bawang pastu perah limau. Fuhhhhh .. dua pinggan kot kita makan? Hehehe.

 Kerang Bulu? Siput Halia? Hmmmm .. tak penah cuba.



I told u .. Pasar Tani Shah Alam ni macam-macam ada.

Tu baru half of the Pasar .. belum bahagian Car Boot Sale lagi .. tapi sekarang dah bukan Car boot sale dah .. masing-masing dah ada lot sendiri. Baju, Perabot, Kereta, Pokok sume ada di Pasar Tani Shah Alam. Best!! Best sangat-sangat ..

You Might Also Like

29 comments

Follow by Email

Like My Facebook

https://www.facebook.com/norzaila.ismail