Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Berhenti Merungut. New Haircut. Exercise with Orang Muda dan Orang Lama.

Ada kala kita lupa nak bersyukur. Kita merungut. Kita tak puashati. Laki balik kerja lambat, bising sana sini. Tak dapat barang idaman .. poom pamm poom pamm kat laman FB.  Bersyukurlah .. sekurang-kurangnya kita ada jugak laki. Ada orang masih single sampai sekarang tau. Ada orang tak berkemampuan lantas dia tidak ingin langsung mengidam .. sebab dah tau .. takkan dapat .. sebab poket tak berkemampuan untuk mendapatkan barang idaman.

Bersyukurlah. Our life is not that bad actually. Cuma natijah manusia itu sendiri sentiasa tidak berpuashati, asyik merungut dan lupa mensyukuri anugerah Ilahi. Berhentilah Merungut.


Get my new hair cut done at Jannah Hair & Beauty Salon, Puncak Alam last weekend. Macam best je the way Ain cut and blow my hair. This newly open Salon in Puncak Alam is using a ceramic made hair iron yang tidak merosakkan rambut penggunanya and the best thing is the service is very cheap. I paid RM25 for wash, cut, blow and iron my hair. Dalam keadaan ekonomi sekarang tersangat lah tidak praktikal untuk berbelanja tidak tentu hala so saya tak pergi Salon yang mahal .. yang ni pun jadilah asal hati suka. Tapi sebenarnya dari dulu pun memang tak pergi Salon mahal berstar-star .. dari dulu lebih suka support Usahawan kecil yang for me still the service is not bad at all. Even its only RM25, lawa jugak Misz-ella, kan. Haha.  OK muka polos tak da lipstick. Susah betul nak suruh pakai lipstick ni semua. Memang dasar pemalas la kau Ella. Hehe.

Cardio exercise with Adik and my son Aiman. Amboi orang muda .. lari Marathon korang ye atas Threadmill .. tercungap-cungap Mama kejar. Hehe. Last time i hate Gym. Hate. Benci sangat-sangat but now you can see my face here everyday .. burning my calories and working out my body with my Coach, Man. Tiap hari i burn 600 calories thru Cardio, then we continue with weight training and i leave the Gym only after burning thousands of calories. Ada hari boleh cecah 2000 calories. Thanks Coach for your guidance. We can't do it without you sebab bukan mudah angkat besi-besi berat tu .. nak pulak untuk yang dah 40's macam i ni. Teknik kena betul, pernafasan kena jaga, tenaga dan disiplin kena ada, ketahanan fizikal dan mental kena kuat. Its not easy .. its painful .. a lot of hardwork .. it takes so much of our time .. i spend 3-4 hours at the Gym on each visit. Sakit satu badan but that doesn't stop us. I'm happy cos 'jamming' at the Gym has become one of my family activity. Its great to workout with your own family .. helping, motivating and supporting each other during the tough time. 

Now i realised, Gym exercise banyak mendidik dan mengajar i erti kesabaran dan ketahanan. Unlike floor exercise that i practised all this while, activity at the Gym lebih mencabar fizikal dan memerlukan kekuatan minda. At times you rasa penat, you sakit, you want to give up and stop but Come on .. sikit lagi .. you can do it - motivation and support from my Coach and my geng make me move even logiknya mana mungkin peha kecik aku mampu menolak beban 80kg and Coach said 80kg is only a start .. the weight will increase as you improved. OhMyyyy .. lepas ni flying kick, side kick, back kick sume i boleh kot sebab kaki sudah terlebih kuat. Haha. Ada masa kita rasa nak ponteng .. sebab badan sakit tapi semangat yang kuat buat Tayar CRV bergolek ke Gym ni. 

Morning exercise with Mama, one of my Kaki Gym friend. OK yang ni lebih rileks .. kita kayuh pelan-pelan tak yah 'rushing' cos she is 54. I want to be like her .. terus jaga kesihatan dengan bersenam walau cucu berderet kat rumah. Dont be surprise at times her performance is better than us especially angkat beban yang berat-berat tu. Misz-ella terkial-kial berkerut-kerut muka tapi dia rilek dan senyum je mengangkatnya. Kuat sungguh dia and Me? They called me Mak Yong cos i sangat lemah lembut even masa tengah angkat besi. Entah bila la si Ella ni nak nampak ganas!! Haha.

I'm sad lah. I was hurt and sad with a few incidents recently. But frustration, sadness doesn't bring me down.  I woke up instead dan terus melangkah. No one want to be a failure in life, I do not want to erase your name from my heart but you forced me to, i dont like to be rejected after everything has been finalised but you turned me down *sooo many things happened* but apa lah daya aku untuk menolak semuanya .. but God is fair. There is always a rainbow after the rain. Pagi aku sedih malam aku senyum hepi. Alhamdulillah. Tu pasal dalam hidup kena selalu positif, kena selalu bersyukur .. kurangkan merungut dan bunyi ketika sedih .. then God will reward you more. Kadang-kadang kita fikir itu yang terbaik untuk kita tapi sebaliknya. We planned but His plan is the best for us. The good things arrived and balance up my life ~ Bitter in the beginning and sweet like candy at the end. Alhamdulillah *smiling*.

Ok bye. Esok ada Entry best. Its about a new product that i have just discovered and i want to share with my readers here. Esok datang lagi baca ye. Bye.








2 comments:

Saya Winnie said...

nice entry misz ella anyway, wish u best of luckin life..

Ulat dalam Maggie

Irfa said...

rajin sungguh kc bersenam
sy ni ntah bila lah nak dtg mood rajin, skrg tgk penmbang dah phobia