Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ikan Cencaru Masak Taucu


As usual, masakan mak memang yang terbaik di dunia walaupun seringkas Lauk Taucu.


Ikan Cencaru Masak Taucu 
Mom cooked this meal for the whole family. Dalam seminggu, lauk ni mesti ada. Sebab dia memang 'favourite' the whole family. Goreng ikan garing-garing, letak tepi. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai garing, masukkan taucu, air asam jawa, air dan sedikit gula. Jangan bubuh garam ye. Sebab taucu dah masin. Bila semua rasa dah sebati, masukkan Cili hijau dan bawang besar yang dihiris. Done. Jom kita makan dengan nasi panas. Ouchhhh .. lari diet mak .. berpinggan-pinggan i bedal. Haha.

5 comments:

lia ummiirfan said...

wow! sedap lar pulak tengok taucu ni.. :))

6 tanda anak kekurangan zat besi

Amin A. R said...

masak taucu memang feveret 1 family saya kc...
masa aruah abah ada dulu, lauk taucu paling kerap dimasak. sebab dia suka. :)

shah said...

kejappp.... ikan cencaru masak taucu?? sedap ek... biasa ikan kembung/ kekisi... tak penah try caru

ummi aqilah (LM) said...

Sedapnya masak tauchu:)

Apa kbr KC? Lama saya tak jenguk lauk2 kat lama KC ni

Wen wink said...

saya suka makan taucu ni, tapi husband x makan, jadi xbest pla makan sorang2 hehe