Assalamulaikum pembaca kesayangan,
Saya suka berkongsi sesuatu yang bermanfaat dengan pembaca semua, dengan harapan bila kita kongsi sesuatu yang baik-baik, perkara yang baik juga Allah SWT limpah kan kepada kita. InshaAllah. Amin *tolong Amin kan juga ye*
Baru-baru ini Saya masak kuih sagu dan Samosa daging untuk buka puasa. Kuih sagu favourite my son. Samosa pulak my favorite. Dah selalu masak kuih sagu sebenarnya dan biasanya saya tak kukus sebab kalau kukus nanti hasilnya kuih tu agak liat sikit. So kita kacau je dalam periuk.
Cara-cara membuatnya :-
Satu cawan sagu (basuh je tak perlu rendam) + 3 cawan air + setengah cawan gula dan pewarna merah. Kacau sampai pekat dan sagu jadi jernih.
Masukkan dalam acuan. Dah sejuk nanti gaul dengan kelapa yang dah digaul dengan garam (kukus dulu Kelapa tu ye)
Samosa daging tu sepatutnya berbentuk segi tiga tapi disebabkan saya malas nak potong dan sambung kulit popiah, maka saya gulung je ala-ala popiah sayur.
Cara-cara membuatnya :-
Dua biji kentang saiz besar dipotong dadu.
Sedikit daging dihiris halus-halus.
1 peket rempah kari daging Baba's
1 sudu serbuk cili (untuk yang suka kan pedas)
Bawang putih, bawang merah dan halia (dihiris halus-halus)
* Sila masak macam masak kari tapi jangan letak santan ye. Sejukkan inti lepas tu gulung je dalam kulit popia.
Bila dah siap, kita goreng sampai garing. Macam tu lah cara-cara membuat nya. Senang, kan. You all cuba lah!
1 comments:
Lamanua tak makan kuih sagu . Esok boleh buat menu ni untuk berbuka
Post a Comment