Monday, May 31, 2010

Aerobik is fun .... Pt. 2


Jgn boring ye kwn2 ... kang korang kta ela ni x da citer lain ... asyik2 citer psal aerobik je .. wat to do ... my blog ... suka aku arr nk tulis ape .. hehehe ... lgpn as u know aerobic is prt of my life.  Kalo aku x buat aerobic kang bdn aku skit2, sengal2 ... aku nya vitamin M pn start to develop ... lemak jgn ckp la, kn.  Pastu bdn dh x firm ... camna aku nk tinggal ... ko cite skit kt aku ??

Mmg rmai kwn2 yg heran tgk aku ... Diaorg heran cmna aku blh bertahan lama dlm aerobik nih ... Well .. as i mntioned earlier kita kna buat apa yg kita suka.  Bila kita buat apa yg kita suka, kita akan buat dgn hepi, spenuh hti dn jiwa dn akn brtahan lama .... sbb kita suka, kn.  Lpas tu bila kita dh biasa it will bcome our lifestyle n when it has bcome yr lifestyle, mmg arr dh x leh tggal lgi. Kalo ko bru nk cuba2 maybe ko mcm chipsmore ... kjap ada ... kjap x da ...bt mine is diff case.  Aku dh prking permanent dh kt aerobic nih .. tu yg x tnggal2 .. hehehe ... Mula2 pkai cd je ... lma2 join class plak.  Tp thru my experience ... class better la.  U knw y ?? Sbb ada org mnitor kita ... btl atau tdk apa yg kita buat ... x leh curi tulang .. kt rmh bila penat aku stop, buat pn main2 je ... hehehe ...

There is so much fun in aerobic.  Seronok sgt2 ... nk plak kalo ko dpt instructor yg best, geng2 yg sekepala ... kalo instructor nya best he or she will knw hw to make the class interesting and happening ... dia akan bgi apa yg crowd nak so that the crowd x boring and have fun !! So in my case ... i'm having so much fun with my frens here ... The instructor is gd, the music and environment is also gd ... i hve nice people with me doing aerobic tgether ... so enjoy la kitorg.  The class is open for ladies only ye ... so dont worry abt cmpur pompuan llaki nih ... mmg restricted for ladies only.

This step is called heel touch.  Tumit ye kwn2 ... Senang je ...
anak korang pn blh buat kot .. hehehe ...


Yg ni ialah knee.  Angkat kaki ye kwn2 .. lg tnggi lg bagus
Kalo blh lompat skit2 lg bgus.  Aku suka ... hehe ..
Rozza kta msa mak aku ngandungkn aku msti dia giler lompat
Tu yg dpt kt aku tu ... hehehe ...
Aku ni hyperactive arr ... pastu bdn ringan ...
tu yg blh lompat kot ...


This is part of our group.  Ramai lg yg x da ....
BB, Ida, Azel, Liza, Azah, Dilla, Kk Norizan
Diaorg busy kot ... x dpt attend class masa ni
Cikgu kitorg ada 2 studio.  1 lgi kt Puncak Alam.
Kdg2 kitorg berombongan Cik Kiah jgak ke studio Puncak Alam.

So far dh 5 bln Aerobic class kt Saujana Utama ni dibuka.  Aku x dgr lgi kwn2 yg merungut boring ... sumenya so far hepi dn x sabar2 nk tggu ari Selasa especially aftr a long break cos our lst class in on Thursday.  Bila sesekali Rozza Fitness and Aerobic Studio buat extra class d hujung mggu rmai yg stuju turun padang.  Bgus la kwn2 aku nih ... sume brsatu ... brgabung ... meletops !!  Hahaha ... Seronok kan kwn2 kita kuar ramai2 sesekali ...

Selain dri tu Rozza Fitness and Aerobic Studio jga menerima jemputan utk outdoor aerobic ye .. Let's say if tmpt keja korang atau tmpt tnggal korang nk buat aktiviti like fmily day and aerobic is part of the program ... u can call them to come.  They cn come up to yr door step.  Ko nk poco-poco ke ... cha cha ke ... senam seni ke ... apa2 je lah ... diaorg blh buat.  Kalau ada kelapangan aku rjin gak fllow rozza and the geng gi buat outdoor aerobic.  Nice and fun !!  Hw to cntact them ??  U can email me or ... tgk gmbr kt bwh ni ye kwn2 ....


Dlm byk2 method of exercise ... aerobic je la yg sesuai utk aku.  It's nt that aku x suka pegi jogging kt tmn2, aku suka gak fresh air ... (eh . ada lgi ke fresh air skrg nih??)  tp kdg2 bila brlari tu ... aku rasa mcm boring je .. lari ... lari ... lari .... lari lgi.  I prefer studio aerobic je ... sgt2 sesuai utk aku yg pemalu dn x suka exposure nih!! hahaha .. poyo je statement aku ni, kn ... Anyway .. i love aerobic cos it's fun !!  Nk plak kalo kelas Cikgu Rozza .. complete frm top to toe n mmg fun .. paling aku suka exercise utk pinggang ... mkin rmping la pinggang aku pasni.  Hehehe .... i also lke the Ulik mayang n many2 more lah. Sume aku suka.

Korang kna ingat tau ... kalo kita buat, kita yg dapat hasilnya.  Bkn org lain, tul tak?? Kalo kita x buat apa2 lg la teruk, kn.  For me i exercise to maintain my stamina dn paling penting sekali nk jga kesihatan.  Aku dh dkt 40 tahun ye kwn2 ... as a mother i hve a son to take care ... 1st aku kna sehat dulu then bru la aku blh jd ibu yg baik ... Ibu kepala rmh ye kwn2 ... jaga anak, jaga rmh, nwadays ibu2 moden sume bekerja ... so apa2 pn ibu kna sehat dulu.  Kalo kepala rmh dh x sehat, cepat penat ... camna, kn ... Ni dh hmpir sebln aku x ambek apa2 vitamin.  B young aku abis la ... K Senah x gak gi beli utk aku ... Tp sbb aku dh trbiasa exercise ... Insyallah stamina masih ada lgi.  Pdhal pgi breakfast biskut kering + nescafe o je.  Lnch kdg2 je ambek nsi ... Ptg aku mke sure aku minum ptg especially pd ari2 yg ada class sbb mlm mmg x smpat nk mkn dh. And then when u exercise regularly ia akan beri kesan pd tubuh bdn kita.  My med check up result pn sume ok.  Total body fat ok ... gula ok ... pdhal aku suka sgt mkn cookies ... cholesterol pn ok ...  i enjoy food but i balance up with exercise.  Exercise juga akan buat kita kekal cergas dn bila kita cergas x da nmpak layu je ... btl tak?  Lg 1 exercise akan buat sume organ2 bdn kita aktif dn muda.  Kalo korang add with supplement better ... mcm aku ambek B young tu la ... bt nt necessary la korang kna ambek B young, kn. B young tu kn mahal ... korang ambek je la apa2 food supplment .... better if yg berasaskn sayur2an dn buah2an. Ingat tau ... korang buat exercise, mkn mknan yg baik2, ambek food supplement .. Eh ... dh mcm ceramah kesihatan la plak .. pdhal td citer psal aerobik je ... hehehe .. maklumlah aerobik pn 1 cara utk jaga kesihatan jgak ...

Tp wlau apa pn exercise yg korang buat ... 1 je pesanan aku.  Jgn over ya kwn2.  U must knw hw to blance up.  Dnt overstress yr body ya.  Our body is full with living cells and they also need rest.  Jgn pksa dia bkerja lebih2 sgt ... ni pesanan utk diri sndiri jgak nih sbb aku ni x tau dok diam ... Hahaha ...




1 comment:

Anonymous said...

perlu memeriksa:)