Friday, May 28, 2010

Cabaran, pengajaran dn pengalaman

Whn i look bckwards nwadays aku sedar yg byk pengajaran dn pngalaman yg aku kutip slama aku bkerja ... Once aku step to the working carrer mcm2 org aku jmpa .... i ve worked with so many kinds of people .. 1st job masa umur 17 tahun smntara tggu result SPM was Rceptionist Cum Typist kt lwyer firm ... kt sni aku blajar hw to stay  focus ... cos my lawyer boss will gve me dictation straight to the screen ... he will knw if ko x focus, mula la dia mmbebel .... ko ingat senang ela keja dgn lawyer ??  Hehe ... Disbbkn keinginan utk blajar itu sgt2 tggi ... aku tkar keja lg. Jdi Sales Clerk kt KLGCC. The most expnsive golf club kt msia msa tu ... jmpa org kaya2 ... brpngkat ... masa ni aku bru 19 yrs old ... mcm2 aku nmpk dan alami dsini ... dpan2 mata ... mindaku trbuka sgt2 luas ...things happend in front of me ... iman kna kuat agar sntiasa brada di lndasan yg btl.  Alhamdullillah ...aku cekal mnghadapi cabaran.  Masa ni lah aku start part time study as a Secretary kt Stmford College.

Pastu tukar keja lgik ... jd Sales & PR Clerk kt MPC ... best keja sini.  Merasalah jmpa org2 besar sykt minyak.. Skop keja aku trmasuklah recruit n process new mmbrship, organise aktiviti utk club mmber.  I learn a lot here.  Bljr cri sponsor utk club activity ... bljr cara2 brkomunikasi .... mcm2 aktiviti ada kt club ni.  Every wed ada fashion show during lunch, penah buat children's day, fathers day, mthers day, secretaries wk  .. involve with new mmbers cocktail rception ... and the bggest event till nw is the Annual oilmen gala dnner .. masa ni kna jual meja utk sykt2 minyak tu ... Kt sini aku sedar yg aku ada gd PR skill .. and i realise that i love to talk to people ... so i dcided to cntinue study.  Aku rgister kt Stmford College lgik .. kli  ni take Mrketing, PR & Advertising.  Susah weih ... nt easy buat 2 keja dlm wktu yg sma ... dh la keja aku mlibatkn club activity ... slalu kna blik mlm ... trkejar2 aku.  bt i still mve fwd .. no turning bck fr me ...

Timbul masalah lain ... finance plak.  Gaji kecik .. nk bgi mak lgi ... bljr lgi .. tmbang bas .. mcm2 lg arr ... so dgn berat ati skali lgi aku carik keja lain ... nk wat camna, dh trpaksa... dgn izin Allah S.W.T ... dpt gak aku keja lain ... Alhamdulillah ... kalo kita ada niat yg baik dn rajin brusaha insyaAllah ada rezeki kita.   Masa ni taun 95, dpt  keja kt Bdr Snway ... it's a multinasional cmpany.  Aku dpt keja as a Scretary for a Sales Mgr  brnama B.W. Ng. Keja kt sni stress sgt2 ... tahap gaban nya stress ..  Boss aku stress ... aku kna tempiasnya so slalu gaduh arr kitorg, dia jerit kt aku ...aku  jerit kt dia ... org opis sume dh paham kalo Boss ngan Secretary ni brgaduh.

Kdg2 aku sentap gak kt dia nih. aku majuk arr ... apa lgi ... aku wat x tau je kt dia .. x nk tgur dia ... muka aku time ni pnya la msam ... hilang cun aku ... hehe ... dia cuma berani jeling2 aku ... snyum2 kmbing kt aku ... Eventhough cmtu we are still very close. Dia gi oversea slalu ada je benda tuk aku ... Rmai yg x pham tgk kitorg br2 ni.  We go fr lnch 2gether ... dia ada appointmnt kt hspital pn bwk aku ... pastu kalo org2 kt opis tu ngata atau ngacau aku pn dia akan backing aku ... Lama aku keja kt ctu ... smpai aku kahwin ... pregnant .. mabuk teruk 9 bln smpai x leh drive.  I ve to gve up my job ... x leh ambek pressure lg dah.  Slalu  blik lmbt cos kna kol main off kt Germany ... time kita keja diaorg tido... time kita tido diaorg lak keja.  In my work i ve to deal wth foreigner ... arrange training  kt oversea for Radiologist ... kna arrange flight + tmpt tnggal tuk diaorg tu ...  tnder lgik .. pregnant lak tu ... it's nt easy ... no choice ... dgn berat ati aku pn benti keja. 

Dpt lak keja kt tmpt aku skrg ni.  Dh 14 yrs aku kt sni ... lama, kn.  Secretary fr MD ... Boss aku PD.. so sume projek yg dia ada aku trlibat sama .. I learn ... dari zero bckground constuction smpai blh dikatakan terror la aku skrg ... chewah ....  Here bkn shj aku act as a Secretary bt i also ve to coordinate with the project implementation tgether wth the project team ... Brmula dri PD ke PM, pastu PE, SS, QS .. dan aku PS (Project Secretary) ... diff project diff challenge.   Menarik, kn ...Dr site possession till handing over till end of DLP.  Aku directly kt dlm tu ...smpai skrg ni PQP pn aku da blh buat ... pdhal tu keja PE... wah ... u knw y?? bcos aku x jemu2 blajar ... kalo x paham aku akan gali smpai paham ... aku make sure aku undrstnd ... x nk main ikut jer ... stress, pressure ... jgn citer arr ... kdg2 smpai menangis sorang2 kt rmh ... mana ada keja yg senang .... btl tak ??  Tp tekanan n the way i was trained in all my jobs itu lah yg mmatangkn aku.  I went thru a hrd way .. sape ckp jd Secretary senang ?? maybe yes if yr task is 100% Secretary bt in my case is diff ... atau mgkin tu anggapan org luar yg x paham je ...

Hidup ini satu prjalanan yg pjg kwn2 ... Byk cbaran, pengalaman dn pengajaran yg aku kutip along the way ... n hoping for more n more to come ... so that itu blh mnjadikn aku insan yg lbh brguna dn brkualiti di masa yg akan dtg ... Sama2 lah kita brdoa kwn2 ... Semoga prjalanan hidup kita diberkati dn dirahmati .....dn semoga kita terus tabah mnghadapi cabaran.  Amin. 


1 comment:

azzey said...

Semua kepayahan itu mematangkan kita kan kak......saya pon dh byk rasa keperitan nak membina hidup n kerjaya sume...:(