Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kereta Peugeot putih ~ Budi Bahasa La Dik Oiii ..

I just watched video Perempuan Melayu pakai tudung kereta Peugeotnya kena langgar dengan seorang Uncle Chinese.  She was so angry tak terkawal emosi lepas tu ambik steering lock pegi ketuk kereta Uncle tu.

What the stupid things you did, Adik?

Its clearly shown here that the Uncle is tak sengaja langgar u but u sengaja ketuk kereta dia bila emosi tak terkawal. Adehhh .. sapakah yang tak bermoral dalam hal ni? Uncle tu atau U?

And u simply asked RM2000. Hello adik .. pergi Balai Polis la .. pe kes suka suka mintak duit orang RM2000? Kalau Misz-ella pun, jangan harap la aku nak bagi. Ko mengamuk la macam orang meroyan kat situ, i takkan layan. Yang malunya you jadi bahan tontonan, bukan i. I tak sengaja terlanggar Peugeot u tu .. yang kau mengamuk macam orang tak da iman tu kenapa nya?

Alalalala .. kesian.

Readers .. lets do this. Control your emotion, OK. Dont let your emotion control you. In whatever condition, be rational not emotional or you end up akan jadi adik yang dalam video ni ~ Mengamuk tak tentu hala macam dia sorang je penah dilanggar kereta.

Pengalaman Misz-ella kena langgar dari belakang di MRR2 .. i parked my car at the side and see that guys.  Tanya dia baik-baik .. kenapa you langgar i? Dah akak emergency break saya tak sempat la. Adik, kereta depan i emergency break so i pun break lah. Tapi i tak langgar dia sebab i follow dengan jarak yang selamat. U? Adik follow akak dekat-dekat, kan. Thats y adik langgar akak. And the guys say sorry. Luckily, CRV is a good car. Kereta i calar sikit je tapi kereta adik tu sampai tak boleh gerak. Kena tow sebab minyak hitam dah leaking.

Sapa tak marah bila dilanggar? Misz-ella pun marah tapi i kontrol emosi. Adik perempuan kereta Peugeot putih .. sila belajar kawal emosi ok. Jangan biar syaiton yang direjam tu berjaya menghasut kita sangat. Berjoget riang dorang di bulan Puasa ni kerana seorang lagi anak cucu Adam berjaya digoyahkan iman. Lebih baik adik beristghfar banyak-banyak dulu dalam kereta, ber Selawat dulu banyak-banyak, dah boleh kawal emosi baru turun 'confront' Uncle tu. Uncle tu bukan sengaja langgar kau dik oii. This is accident. Ke adik tak paham apa maksud 'accident'? Tengok apa jadi sekarang .. adik jugak yang malu, kan.  Adik sendiri yang menjatuhkan maruah adik sendiri dengan tindakan adik mengamuk tak tentu hala tu .. adik sendiri yang menunjukkan sikap tak hormat orang tua adik dalam video tu. Kesian orang-orang tersayang dapat tempias perbuatan kita, kan. This is a good lesson for you, adik. Hope lepas ni adik belajar kawal emosi ye.

Tu la kita sebagai manusia .. bila tersilap langkah .. tak guna akal, ini lah padahnya. Dear blog readers, please remember ok .. Be rational, dont emotional. Take a deep breath, think wisely before you take any action. Jangan terburu-buru ikut hati dan perasaan. OK?


By the way Syawal tak lama lagi dah ni. Misz-ella bakal bershopping cari Baju raya hujung minggu ni. Yeayy!! Orang dah lama bersiap sedia tempah baju kat Tailor segala yang Misz-ella baru nak mencari. Tehehehe.

Selamat Berpuasa korang. Jaga diri ye. Jangan lupa kawal emosi. Bye.

4 comments:

azieazah said...

Baju Raya Kak Azie selai pun tak siap lagi. Dah risau dah ni.

ummi aqilah (LM) said...

Dia tak sahur kot KC.. Huhu

Memalukan wanita dan org islam. Mcm2 komen keluar bila org ulas kisah perempuan ni. Moga jd iktibar pd semua. Kawal sikit marah tu

Daddy Ziyyad said...

kes dah settle...Uncle Sim dah maafkan wanita tu...dan wanita tu pun dah mintak maaf..pihak Digi pun offer nak repair kedua dua kereta tu :)

Hudson Hah said...

High Emotion Low Intelligence