Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

SAFETY PLEASE !!

Hai readers ..

Dah lama Misz-ella nak share Cerita ni kat sini. Dah lama .. tapi asyik terlupa.
A few things happened along the way of my life make me want to write this entry and its about Safety.

I was at the Gym. Lately, makin ramai kaum wanita di Gym. Hurmmmm .. Good. Bangga melihat wanita-wanita hari ini dah mula menjinakkan diri di Gym. Mari jadi Ibu yang sihat dan kuat untuk keluarga tercinta. Let be a strong woman. Let be a healthy mother to the person that we love. Yeayy !!

Dalam bersenam, anak-anak ibu tak lupakan. Ibu bersenam kat Gym bawak anak sama. Ibu sebelah sini anak sebelah sana. Good .. sebab orang kata Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya tapi sayang .. anak terlalu kecil untuk memahami dan ibu terlalu sibuk bersenam sampai terlupa akan perkataan 'SAFETY'. How can u let your child at 3-4 years of age on the Threadmill? Even its on a slow speed, its still not safe for them.

They are too small to understand what a Threadmill is. They thought the whole Gym is a playground. The kids run and play from one machine to another. They were talking .. Hey jom main yang ni pulak. Gym is a place which is equipped with heavy duty machine. Even a Gym ball is not a toy and the kids shouldn't play with it. I was so worried if the kids took the dumbell and playing with it thinking that its a toy. Risau i tengok anak-anak kecik tu bermain dengan those things. Parents please be alert. Safety please ..

Helololo anak-anak, jaga diri sayang. Helololo Mak-mak .. sila awasi anak anda. Tapi Malaysia macam tu la .. bab-bab Safety ni kurang peka, kurang orang nak beri perhatian. Dari hal-hal kecik sampai hal sebesar projek naiktaraf Lebuhraya PLUS .. tu belum isu anak jatuh la yang sibuk diperkatakan lately. Hurmmm macam-macam. The Govt should educate the rakyat about this. Do more Campaign about Safety. Jangan harap TV je .. orang sekarang kurang tengok TV. Buat Kempen di sekolah-sekolah, di pejabat, di Pusat Komuniti. Buat kerap jangan mula je berdegar-degar lepas tu ... senyap. Educating the community i.e. the people is an ongoing process. You start the Campaign now lagi 10 tahun baru nampak kesan. Dah macam-macam dah Kempen kat TV tapi adakah berkesan? Ada 'post-mortem' tahap keberkesanan? Hurmmm .. ok la. Dah tak nak cakap lagi. Nak gi buat benda lain. Byeee readers kesayangan. 



4 comments:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Every thing you do... Please consider your safety first... Nice entry...

Isabel Lee said...

Urgh.. These kind of mothers.. They won't do anything until something has already happened and it's too late

http://www.theisabellee.com

Kniedaz said...

kalau saya, its a "ME" time so tak perlu bw anak kalau ke tempat camtu

Amanda Suria said...

Apa pun please be extra carefully....