Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Cara Nak Dapatkan MyKad Baru Dalam Masa 24 Jam



I lost my MyKad recently. Ohhh sedih. Sedih sebab MyKad tu dah lama kita pakai. Sedih sebab hilang kerana kecuaian .. apa nak buat so terpaksa la kita buat MyKad baru .. mana boleh jalan-jalan tanpa MyKad, kan. Tak de proof yang kita ni Warganegara Malaysia.

Proses mendapatkan MyKad baru biasanya mengambil masa sehingga 2 minggu tapi ada cara untuk kita senang dan cepat dapatkannya. Iaitu pergi sahaja ke mana-mana Jabatan Pendaftaran Negara pada awal pagi (Misz-ella pergi Kota Damansara tepat jam 9 pagi).

Ambil no giliran dan tunggu. Jika tiada perubahan, means masih mengikut butir-butir di dalam MyKad lama .. its so easy. Tak perlu isi apa-apa Borang. Tapi yang sedihnya kena bayar denda .. and its quite expensive .. RM110 untuk kehilangan kali pertama. What to do .. buat salah mesti kena denda, kan. Redho. Lepas tu dia akan bagi IC sementara .. quite besar dan susah jugak nak bawak ke sini sana and being sorang yang tak suka simpan hal lama-lama, i asked for a quick one. Ada cara kalau nak dapat cepat ye. 

Bila proses bayaran dah settle, kita akan disuruh menunggu untuk Proses seterusnya iaitu ambil gambar untuk MyKad baru. Bila no. dipanggil kita akan terus ke Kaunter dan gambar baru akan diambil di situ jugak ..di kerusi yang kita duduk. Tak perlu pergi Bilik Khas atau whatsoever. Senang, kan.




My less than 24 hours MyKad collected recently ..  Cara untuk dapatkan MyKad dengan cepat ~ Buat permohonan di mana-mana JPN, ambil di JPN Putrajaya keesokan harinya. Masa mohon MyKad baru tu tell the Staff you want your MyKad fast. Nanti dia akan dictate kat System. Tapi before that .. kena semak status permohonan secara Online or SMS (Butir-butir lanjut ada di MyKad sementara). Misz-ella mohon MyKad baru pukul 9 pagi, pukul 3:30 petang i check status thru SMS and was told that my MyKad is ready in Putrajaya. So esoknya saya gi Putrajaya untuk collect MyKad baru.  Yeayy .. *Hepi*


18 comments:

Alin Marlini said...

acaner leh hilang kakcik...alin pun penah hilang dulu tp mastu murah lagi...

Isabel Lee said...

Yeah now it's so fast! I got mine the next day as well

www.theisabellee.com

Daddy Ziyyad said...

Tapi hanya boleh collect di Putrajaya sahaja lah ye?

Diana Rashid said...

saya nak tukar mykad jugak nih..alamat nya tu dah berbeza.alamat johor nun..patut kena tukar dah ni..dah 11 tahun meninggalkan Jb tapi tak tukar2 pun..

*JacQueliNe* said...

But never mind you can get pretty pretty IC now, compare to old IC :P

eLaNaKcL said...

Alaaa.... Kesian. New IC, new pic lawa jugak! :p

Ibu Lala said...

Ic akk hr tu hilang jugak. Dah buat baru pun. Tetiba jumpa balik. So selamat la rm100. Byr rm10 je

Amanda Suria said...

SA baru jer ganti tahun lepas...tp kan...x best sebb masa tu SA bam2 skit....

Misz-ella Ismail said...

@alin marlini ..

ermmm .. kerana kecuaian sendiri.

Misz-ella Ismail said...

@Isablel Lee ..

make our life easy, right.

Misz-ella Ismail said...

@Daddy Ziyad ..

Yup. Dlm masa 24 jam boleh collect di Putrajaya. Kalau di cawangan kena tunggu hingga 2 minggu

Misz-ella Ismail said...

@Diana Rashid .. tukar alamat tak kena duit dik. P la tukaq.

Misz-ella Ismail said...

@JacQueLine ..

Yeahhh .. i love the features of the new MyKad.

Misz-ella Ismail said...

@elaNaKcl ..

lawa la sangat. meh kak ella belanja kopi. haha.

Misz-ella Ismail said...

@ibu Lala .. selamat poket u, kan. Haha.

Misz-ella Ismail said...

@Amanda Suria, boleh tukar lagi .. tapi kena bayar la. Tang bayar tu yang tak best. Hehe.

Unknown said...

Klau mse buat tu xrequest nk cepat..tp tbe2 nk guna cepat..boleh ke request?

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.