Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Hidup kena makan.

Hidup kena makan, betul tak. Tapi jaga-jaga tau .. makan jgn berlebihan. Macam-macam masalah timbul kalau makan dah terlebih. Yg paling korang takut mesti badan naik, kan. So, makan lah nasik segenggam sehari*better during lunch*dan pilihlah beras yg baik utk kesihatan seperti Beras Herba Ponni Taj Mahal like what i did or Beras Perang like my sister did. 

Kalau dah tajuk dan mukadimahnya makan, maka gambar makanan sahajalah yg wajib berada di dalam entry ini. Layanss ..

Lunch on Sunday

Asam Rebus Ikan Kembung+Timun - terbaik utk 'pendiet'.
Hihi ..

Ayam Sambal is Aiman's favorite

Ikan Selar Goreng Tepung dengan Sos

Sayur campur. Udang dan fishbol digoreng asing.
Dah siap susun kat atas. 

Alang-alang dah cerita tntg makanan ni, nak jawab komen Anati kat entry dulu lah*harap-harap dia baca*hihi ..
Part suka 'decor' masakan tu - Ella memang dari dulu lagi camtu la Ati. Biasanya Ella akan gunakan bahan-bahan yg confirm org dlm rumah ni akan makan macam timun, tomato, carrot, nenas, bawang dan daun salad. Tak nak guna cili masak sebab diaorg tak makan. Nanti membazir, kan. 

Pinggan mangkuk bersegi tu? mmmmm .. Sori la Ati, Ella pun dah lupa beli kat mana. Kalau Ella jumpa nanti i buy for u, nak tak?






57 comments:

kakyon said...

hidup kena makan..kena makan untuk hidup.Dah banyak sangat makan...sampai tak tahu apa nak dimakan..hehe
nanti kita makan kat seksyen 8 ye kakchik..

alexa yussida said...

akak tahu sy tgh stay up stdy..saja je letak pic makanan..laporr taw..dah 3.30pagi..ape mau telan?hehehe

akak ni..meh duk sini masakkan saya nak..untunglah aiman,mamanye rajenn masak sdap2 cantik2:D

eliyaezlinalias said...

wah! menjamu slera mata di awal pagi..yummy!

Cempakamelati said...

kalau camni la punya hidangan..fuh ..tegugat iman nak diet.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah berselera eida tengok lauk akak nie....

Gayahspears said...

wah..sedap2...
Aiman mkn mesti tak toleh kiri kanan kan akak???huhu

azzey said...

kakchik@ella: bagus gak mendeco2 masakan ni...at least makin berselera kita mkn kannnnn.....

lizz said...

ummp sedapnyer nyum2 dah lam tak makan Asam Rebus Ikan Kembung+Timun tu...

My Little Diary said...

salam,

bole diet ke kak oii!!! tgk makanan tu sedap sgt... takut makan 2pinggan nanti... huhu

ecah..merangkap anak cik nan said...

waa...cedapnyee...ecah diet ni..ish2...hehe

ozzy said...

salam..

Memang sedap tengok lauk tu..
rasanya yg paling sedap sayur campur tu ..kalau budak2 mmg ayam la..

Ujang9897 said...

ayam tue buat terliur..hehe

sarah-najwan said...

yg kelazzz hidangan kakchik ialah hiasan itu..nmpk mcm vogue..mmg tertarik dan menarik utk makan..

kalu kita jiran kan besttttt!!!!
selain dpt mkn..kita boleh six seven eight..aerobik..gaya hidup sihat..

missSenget said...

waaa...

bgusnye rjin menghias mknn.. hehehe...

kak..tiap2 ari nk mkn kt umah kakchik gini..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer..sayur tu wat adik terliur.

nur said...

makan untuk hidop?..
hehe
hidop untuk makan?
menyelerakan gambau2 itew
ALL IN ONE
terimakasih singgah ye

Aku Ibu Muda said...

suka tengok kak chik hiaskan makanan tu :) boleh try nanti...hihi

selalunya dh siap masak terus masuk pinggan senduk nasi...x dan nk hias2 dah, husband dah ngadap meja...haha

Dua tahun yang lalu...mama bertarung nyawa

Nadia Abdullah said...

he3..dah mcm rancangan masakan plak nadia tgk he3

MamaYatie said...

rajinnya kak chik deko2 mskan..tp bagus gak kan,lebih berselera jadinya

Miza Yusof said...

one word, sangat menyelerakan. terliur tengok makan sesedap ini.

MamaEma said...

sedapnyer!!!!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

WOW!!!...nampak semuanya sodap2 blaka....
kakcik dah ambik AWARD ka?

alinac lover said...

yong pon pasni nk decor juga lah'

bru lg slera nak mkn kan?

kakchik@ella said...

kak yon, make sure bwk ela kat restoran yg sedap2 eh. kalo tak, ela merajuk 10 ari. hihi ..

kakchik@ella said...

tak leh yuss, sbb cooking + decor fee very expensive u. applicable for vvip only. hihihi ..sori dik, gurau.

kakchik@ella said...

el .. mknan kat blog el pun superb!!

kakchik@ella said...

Cempakamelati, mkn dn diet kena jln seiring. hihi ..

kakchik@ella said...

Purplelicious@eida, jemput mkn. hihi

kakchik@ella said...

Gayah, aiman mkn tunduk dh hbs baru toleh kiri kanan. hihi ..

kakchik@ella said...

agree with u azzey. hihi ..

kakchik@ella said...

lizz, jemputlah rasa asam rebus tu. Ewah .. mcm la boleh. jgn mara lizz. gurau. hihi ..

kakchik@ella said...

Rima@My Little Diary n Ecah .. come stay with me. gerenti blh kurus. hihi ..

kakchik@ella said...

En. Ozzy, kita serupalah. saya pun pilih sayur.

Ujang, blh geng dgn Aiman anak akak ni dik. Dua2 minat ayamssss. hihi ..

kakchik@ella said...

cikgu sarah .. kalaulah awak jiran seblh rmh saya, selain mkn2 tiap2 mlm Five, Six, Seven, Eight. Hihi ..

kakchik@ella said...

missSenget .. meh2 dduk sblh akak. sambil mkn blh five six seven eight. tambah meriah hidup kita dik. hihi ..

kakchik@ella said...

Lydia .. minat sayur gak ke? wah, kita sama. ni yg buat lg tak sabar nak jumpa ni. hihi ..

kakchik@ella said...

nur, tima kaseh kembali.

Aku Ibu Muda, kalo dh lapar camtu la. tak sempat noleh kiri kanan, kan. hihi ..

kakchik@ella said...

Nadia .. Rancangan masakan?? belum smpai ke tahap tu dik. hihi ..

Mama Yati .. sikit sebyk mmg blh membangkit kan selera.

Miza Yusuf .. meh la join akak mkn. hihi ..

MamaEma n LadyZul .. nnt jumpa boleh la cuba sedap ke tak. hihi ..

kakchik@ella said...

alina@yong, nnt tnjuk kat akak eh. eh .. busybody je akak ni, kan. hihi

Qaseh dalia adelia said...

gulppp telan air liur tengok..sedap nye alahaiii

Qaseh dalia adelia said...

gulppp telan air liur tengok..sedap nye alahaiii

Ati Masrif said...

wah..jawab juga soalan kita yek
hari tu tgk2 gak..takde jawapan pong

hehe...part deco tu ..kita pun
nak tiru ella lah..nampak very
nice ..selera je kan..

uhh..kalau nak beli...kecik
tapak tangan ...satu kereta
kita tadah kan...hehe ..BOLEH!

THANK YOU IN ADVANCE ...haha perasan betul!!


sedap gak nama ANATI tu yek..
mcm nama org thai je...huhu

Peri PiA said...

i like asam rebus

Abdul Farique said...

maaflah kak , dah tak tahan tgk lauk tu . rasa macam nak attack je :P

!eNa PnG said...

simple tapi menyelerakan... yum...yum...



lapar la pulak kak....

Ellen said...

satu word jer...sedap!

b a m b a m ' s said...

wargghhhhhhhhhhhhhhhh!!!lapar lar tgk mknn smua tuhh!huhuhuhu

Fathiah Rosdi said...

kak chik...nk resipi..bole la..bole la..

E.d.Y said...

ya Allah..tergoda tgk gambar makanan macma ni..huhu

Mizz Farah said...

adeiii..lapar la pulakkk..hehe

Rina said...

adoih lapa la pulok..

Maria James said...

so lucky one blogger Ati, kakchik Ella offer nak sponsor beli plate :)
kite nak jugak :)hihihihi..

kakchik ella really cook well, can't stand with all these amazing cuisine anymore.. arrggghh! hahaha
help me, i gotta have diet :)

Mama Zharfan said...

i like the mukaddimah of this entry :)
yep, me pun perasan, ur talent, skills and passion in decorating food :) nice one!! kebetulan my hubby pun ada talent sikit2 bab2 deco makanan--bila dia masuk dapur hehehe

Nana said...

wowwww
sangat menarik siap deco2 lagi
terer laaa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ella..rajenyaaa!mewah ngan pelbagai makana & mendeko lagi tuh!klu camni..xder selera pon..terus selera nk makan!

Pembawa_Wacana said...

oOo mak aii...sodap ajo sumo makanan tu...

nurul ainul farhain said...

mmphh!! i love food:DD