Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Konvoi Kembara Media 50 Tahun Jubli Emas FELCRA

Hello readers.

Entry ni menarik. Sila baca sampai habis ye.
Baru-baru ni, Misz-ella dijemput untuk menyertai Konvoi Kembara Media 50 Tahun Jubli Emas FELCRA bersama dengan rakan blogger yang lain dari Komuniti Hai Blogger *Thank You Halim* Sejujurnya my knowledge about FELCRA Berhad is very little *ye .. saya mengaku* ditambah dengan  penat yang masih bersisa kerana event back-to-back. Tapi Misz-ella kuatkan semangat sebab nak tau lebih lanjut tentang FELCRA dan nak share dengan readers semua. So jom kita baca entri ini secara berjemaah ye.


Flag-Off Konvoi Kembara Media 50 Tahun Jubli Emas FELCRA bermula di Sri Pentas pada jam 7 pagi *lebih kurang* dan disertai dengan para media yang lain di R&R Sg. Buloh pada jam 10 pagi. 


Sebanyak 50 kereta media menyertai Konvoi ini dengan diiringi beberapa buah kenderaan marshall termasuklah motor berkuasa tinggi. Destinasi kami adalah ke Perkampungan FELCRA Lekir yang terletak di Sitiawan, Perak.

Konvoi Kembara 50 Media selamat tiba ke destinasi pada 2.30 petang*selepas berhenti beberapa kali dan Solat Jumaat* Sebuah perjalanan yang panjang *al-maklumlah .. nama pun konvoi, kan*


Kami diberi sambutan besar-besaran .. paluan kompang, pencak silat dan terus dijamu dengan makan tengahari hidangan ala kampung dan buah-buahan tempatan. Alhamdulillah ... hilang penat. Ucapan Selamat Datang diberikan dan serba sedikit penerangan mengenai FELCRA Berhad diberi kepada para media. Maka minda yang pada awalnya kabur mula terbuka. Menarik rupanya FELCRA ni *mau tau lebih lagi*

FELCRA atau nama asalnya Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan ditubuhkan pada tahun 1966 dengan matlamat utamanya untuk membangunkan ekonomi luar bandar. Dengan projek pembangunan ekonomi FELCRA melalui bidang pertanian khususnya, peserta-peserta FELCRA yang terpilih dapat meningkatkan taraf ekonomi mereka dan secara tidak langsung menyumbang kepada kejayaan bidang pertanian di Malaysia. Pada waktu itu, skop utama FELCRA bertumpu pada tiga sumber pertanian utama di Malaysia iaitu padi, getah dan kelapa sawit.

Pada 1 September 1997, status FELCRA telah diubah dari sebuah badan berkanun kepada sebuah syarikat milik kerajaan dan namanya diubah kepada FELCRA Berhad. Perubahan entiti korporat ini adalah bagi membolehkan FELCRA Berhad menyusuri bidang perniagaan yang baru selaras dengan aspirasi pembangunan nasional.

So pada tahun 2016 ini, genap lah 50 tahun usia FELCRA Berhad dan bersesuaian dengan kematangan umurnya, pihak FELCRA Berhad telah menganjurkan Konvoi Kembara  Media 50 Tahun Jubli Emas FELCRA ini untuk memberi pendedahan lebih lanjut berkenaan dengan fungsi, matlamat dan kejayaan FELCRA Berhad untuk kita kongsi bersama.


Selepas jamuan makan tengahari dan taklimat ringkas, kami pergi melawat Perkampungan FELCRA Lekir ini menaiki lori kecil berhias. Ohh comel .. sangat comel sampai kami berebut nak naik *hehehe* 


Maju rupanya perkampungan FELCRA di sini. Kemudahan asas semua ada dan Kampung Lekir *kini dikenali sebagai Kampung Aman Jaya* ini sangat bersih, kemas dan teratur. Seronok tengok kehidupan peserta-peserta FELCRA tinggal bersama dari saat mereka mula bersama-sama membangunkan tempat ni sehinggalah sekarang dimana sudah berkembang sehingga ke tiga generasi *Generasi pertama dah bercucu you alls*

Satu yang Misz-ella belajar hasil dari lawatan ini adalah, usaha Kerajaan melalui FELCRA untuk meningkatkan taraf hidup peserta FELCRA bukan sahaja telah menyumbang kepada ekonomi negara *melalui sektor pertanian* malah telah menyatukan peserta-peserta ini dan mereka hidup selama berpuluh tahun bersama-sama bagaikan sebuah keluarga besar yang tiada jurangnya. 


Malamnya kami ada Networking Dinner bersama Pengerusi FELCRA Berhad, YB Datuk Bung Mokhtar Radin. Mendengar ucapan ringkas dari YB Datuk Bung Mokhtar, terserlah kesungguhan beliau memegang teraju FELCRA Berhad sepertimana yang diamanahkan. 


Seronok Dinner kami malam tu .. dah lah dijamu makanan yang enak-enak, ada perlawanan Karaoke Media vs FELCRA Berhad, ada Cabutan bertuah dan ada Door gift yang bakal buat kami melawa. Ehhh jom kita sedondon raya tahun depan*hehehe*

Dan selepas tu, kami beradu di kamar serba selesa di Swiss Garden Damai Laut ini. Selamat Malam you alls *pesanan kepada rakan konvoi yang lain sebelum tidur* Journey the next day will start very early .. pukul 6.30 konvoi akan bergerak. Phewwww .. Misz-ella tidur lena bagaikan Sleeping beauty tapi dibangunkan oleh alarm telefon jenama 'S' .. bukan prince charming tau. Hehehe.

Muka-muka yang masih penat dan sedikit mengantuk tapi tetap bersemangat. We are ready for our next Convoy. Jom ikut kami ke Seberang Perak dan tengok apa ada di sana ..

*Photo credit to FB Felcra Berhad*

Tiba ke destinasi pertama ~ Pusat Komersial Pembenihan Padi Seberang Perak dan dijamu dengan sarapan Ala Kampung. Nasi Lemak Daun Pisang .. Auwww .. favourite Misz-ella dari dulu hingga kini dan lebih berselera bila makan pakai tangan sudu tu ku letak tepi *melayang diet .. hehe*

FELCRA Berhad di Seberang Perak ini adalah yang terbesar di negara kita iaitu dengan kawasan seluas 80,000 hektar.

*Photo credit to FB Felcra Berhad*

Lepas sarapan, kami diberi Taklimat lanjut mengenai FELCRA Berhad - Tentang bagaimana ia bermula dari awal penubuhannya sehinggalah mencapai tahap Jubli Emas 50 tahun pada tahun 2016. FELCRA Berhad adalah antara penyumbang terbesar ekonomi negara dalam bidang pertanian kerana skop pertaniannya yang meliputi tiga hasil bumi terbesar negara iaitu padi, sawit dan getah. FELCRA Berhad adalah pengeluar beras terbesar di Malaysia dan kualiti berasnya adalah juga yang terbaik di Malaysia. FELCRA Berhad menggunakan tenaga kerja tempatan sepenuhnya dan juga telah memenangi beberapa anugerah antarabangsa. Pencapaian FELCRA Berhad tahun demi tahun siapalah boleh nafikan.

Pusat Komersial Pembenihan Padi ini ditubuhkan pada 1 April 1990 dengan matlamat utama mengeluarkan benih padi sahaja. Ianya ditubuhkan berikutan dari masalah kekurangan bekalan benih padi oleh Jabatan Pertanian.

*Photo credit to FB Felcra Berhad*

FELCRA Berhad menggunakan teknologi terkini dalam usahanya untuk menjadi lebih cekap dan kompetitif dalam bidang pertanian dan antara yang teknologi canggih yang digunakan adalah Gyrocopters, sebuah pesawat ringan yang terbang rendah untuk menyembur racun serangga dan baja.


Woots .. nama dia ELA *kita geng .. hehe* FELCRA Berhad mempunyai 3 buah pesawat ringan Agrocopters buatan Sweeden ini. Canggih, kan. Bersyukur Misz-ella berada di sini. Dapat ilmu pengetahuan, boleh la share dengan readers semua, kan.Another experienced ialah menaiki Mesin menyemai benih padi. Woots .. akak suka sangat. Almaklumlah .. celik mata je bandar, pergi sekolah pun kat bandar dan bakal tua di bandar. Bila dapat peluang naik mesin kubota ini untuk belajar cara menanam benih padi ini .. memang tak lepas peluang lah.Canggih .. Tak perlu lagi membanting tulang membongkokkan badan dan tanam benih padi secara 'manually' sebab mesin ni berupaya menanam sehingga 3,000 ekar benih padi sehari. Jimat masa, tenaga dan lebih produktif!
Lepas tu kami konvoi ke destinasi seterusnya iaitu Koperasi FELCRA Berhad. Dengan keahlian seramai 100,000 orang ahli, koperasi FECRA Berhad berjaya membuka Pasaraya Mini FELCRA untuk membekalkan barang keperluan harian kepada ahli-ahlinya.

*Photo credit to FB Felcra Berhad*


Ohhh .. I am so impressed! Ingatkan hanya barang keperluan asas sahaja yang ada but they have Perfecto Popcorn too .. dan lain-lain barang bermutu tinggi. Hebat!

Produk keluaran IKS tak dilupakan - Tu dia Kopi Che' Man .. tak dan nak pekena secawan. Lain kali la eh ... kita cuba.


Alat tulis bermutu tinggi seperti Faber Castell juga ada. Hebat!

*Photo credit to FB Felcra Berhad*

Selepas itu kami ke destinasi seterusnya iaitu meninjau Projek perumahan Generasi Ke 2 FELCRA Berhad. Upon arrival, Misz-ella dah terkagum di situ sebab FELCRA Berhad, yang pada awal penubuhannya bergantung pada Dana Pinjaman dari Bank Dunia, kini bukan sahaja telah berjaya membayar dana tersebut malah telah maju dan berkembang kepada pembangunan hartanah. FELCRA Berhad membina rumah pelbagai rekabentuk dan saiz bermula dari RM50,000 hingga ke RM140,000 dan rumah ini dijual semula kepada Generasi Ke 2 FELCRA Berhad.

*Photo credit to FB Felcra Berhad*

Bangga kot Misz-ella dengan pencapaian FELCRA Berhad hari ini and again .. I am blessed to be part of this  Convoy, kalau tak kerana convoy ini, barangkali Misz-ella masih kabur tentang FELCRA Berhad ni.Lepas tu kami dijamu dengan juadah tengahari ala desa. Ikan Patin Asam Tempoyak, Udang Lemak Cili Api, Ikan Pekasam Goreng, Ayam Bakar .. Hummm .. Juadah tengahari Ala Desa di sini sangat membuka selera *ByeBye diet .. Hehe* 

*Photo credit to FB Felcra Berhad*


Sambil makan, sambil dihiburkan dengan persembahan kebudayaan oleh Anak-anak FELCRA Berhad ini sendiri. Sesekali dengar lagu Melayu lama, menonton tarian Melayu kita .. asyik!Lawatan ke Gerai-gerai informasi FELCRA Berhad. Bukan sahaja informasi bergambar malah banyak aktiviti interaktif diadakan seperti contohnya teka berapakah jumlah biji sawit di dalam botol ini? I tak menang .. bab teka-teka ni i memang 'fail' .. hehehe.


Bersempena dengan Ulang Tahun Jubli Emas FELCRA Berhad, FELCRA Perak juga melancarkan moto terbarunya iaitu Produktif, Efisien, Responsif, Amanah dan Kebajikan.


*Photo credit to FB Felcra Berhad*
Dan group photo beramai-ramai bersama orang kuat FELCRA Berhad termasuklah CEOnya , YBhg Encik Zulkarnain bin Md Eusope. 
Secara keseluruhannya, acara Konvoi Kembara Media 50 Tahun Jubli Emas FELCA ini sangat meriah dan berjalan lancar. Sambutan besar-besaran kepada pihak kami, buah tangan yang berbagai macam untuk dibawa pulang, juadah ala desa yang membuka selera dan paling penting program ini mencerahkan segala kekaburan yang kami ada tentang FELCRA Berhad selama ini. 

Betapa banyaknya jasa FELCRA Berhad kepada ekonomi negara khususnya dalam bidang pertanian di mana FELCRA Berhad menjulang nama Malaysia ke persada antarabangsa melalui pengiktirafan antarabangsa yang diterimanya. Selain dari itu, secara tak langsung usaha murni FELCRA Berhad ini menyumbang kepada kesejahteraan alam sekitar. Pokok-pokok yang tumbuh segar di ladang sawit dan getah menapis sisa-sisa oksigen dan membekalkan hanya yang bersih sahaja untuk kesejahteraan kita semua. Semoga usaha murni FELCRA Berhad berterusan dan mencapai lebih kejayaan di masa akan datang.

So readers, Misz-ella dah habis berkongsi dengan you all semua tentang FELCRA Berhad ini. Info lanjut tentang FELCRA Berhad boleh you all dapati di sini atau 'LIKE' Facebook FELCRA Berhad di sini. Banyak informasi terkini dan gambar-gambar menarik. Jangan lupa 'to check it out', k.0 comments: