Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Sarapan Pagi Susu Dutch Lady Pure Farm

Hello lovely readers ..


Today sharing is about 'Sarapan Pagi'. Well .. banyak kebaikan yang kita akan dapat kalau kita bersarapan pagi. Antara kebaikan bersarapan pagi adalah untuk membekal sumber tenaga ~ Off course untuk memulakan hari yang sibuk, kita perlukan tenaga dan mulakan hari anda dengan sarapan supaya lebih bertenaga tak la kita cepat penat nanti.

Selain dari itu, sarapan dapat mengembalikan metabolisme tubuh. Semasa kita tidur, tubuh tidak meng 'consume' apa-apa makanan maka kandungan gula dalam badan menurun so bersarapan lah supaya kadar gula dalam badan meningkat dan proses pembakaran lemak boleh berfungsi seperti biasa dan kita boleh mulakan hari kita dengan lebih bersemangat.So in this entry, Misz-ella nak kongsikan 7 Sarapan Pagi bersama Susu Dutch Lady Pure Farm yang dipadankan dengan makanan berkhasiat yang lain. Jom kita tengok Misz-ella bersarapan apa tetapi sebelum tu Kenapa kita perlu minum susu? 

Pertamanya kerana susu adalah sumber kalsium paling mudah didapati, paling senang didapati iaitu di mana-mana pasaraya atau kedai-kedai di Malaysia dan harga nya pun mampu dimiliki oleh sesiapa sahaja. 

Manfaat kalsium kepada tubuh badan manusia tersangatlah banyak. Bukan sahaja untuk tulang, gusi dan gigi yang kuat malah lebih dari itu. Kalsium dikatakan mampu menyeimbangkan tekanan darah, mengelakkan penyakit cardiovascular dan juga membantu dalam meningkatkan kadar metabolisme badan.

So readers since you all dah tau akan manfaat serta kebaikan kalsium kepada tubuh badan kita, jom baca Cabaran 7 hari Sarapan Pagi Misz-ella bersama Susu Dutch Lady Pure Farm.

Day 1 - I started my day with a plate of colourful fruits, adding a bit of mix granola and a Dutch Lady Low Fat High Calcium Milk. High in calcium and high in fibre .. A great way to kick start my day. Yummy!


Day 2 ~ I called this Granola Salad *hehehe* 

Day 3 ~ Kek Lapis Asam Manis and Low Fat High Calcium Dutch Lady Milk. Kek Lapis Asam Manis yang lengkap segala rasa sangat sesuai digandingkan dengan susu Dutch Lady Low Fat yang sedikit tawar ini. Tummy so happy!

Day 4 ~ My activity started early today as I have to be at the Gym by 9.30. Singgah sarapan di kedai so Sandwich Tuna pilihan Misz-ella hari ini tapi .. Susu Dutch Lady Low Fat tetap tak tinggal. I love the packaging, senang dibawa ke mana-mana. So convenient.

Lepas sarapan Misz-ella pergi bersenam. I ran 30 minutes (5km) non-stop on the threadmill and I did 100 times Leg Press exercise (50kg and 60kg). Yeayy .. sihat dan bertenaga Misz-ella walau hanya berbekalkan sekeping Sandwich Tuna dan sekotak Susu Dutch Lady. Hebat! Makin bersemangat Misz-ella nak minum Susu Dutch Lady hari-hari.

Day 5 ~ Harini nak bersarapan di tepi kolam renang. Sambil bersarapan sambil menghayati keindahan alam di tempat tinggal Misz-ella ini. Grabbed a box of Susu Dutch Lady and a piece of crunchy Red Apple. Ummmm .. so yummy!! Lepas sarapan baru lah Ehhh Hello kolam renang. Mana swimming suit aku ni? *Tehehehe*Day 6 ~ Ohh hari ni rajin sikit. Panaskan susu Dutch Lady atas api *untuk 2-3 minit sahaja* masukkan Cranberry Granola yang mengandungi roll oat, chia seed, almond, coconut flakes, flax seed dan cranberry. Tutupkan api dan tambah pisang dan kiwi hijau yang ada dalam peti ais. Habis semangkuk Misz-ella makan seorang. Sedapnya ..


Day 7 ~ Tiba-tiba teringin nak makan Biskut berbijirin so my choice is Biskut Weetameal. Potong dadu Kiwi lebihan semalam. Sedap .. tambah sedap bila kita layan dengan Susu Dutch Lady Full Cream.

Walau tanpa sebarang hidangan berat seperti Nasi Lemak, Mee Goreng atau Roti Canai dan tanpa 'must have coffee for breakfast' I still had an energized day with my Susu Dutch Lady breakfast. Semua nutrisi serta khasiat yang ada dalam sekotak Susu Dutch Lady cukup untuk buat Misz-ella ber 'sado' kan diri di Gym *hehe*

7 Hari bersarapankan Susu Dutch Lady cukup untuk buat Misz-ella semakin suka dan jatuh cinta pada nya dan tak ragu-ragu untuk jadikan Susu Dutch Lady sebagai sebahagian dari 'diet' Misz-ella selepas ini. Badan yang sihat bertenaga, tulang, gigi dan gusi yang kuat, siapalah tak nak, kan.

So readers, jom join Misz-ella bersarapan pagi dengan Susu Dutch Lady. Kita sihat sama-sama ye, baru lah best!
0 comments: