Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Krisis

Bila seorang kawan lama cerita tentang Krisis@Konflik yang tercetus antara mereka berdua, it makes me think hard.

Kenapa jadi macam tu? Apa puncanya?

Then i jumpa kesimpulan - Sebab kita tidak cuba elakkan benda tu terjadi but we let it happened. Kebanyakan kita memang macamtu.  Kita tak cukup bijak untuk mengelakkan dari tercetusnya sebuah konflik@krisis mahupun kejadian.  Kita cuma akan melatah dan marah-marah.  Kita lupa nak tengok balik - Kenapa? Kita lupa nak 'cool down' dan akui 'Ye la .. Salah aku jugak' tapi kita sibuk cari salah orang.  

For me, dua-dua, A dan B salah.  Miscoordination, Misunderstanding and Over Sensitive, itu puncanya.

Kesimpulannya, tanggungjawab kedua-duanya untuk tangani masalah dengan sempurna.  Bila tak ditangani dengan sempurna, there will be a loop hole here and there and things go hairwire.  Sudahnya hancur berkecai. Salah sapa? A? B? Misz-ella pilih A dan B. Dua-dua salah.

Selamat Hari Jumaat.
Harini nak jumpa Orang Selatan.
Byeeee ..





6 comments:

makcik tempe said...

setuju : ) mencari jalan penyelesaian itu lebih baik dari mencari salah saper kan??

Alin Marlini said...

singgah jenguk kakchik...lama tak bw....

Kniedaz said...

setuju juga..

Kak Yon said...

yg lahir dr seperut pun berbalah..inikan pulak A n B yg dah tentu berlainan. pandai2lah sesuaikan diri..

norey said...

setuju..

Mrs.Critical Thinking said...

Yup, itulah manusia. If we are at their place also, we'll be blaming other people as well.

Keep on writing!!